امروزه راههای بسیاری برای برقراری ارتباط با افرادی که آنها را میشناسیم و به نوعی دوست ما هستند وجود دارد. به همین دلیل لازم است تا زمان خود را هرچه بهینه تر جهت ارتباطات خود مدیریت کنیم.
در بیستوچهار ساعت گذشته با چه کسی در ارتباط بودهاید؟ با همکاران، دوستان، خانواده، یا دوستان مجازی؟ این احتمال وجود دارد که افرادی که بیشتر وقت خود را با آنها سپری کردهاید، اهمیت زیادی نزد شما نداشته باشند. در عین حال افرادی که بیشترین اهمیت را برای شما دارند وقت زیادی را با شما نگذراندهاند.
تکنولوژی فوق العاده است، چراکه ما را قادر ساخته تا ارتباطمان را با افرادی که در حالت دیگر (بدون وجود تکنولوژی امروزی) رابطهمان را با آنها حفظ نمیکردیم، نگاه داریم. اما به همین دلیل طرز تعاملمان با افراد، نسبت به گذشته دگرگون شده است و ساختار جدیدی به روابط و مهارت های اجتماعی بخشیده است.
در گذشته با افراد زیادی در ارتباط نبودیم
در گذشته با افرادی در ارتباط بودیم که تماموقت در کنار آنها بودیم، مانند دوستان واقعیمان، اعضای خانوادهمان، و البته همکارانمان.
اگر میخواستیم با شخصی خارج از آن گروهها ارتباط برقرار کنیم، باید با او تماس میگرفتیم تا صدایش را بشنویم یا به طور حضوری، جایی با وی قرار بگذاریم. همچنین هنگامی که تصمیم میگرفتیم کسی را ملاقات کنیم، در طول این ملاقات کاملا در لحظه حاضر بودیم، به این معنی که تمام حواسمان در اختیار فرد مقابل بود.
اگر در محدوده اجتماعی شما فردی وجود داشت که برای برقراری ارتباط با شما، به اندازه کافی وقت نمیگذاشت، با گذشت زمان خود به خود و به تدریج از زندگیتان خارج میشد. طبیعی است که در طول زمان روابطی ایجاد و روابطی به پایان رسند.
امروزه ارتباط با افراد مثل آب خوردن ساده شده است.
شبکههای مجازی، ایمیل و پیام کوتاه ما را قادر میسازند تا بلافاصله با دیگران، حتی اگر در کشورهای متفاوتی باشند، ارتباط برقرار کنیم. حتی پیامکهای گروهی این امکان را به ما میدهند تا با چندین نفر از دوستانمان همزمان ارتباط برقرار کنیم. اگر از طریق پیامک از دوستانتان خبر نگیرید، خیلی راحت میتوانید با نگاهی سریع به وضعیت فیسبوک یا اینستاگرامشان ببینید که چه کار میکنند.
با گذر زمان، این روابط سطحی در زندگیتان بیشتر خواهد شد. هر چند که در لحظه میتواند حس خوبی به ما القا کند.
به عنوان مثال حس میکنید محبوب و دوستداشتنی هستید، اما واقعیت این است که این روابط شما را از برقراری ارتباط عمیق با افرادی که در زندگی برایتان اهمیت دارند، باز خواهند داشت. به جای اینکه خود به خود از برخی از این افراد بگذرید و آنها را کنار بگذارید (کاری که اگر در گذشته بودید میکردید)، تعداد زیادی از آنها را با خود حمل میکنید، که تبدیل به باری بر دوشتان میشود.
یک رابطه عمیق، بهتر از هزار رابطه سطحی
وقتی پای روابط وسط باشد، کیفیت قطعا از کمیت مهمتر است. تعداد روابط بیشتر میتواند به این معنی باشد که افراد بیمعنیِ بیشتری وقت ارزشمندتان را صرف میکنند.
نکته اینجاست که باید بیشترین بهره را از هر رابطه برد.
در گذشته ۸۰درصد زمانمان صرف گذراندن با افرادی میشد که برایمان اهمیت دارند. اما حالا آن درصد از زمان را صرف بهاصطلاح «دوستانِ» شبکههای مجازی و یا پیامکها میکنیم.
افراد مهم زندگیتان و همچنین مزاحمهای زندگی خود را مشخص کنید.
شاید در ظاهر ظالمانه باشد که دوستانتان را طبقهبندی کرده و به نوعی از یک صافی بگذرانید، اما اتفاق ناگوارتر این است که وقتتان را با افرادی بگذرانید که آنقدرها هم برایتان اهمیت ندارند.
در مقالهای در مجله Lifehack در مورد مفهومِ خانه تکانیِ دوستی صحبت شده: حقیقتِ تلخ اما واقعیِ خانه تکانیِ دوستی. این مفهوم به این صورت است:
چند هفته بعد دوباره به این لیست نگاهی کنید و ببینید که آیا هنوز روابطی هستند که حواسپرتکن و در واقع صرفا وقتگیر باشند، یا به عبارت بهتر دنبال روابطی بگردید که میتوانند برچسب قرمز داشته باشند.
اگر اینطور است، آن افراد را حذف کنید. هرچند که شاید در ظاهر ناخوشایند باشد و از این بترسید که آنها متوجه شده و ناراحت شوند، اما در حقیقت باید مناسبترین کار را برای خود و آن روابطی که حقیقتاً علاقه به توسعهشان دارید، انجام دهید.
اگر با کسی برخورد کردید که از شما پرسید، چرا دیگر پستهای (پستهای شبکههای اجتماعی مانند فیسبوک و اینستاگرام) او را نمیبینید، با او صادق باشید.
به او بگویید که نیاز دارید روی خانواده و دوستان نزدیکتان بیشتر تمرکز کنید تا بهترین شخصی که میتوانید شوید. اگر چگونگی تاثیر مثبت این مسئله در ارتباط با دوستان واقعیتان، برای شما جذاب است این مقاله از مجله Lifehack را از دست ندهید: ۵۶۴ دوست فیسبوکی را حذف کردم، اما ۱۰۰ رابطه دوستی را در زندگی واقعی از نابودی نجات دادم.
وقتتان را در اختیار افراد شایسته زندگیتان قرار دهید.
اگر با چیزی که در این مقاله گفته شد ارتباط برقرار کردید، همین حالا به طبقه بندی روابطتان بپردازید. روابطی را که صرفاً بخاطر سادگی ارتباط، وقت زیادی صرفشان میکنید، از سر باز کنید. این تصمیم را بگیرید که وقت و تلاش بیشتری برای روابط مهم بگذارید. این دِین به گردن شما و آنها است که روابط مهم خود را باکیفیتتر کنید.
اگر به مباحثی در حوزه کیفیت روابط و به خصوص روابط درون خانواده علاقه دارید، کتاب باجگیری عاطفی نوشته سوزان فوروارد گزینه مناسبی برای مطالعه است.
خلاصه این کتاب ارزشمند را میتوانید از بوکاپو مطالعه کنید:
کتاب بازیابی گفتگو به بررسی آسیبهای روانشناختی شبکههای اجتماعی و ارتباطات دیجیتال در زندگی پرداخته و شری ترکل، نویسنده این کتاب از مخاطبین خود میخواهد که کنترل خود را از تکنولوژی بازپس بگیرند.
اگر به مباحث زبان بدن و همچنین ایجاد ارتباط واقعی با افراد علاقه دارید، دو کتاب آیین دوستیابی نوشته دیل کارنگی و چگونه دیگران را شیفته خود کنید نوشته نیکولاس بوتمن، دو کتاب بسیار پرفروش در این زمینه هستند.
خلاصه کتاب آیین دوستیابی را در بوکاپو مطالعه کنید:
همچنین میتوانید خلاصه کتاب بسیار ارزشمند چگونه دیگران را شیفته خود کنید، را در بوکاپو مطالعه کنید: