با شناخت فاکتورهای هوش هیجانی، میتوانید عملکرد خود را در تمام زمینه ها بالا برده و به طور چشمگیری بدرخشید
در روزگارانی نه چندان دور وقتی میفهمیدیم که کسی آی کیو بالایی دارد و در جمع و تفریق و حساب کتاب خیلی سرش میشود، با آنها عین نابغهها رفتار میکردیم. اما اگر کسی از رشته علوم انسانی و تاریخ و دروسی که بهقول قدیمی ها درسهای حفظ کردنی بودند، صحبت میکرد طوری نگاهش میکردیم که انگار با یک آدم کند ذهن رو به رو هستیم. اما حالا علم روانشناسی خیلی چیزها را تغییرداده و در کنار هوش عقلانی از هوشی صحبت میشود که کمکم دارد جای ضریب هوشی بالا را میگیرد. یعنی همان هوش هیجانی؛ همانی که آدمهای متوسط با اندک بهرهای از آن، دنیا را تحت سلطه خود دارند.
اگر خودتان را بهخوبی شناختید کارتان درست است
شاید با خودتان بگویید چه میشد اگر من هم از این هوش هیجانی بینصیب نبودم و در رده همان آدمهای متوسط اما پیشرو در جهان بهحساب میآمدم. برای فهمیدن این موضوع ابتدا باید به ویژگیهایی که برایتان فهرست کردهایم نگاهی بیاندازید تا متوجه وجود یا عدم وجود چنین هوشی در خودتان شوید.
اولین ویژگی هوش هیجانی مهارت خودآگاهی هیجانی است.
اینکه فرد به این فکر کند که چرا دارای حس خاصی است و به دنبال چرایی آن باشد، داشتن همین ویژگی باعث می شود که به تناسب موقعیت های مختلف، بر اساس شناخت از خود و ویژگیهایش سنجدیدهتر و بهتر عمل کند و این یعنی هوش هیجانی.
۱. دنبال حق و حقوقتان هستید؟
کارمندی که در مقابل ظلم مدیر یک شرکت و یا اطرافیان خود هیچ واکنشی از خود نشان ندهد و فقط سرش را برای تایید تکان دهد فاقد هوش هیجانی است. اما شخصی که به بهترین صورت حقش را مطالبه میکند و به صورت غیرمخرب احساساتش را ابراز کند هوش هیجانی بالایی دارد.
۲. خودتان را دوست دارید؟
آنهایی که مدام به دنبال تغییر ظاهر خود هستند و در مقابل آیینه دست از چک کردن خود برنمیدارند فاقد هوش هیجانی هستند. البته این دوست نداشتن خود فقط مربوط به ظاهر نمیشود.
اما اگر به دنبال بالا بردن ضریب هوش هیجانیتان هستید باید بتوانید ویژگیهای خود را همانطور که هستید بپذیرید و نسبت به نقصها و در عینحال خصوصیات مثبتتان آگاه باشید؛ این یعنی اعتماد به نفس و اعتماد به نفس بالا یعنی هوش هیجانی بالا!
۳. وابسته کسی نباشید تا….
کسی که در زندگی به کسی وابسته نباشد و بتواند خودش را به صورت مستقل مدیریت کند، دارای ویژگی استقلال و مدیریت است؛ چنین شخصی چون افکارش وابسته به کسی نیست، دارای استقلال رفتاری است و قطعا از مولفه هوش هیجانی نیز برخوردار است.
۴. موفقها، آدمهای بیشتری دور و بر خود دارند
امروزه موفقیت در کنج خانه و با مطالعه و تحقیق بهدست نمیآید. البته هرچند این کار، می تواند مسیر را برایتان هموارتر کند، اما ابزار خیلی مهم برای درخشیدن و موفقیت در سطح جهانی، این است که حلقه ارتباطات خود را با افراد آگاه و قدرتمند گستردهتر کنید.
ارتباطات بیشتر و مهارت شما در ایجاد ارتباط با دیگران، نشان میدهد شما از مولفه دیگر هوش هیجانی یعنی قدرت ارتباطات برخوردار هستید.
۵. مشکل نه! مساله
با مقایسه مولفههایی که برایتان نام بردیم، به خوبی متوجه خواهید شد که دارای هوش هیجانی هستید یا خیر.
اگر به مقوله هوش هیجانی علاقمند شدید و به دنبال مطالعه کتابی مفصل در این زمینه هستید میتوانید خلاصه کتاب هوش هیجانی اثر دنیل گلمن را مطالعه کنید. در این خلاصه کتاب مفید بهخوبی با مفاهیم هوش هیجانی آشنا خواهید شد و خواهید توانست تحول بزرگی در زندگی شخصی و کاری خود ایجاد کنید.