چرا با وجود اینکه از سلامت کامل جسمی برخورداریم، همچنان رمق نداریم؟

چرا با وجود اینکه از سلامت کامل جسمی برخورداریم، همچنان رمق نداریم؟

تنها به سلامت بدن‌تان دل خوش نکنید و در کنار آن به عوامل روحی و روانی که ممکن است تعادل‌تان را بر هم بزند نیز، توجه کنید

اولین روز هفته است و با تمام انرژی، خودتان را برای شروع یک هفته کاری آماده کرده‌اید. احساس می‌کنید که با این انرژی، می‌توانید کوه را هم از جا درآورید. بعد از اتمام کار در مسیر بازگشت به خانه، کارهایی که قرار است در طول هفته انجام دهید را در ذهنتان مرور کرده و اهداف کوچک و بزرگ تان را در ذهن تان تکرار می‌کنید. در همین افکار و برنامه ریزی‌های ذهنی است که به خانه می‌رسید. اما ناگهان احساس می‌کنید حوصله و توان انجام هیچ کاری را ندارید.

این همان حالتی است که روان شناسان به آن خستگی ذهنی می‌گویند و هیچ ارتباطی با سلامت جسمی شما ندارد.

 ۱. شغلی که راضی تان نمی‌کند

یکی از دلایل خستگی ذهنی، نارضایتی شغلی است. بیشتر شاغلین روزانه ۸ الی ۹ ساعت را در محل کارشان سپری می‌کنند. با یک حساب سرانگشتی، می‌توان گفت که آنها ۲۵ درصد از زندگی خود را در محل کارشان می‌گذرانند. این موضوع نشان می‌دهد که یکی از دلایل اصلی خستگی ذهنی خصوصا برای شاغلین، می‌تواند تنفر از انجام کاری باشد که به آن مشغول هستند. با توسعه رشد و مهارت های فردی شغل دلخواه‌تان را به دست بیاورید.

اما دلایل دیگری برای نارضایتی از کار و خستگی ذهنی وجود دارد که به شرح زیر است:

  • از انجام کارتان لذت می‌برید اما در شغل‌تان چیز مفیدی یاد نمی‌گیرید؛
  • از شغل‌تان متنفر هستید اما درآمد خیلی خوبی دارید؛
  • شغل‌تان کسل‌کننده است.

 ۲. بیش از حد سرتان را شلوغ کرده‌اید

خستگی ذهنی و نبود انگیزه، گاه به خاطر عدم مدیریت شما در اولویت‌بندی کارهای‌تان است. برای مثال فهرست کارهای مختلف و متنوع که گاه حتی نمی‌دانید کدامیک از آن‌ها را انجام دهید، تبدیل به یک دردسر بزرگ می‌شود. حتی نگاه کردن به این فهرست شلوغ و رنگارنگ هم ممکن است شما را گیج کند. دفتر یادداشت‌تان را باز می‌کنید و متوجه می‌شوید ظرف ۵ ساعت آینده باید ۱۸ کار مختلف را انجام دهید.

در این شرایط خاص، خستگی ذهنی در نتیجه انباشتن کارهای مختلف آن هم در یک مدت زمان بسیار کم است.

اولویت بندی کارها

همینطور که روزها و ماه‌ها می‌گذرند، متوجه می‌شوید که نتوانسته‌اید کارهای‌تان را به درستی انجام دهید و این موضوع، حس شکست را به جان‌تان می‌اندازد. نتیجه این برنامه‌ریزی اشتباه، خستگی ذهنی و کم شدن انگیزه در شماست.

برای اینکه بتوانید با انگیزه کافی، کاری را شروع کنید نیاز به یک مدیریت درست دارید.

اگر با وجود فهرستی از اهداف و خواسته‌ها، هنوز توان شروع کاری را ندارید با خواندن کتاب انگیزه شروع اثر جیسون ووماک می‌توانید اولین گام موفقیت‌آمیزتان را بردارید. در این کتاب می‌آموزید که چگونه برای انجام هر کاری انگیزه های درونی خود را شارژ کنید. خلاصه کتاب انگیزه شروع را می‌توانید در بوکاپو مطالعه کنید.

خلاصه کتاب انگیزه شروع
چطور حتی وقتی برایمان سخت است، شروع کنیم!
جیسون ووماک
در ۱۷ دقیقه مطالعه کنید
مشاهده کتاب انگیزه شروع

۳. «نه» گفتن را یاد بگیرید

خستگی ذهنی، خود به خود و بدون علت اتفاق نمی‌افتد. اگر سلامت جسمی شما بی نقص است و باز هم احساس خستگی و بی انگیزگی می‌کنید، دلیل آن این است که عادت کرده‌اید به درخواست همه «بله» بگویید.

افرادی که در مقابل درخواست اطرافیان هرگز کلمه «نه» را بر زبان نمی‌آورند به تدریج دچار خستگی ذهنی می‌شوند زیرا فرصتی برای تحقق اهداف و خواسته‌های خود ندارند.

 

خودخواهی به منظور جلوگیری از خستگی ذهنی

داشتن این نگرش و رفتار، باعث می‌شود که احساس کامل بودن کنید.

 ۴. زندگی بدون سرگرمی

یکی دیگر از دلایل خستگی ذهنی، نداشتن سرگرمی و تفریح در زندگی است. سرگرمی و تفریح، حکم سوخت انسان را داشته و به همین دلیل در نبود آن، خستگی ذهنی به سراغ‌تان می‌آید.

سرگرمی‌های مورد علاقه‌تان، شما را به سمت هدفی معنادار‌تر هدایت کرده و در نهایت باعث شادکامی‌تان خواهد شد.

وقتی شغل‌تان سخت و طاقت‌فرسا است، باید در جایی دیگر که باعث افزایش انگیزه‌تان می‌شود تمرکز کنید.

برای مثال اگر مجبور هستید در شغلی فعالیت کنید که علاقه‌ای به آن ندارید، باید جایی را بیابید که بتوانید مهارت و اشتیاق‌تان را در آن‌جا ارضاء کنید. البته یادتان باشد که تعهد شغلی‌تان را فراموش نکنید! وقتی هیچ منبعی برای انگیزه‌بخشی ندارید طبیعی است که دچار حس سرخوردگی و در نتیجه خستگی ذهنی شوید.

حرف آخر

یادتان باشد احساس خستگی به خاطر نداشتن خواب کافی با احساس خستگی به خاطر بی‌علاقگی به شغل‌تان، از زمین تا آسمان توفیر دارد!

بین خستگی ذهنی و خستگی جسمی تفاوت زیادی وجود دارد و همانطور که برایتان شرح داده‌ایم، با شناسایی دلایل خستگی ذهنی و رفع آن، به بالابردن انگیزه و اشتیاق خود کمک کنید. البته دلایل دیگری برای خستگی ذهنی وجود دارد اما در این مقاله سعی شده که به اصلی‌ترین و مهم‌ترین آن پرداخته شود.

شناسایی دلایل خستگی ذهنی کمک زیادی به ارتقا زندگی شخصی و حرفه‌ای شما می‌کند. بنابراین اینبار بعد از اینکه چنین حسی را تجربه کردید، موشکافانه‌تر به آن نگاه کنید تا بتوانید با رفع دلایل خستگی ذهنی زندگی شادتری را خلق کنید.

این مطلب را با دوستانتان به اشتراک بگذارید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *