جف بزوس (Jeffrey Bezos) با سرمایه خالص ۱۲۶ میلیارد دلار امریکا، سومین فرد ثروتمند جهان در سال ۲۰۲۳ شد. سرمایهای که بخش عمده آن حاصل رشد چشمگیر شرکت آمازون است. شرکتی که اکنون بزرگترین خردهفروشی آنلاین در جهان محسوب میشود.
امروزه آمازون در سراسر جهان نامی آشنا به شمار میآید. فروشگاهی که تقریباً همه چیز، از شیر مرغ تا جان آدمیزاد، در آن قابلخریداری است و کالاها به اقصی نقاط جهان ارسال میشوند.
اما بد نیست بدانیم که آمازون، چگونه آمازون شد؟ جف بیزوس از کجا شروع کرد و چگونه آمازون را به این نقطه رساند؟ در این مقاله از مجله بوکاپو قصد داریم درباره داستان این شرکت، نوآوریها و جسارتهای آن و آینده پیش روی این شرکت صحبت کنیم. تا انتهای داستان آمازون با ما همراه باشید.
شرکت آمازون چگونه به وجود آمد؟
بیتردید آنچه در شکلگیری امپراتوریهای تجاری عظیمی همچون آمازون نقش دارد، ذهنهای پویا، خلاق و مبتکری است که به ایدههایشان پر و بال دادهاند و آنها را عملی کردهاند.
جف بزوس صاحب همان ذهن خلاقی است که با غلبه بر تردیدها و میدان دادن به ایدههایش شرکت آمازون را پدید آورده است. او در سال ۱۹۶۴ در امریکا زاده شد. پدر و مادرش خیلی زود از یکدیگر جدا شدند و مادرش زمانی که جف ۴ ساله بود، با یک مهاجر کوبایی ازدواج کرد. ناپدری جف او را به فرزندی پذیرفت و نام خانوادگی خود یعنی بزوس را به او داد.
جف در سال ۱۹۸۶ در رشته الکترونیک و کامپیوتر از دانشگاه پرینستون فارغالتحصیل شد. پس از فارغالتحصیلی در سه شرکت مختلف، یک استارتاپ در حوزه ارتباطات، یک شرکت فعال در صنعت بانکی و در نهایت به عنوان معاون مدیرعامل در یکی از بانکهای سرمایهگذاری نیویورک کار کرد.
با اینکه در شغل آخر خود، مدارج ترقی را به سرعت طی کرد و در ۳۰ سالگی توانست دست راست مدیرعامل شود، ایدهها و افکاری در ذهنش بود که در واقع بنیانهای امپراتوری شرکت آمازون را تشکیل میداد.
اگر میخواهید در مورد سرگذشت جف و مراحلی که تا موفقیت طی کرد، بیشتر بدانید، میتوانید خلاصه کتاب آمازون بیحدومرز را در بوکاپو بخوانید.
غنیمت شمردن فرصتها
چیزی که باعث شد جرقههای اولیه راهاندازی آمازون در ذهن جف شکل بگیرد، رشد چشمگیر استفاده از اینترنت بود. در مقالهای خوانده بود که استفاده از اینترنت در سال ۱۹۹۴ نسبت به سال پیش، ۲۳ برابر شده است.
نقطه عطف زندگی جف همینجا بود. او تصمیمش را گرفت: نمیخواست از قافله جا بماند. بعدها در مصاحبهای گفت که این تصمیم را برای بهحداقل رساندن حسرتها و پشیمانیهایش در زمان پیری، گرفته است.
جف و همسرش (البته همسر سابقش؛ آنها سال ۲۰۱۹ جدا شدند) چنان به ایدههایشان ایمان داشتند که از شغل خود استعفا دادند و از نیویورک به سیاتل رفتند. او پس از تحقیق درباره شرکتهایی که کالاهای خود را از راه دور ارسال میکردند، شرکتهای برتر را دستهبندی کرد و متوجه شد هیچ شرکتی اقدام به فروش کتاب نمیکند.
در آن زمان، این شرکتها فهرست محصولاتشان را به صورت کاتالوگ برای مشتریان ارسال میکردند تا مشتری محصول موردنظرش را سفارش دهد. انجام چنین کاری برای کالایی مثل کتاب عملاً غیرممکن بود. چون عناوین کتابها بسیار زیاد و متنوع بود و تهیه کاتالوگ برای آنها بسیار هزینهبر و حتی غیرممکن مینمود.
جف با در نظر گرفتن همه این مسائل به بهترین ایده دست یافت: تأسیس یک فروشگاه اینترنتی که به فروش کتاب میپردازد. بهلطف اینترنت دیگر نیازی به تهیه کاتالوگهای فیزیکی و تأمین هزینههای سرسامآور چاپ و ارسال کاتالوگها نبود.
پیشنهاد مطالعه: راهنمای شروع کسب و کار اینترنتی در ۷ گام + ۲۸ ایده با جیب خالی!به علاوه در فروشگاه اینترنتی سرعت خرید بسیار بالاتر و فرایند خرید بسیار راحتتر بود. اما این ایده درخشان یک ریسک بزرگ داشت و آن سرمایهگذاری روی اینترنت بود، پدیدهای که تا پیش از این صرفاً وسیلهای سرگرمی و ارتباطی بود. اما جف این خطر را به جان خرید و پس از یک سال کار و برنامهریزی، فروشگاه را در سال ۱۹۹۵ راهاندازی کرد.
رود خروشان شرکت آمازون
فروشگاه آنها از ابتدا آمازون نامیده نمیشد. نام اولیه این فروشگاه Cadabra (برگرفته از اصطلاح Abracadabra که تقریباً معادل اجی مجی لاترجی خودمان است) بود اما وقتی متوجه شدند برخی این نام را با واژه Cadaver به معنای جسد اشتباه میگیرند، تصمیم گرفتند نام آن را عوض کنند.
از بین همه نامها، نام آمازون برای این کتابفروشی برگزیده شد که به باشکوهترین جنگل جهان و رود عظیمی که در آن جاری است، اشاره میکند. شرکت آمازون هم آغازی خروشان و طوفانی داشت!
تنها یک ماه پس از آغاز به کار این سایت، فروش هفتگی این کتابفروشی به هفتهای ۲۰ هزار دلار رسید. روند رشد فروشگاه بیش از حد انتظارشان صعودی بود؛ به گونهای که در عرض کمتر از ۶ آنها از کل ایالتهای کشور امریکا و سپس از کشورهای دیگر مشتری داشتند.
در نهایت پس از یک سال آنها با حجمی از سفارشات روبرو بودند که برای تأمین این تقاضای گسترده باید سرمایه جذب میکردند. بنابراین آنها سهام آمازون را در بورس عرضه کردند و ۵۴ میلیون دلار سرمایه کسب کردند.
دو سال پس از آغاز به کار آمازون، در سال ۱۹۹۸ آنها تصمیم گرفتند علاوه بر کتاب، محصولات دیگری مانند نرمافزارهای رایانهای، اسباببازی و بازیهای ویدیویی را نیز به فروشگاه خود اضافه کردند.
و اینگونه شد که به تدریج آمازون از یک کتابفروشی اینترنتی، به یک فروشگاه همهچیز فروشی تبدیل شد که همه نیازهای مشتریانش را برآورده میکرد.
طی این سالها آمازون همواره با نوآوریها و خدمات جدید، مانند راهاندازی سرویس آمازون پرایم برای مشتریان یا پیاده کردن ایده خرید با یک کلیک (جهت هرچه سادهتر کردن فرایند خرید) توانسته است روند موفقیتآمیز خود را حفظ کند.
داستان کامل شکلگیری برند آمازون را در این مقاله بخوانید:
پیشنهاد مطالعه: داستان برند آمازون و ۳ راز موفقیت آننوآوری های آمازون در تحویل سفارشات
در سال ۱۹۹۹ آمازون تبدیل به پلتفرمی شد که فروشندگان مختلف میتوانستند اجناس و کالاهای خود را در آن به فروش برسانند. این مسئله باعث افزایش چشمگیر تنوع محصولات و همچنین افزایش حجم سفارشات شد.
اکنون شرکت آمازون در هر ثانیه قریب به ۵ هزار دلار فروش دارد؛ بنابراین حجم سفارشهایی که باید توسط آمازون پردازش شود، بسیار زیاد است. باید دید بزوس و همکارانش برای پردازش و ارسال این سفارشات از چه روشهایی کمک میگیرند که مشتریان را در سراسر جهان راضی نگه دارند؟
آمازون همواره سعی داشته است با بهرهگیری از آخرین فناوریهای روز دنیا، سرویسدهی به مشتریانش را بهبود ببخشد. در خصوص بستهبندی، ارسال و تحویل سفارشات نیز این شرکت با استفاده از هواپیما، پهپادها و رباتها خدمات متنوعی به مشتریانش ارائه میکند.
در سال ۲۰۰۵ آمازون سرویس آمازون پرایم را راهاندازی کرد. سرویسی که مشتریان سالانه یا ماهانه مبلغی پرداخت میکردند و از خدمات ویژه آمازون بهرهمند میشدند.
یکی از خدمات آمازون پرایم، تحویل یک روزه سفارشهاست. آمازون جهت کنترل بهتر روند ارسال کالاها، وابستگی خود به خدمات پستی را کاهش داده است و بر روی شبکه لجستیک و حملونقل اختصاصی خود به شدت سرمایهگذاری کرده است.
در حال حاضر ۲۶% سفارشها صرفاً توسط خود آمازون ارسال میشوند. این شرکت از حدود ۵۰ هواپیما، ۳۰۰ کامیون و ۲۰ هزار ون اختصاصی استفاده میکند. به علاوه آنها از خدمات حملونقل دریایی برای ارسال کالا از امریکا به کشورهایی مانند چین بهره میگیرند.
استفاده از آخرین فناوریها
یکی از نوآوریهای آمازون در تحویل سفارشات، به کارگیری ابزارها و تکنولوژیهای جدید مانند پهپادها است. در اواسط سال ۲۰۱۹ بود که اعلام کرد آنها طی یک ماه آینده از پهپادهای خودران برای ارسال سفارشات استفاده خواهند کرد.
این پهپادها میتوانند بستههایی با وزن کمتر از ۲ کیلوگرم را در کمتر از ۳۰ دقیقه و تا فاصله ۲۴ کیلومتری به مشتریان تحویل دهند. حتی یکی از ایدههای آمازون ساخت کندوی پهپادهاست! برجی چند طبقه و وسیع که سفارشها به وسیله کامیونها به آنجا برده میشوند و سپس پهپادها سفارشها را از آنجا به نقاط موردنظر حمل میکنند.
علاوه بر پهپادها و حملونقل هوایی، شرکت آمازون در حال آزمایش رباتهای پیادهرو به نام اسکات است که بستهها را به درب منازل حمل میکنند. یکی دیگر از جدیدترین نوآوریهای آمازون در تحویل سفارشات که البته هنوز در مرحله آزمایشی است، تحویل سفارش در غیاب تحویلگیرنده است.
در این سیستم مشتریان میتوانند کلید خانه خود را به شرکت تحویل دهند و مأموران وارد خانه آنها شوند. البته آمازون تضمین کرده است که مأموران تحویل، در خانه مشتریان خود را به یک نوشیدنی خنک، مهمان نخواهند کرد!
مشتریان میتوانند به صورت آنلاین بر رفتار مأمور تحویل نظارت داشته باشند و از طریق دوربینها روند تحویل را مشاهده کنند. این سیستم البته با چالشهایی مانند چالشهای حریم خصوصی و احتمال هک شدن دوربینها و ضبط تصاویر شخصی مواجه است.
آینده شرکت آمازون؛ از زمین تا هوا در تسخیر آمازون؟
جف بزوس از همان ابتدای راه ایدههای جاهطلبانه و بلندپروازانهای برای آمازون در سر داشت و موفقیتهای روزافزون فروشگاه نیز این ایدهها را تقویت کرد. در ادامه به چند ایده نوآورانه جف بزوس اشاره میکنیم که قطعاً در آینده بیشتر درباره آنها خواهیم شنید.
-
فروشگاههای Amazon Go
یکی از برنامههای آینده آمازون که در حال حاضر در مرحله آزمایشی است، فروشگاههای فیزیکی Amazon Go است. این فروشگاه از جمله فروشگاههای بدون صندوقدار هستند و تقریباً همهچیز در آنها خودکار است.
این فروشگاهها یک تحول بزرگ و گامی بلند به سوی سادهسازی تجربه مشتری و همچنین مدیریت زنجیره تأمین کالا میباشد. فرایند خرید در این فروشگاه کاملاً آنلاین و متکی به تلفن همراه است.
-
تولید اتومبیلهای خودران
آمازون در سال ۲۰۲۰، شرکت Zoox را که در ساخت و توسعه فناوری خودروهای خودران فعالیت میکند، خریداری کرد. این شرکت در حال حاضر بر روی تولید یک وسیله نقلیه کاملاً خودمختار کار میکند که با به کارگیری آخرین فناوریها در زمینه رباتیک و انرژیهای تجدیدپذیر در تلاش است گامی رو به جلو برای غلبه بر چالشهای حرکت بدون راننده بردارد.
-
Blue Origin؛ فراتر از زمین!
یکی از بلندپروازانهترین اقدامات جف بزوس، تأسیس این موسسه خصوصی است که در زمینه هوافضا فعالیت میکند. این شرکت که سالانه ۸۰۰ میلیون یورو از سهام شرکت آمازون را به خود اختصاص میدهد، به دنبال ایجاد توریسم فضایی، تولید راکت و سیستمهای پرتابکننده راکت است.
Blue Origin شرکتی است که قرار است رویاهای فضایی جف را محقق کند، همانگونه که Space X به دنبال تحقق رویاهای ایلان ماسک است.
در پایان مطالعه خلاصه کتابی به نام آمازون را به شما پیشنهاد میکنیم. نویسنده در این کتاب به دقت اصول موفقیت این شرکت را بررسی کرده و مهمترین نکاتی که سبب اوج گرفتن آن شدهاند را با شما درمیان گذاشته است.
سخن آخر
شرکت آمازون، کتابفروشی اینترنتی سابق و فروشگاه همهچیز فروشی فعلی، بزرگترین خردهفروشی اینترنتی جهان است که جف بزوس با ایدههای بلندپروازانه و به جان خریدن ریسکهای بزرگ آن تأسیس کرد. این شرکت با نوآوریهای روزافزون همچنان در مسیر رشد قدم برمیدارد.
اگر به داستان موفقیت کسبوکارهای بزرگ علاقه دارید و میخواهید کسبوکار خود را به رهبر بازار تبدیل کنید، به وبسایت بوکاپو سری بزنید و خلاصه کتابهای پرفروش و تاثیرگذار جهان در زمینههای مختلفی چون اقتصاد و سرمایهگذاری و بازاریابی و فروش را مطالعه کنید.
حتی اگر میخواهید خود، به قلههای توانایی و موفقیت دست پیدا کنید، خلاصه کتابهای محبوب در زمینه موفقیت شغلی و توسعه مهارتهای فردی را فراموش نکنید.
جف بزوس کسی است که در سال ۱۹۹۵ سایت آمازون را راهاندازی کرد و بعدها این برند تبدیل به یکی بزرگترین کسبوکارهای اینترنتی جهان شد.
در سایت و اپ بوکاپو شما میتوانید خلاصه دو کتاب پرفروش و جذاب «آمازون» و «آمازون بیحدومرز» را بخوانید و با مسیر موفقیت این شرکت بیشتر آشنا شوید.