این روزها همه از برندینگ صحبت میکنند. اما برندینگ چیست؟ اصول آن کدامند؟ چطور میتوانیم برند خود را در میان رقبا متمایز کنیم؟ پاسخ تمام این سوالات را در این مطلب بخوانید.
برندینگ چیست؟ این روزها یا در واقع بهتر است بگوییم با گسترش شبکه های اجتماعی، بازار برند و برندینگ خیلی خیلی داغ شده است. هر کدام از ما روزانه آماج دهها پیام تبلیغاتی قرار میگیریم که همه آنها یک هدف مشترک دارند: برند سازی. اگر سالهای قبل تنها شرکتها و سازمانهای بزرگ که محصولاتشان در سطح کشور یا سراسر دنیا عرضه میشد از برندینگ حرف میزدند؛ حالا صاحب فروشگاه لوازم آرایشی کوچکی که در نزدیکی خانه ما قرار دارد یا مدیر کافهای که به تازگی در گوشهی یکی از میدانهای شهر باز شده هم از برند سازی میگوید. این موضوع حتی از فضای کسب و کارها فراتر رفته و به حوزه فردی رسیده است. حتما شما هم واژه پرسونال برندینگ (Personal Branding) یا برند سازی شخصی به گوشتان خورده و احتمالا در یکی از وبگردیهایتان مقالهای در این زمینه خواندهاید. اما برندینگ چیست و چه مفهومی دارد؟ با ما در ادامه این مطلب همراه باشید.
پیشنهاد میکنیم اگر به این موضوع علاقه دارید، بعد از مطالعه این مطلب، خلاصه کتاب های بازاریابی و فروش را در سایت خلاصه کتاب بوکاپو ببینید.
اصول برندینگ چیست؟
بعضی از آدمها فکر میکنند برند، نام و عنوان یک شرکت است. برخی دیگر فکر میکنند برند همان احساسی است که درباره یک محصول در ما برانگیخته میشود. اما برندینگ در واقع ترکیبی از همه اینهاست. برندینگ همه آن چیزی است که شما را از سایر رقبایتان متمایز میکند و به شما هویت منحصربهفردی میبخشد. برندینگ مجموعهای از فعالیتهاست که تیم بازاریابی شما برای کمک به ایجاد ارتباط بین مشتریهای بالقوه و یک محصول انجام میدهد. در حقیقت تمام مواردی که به شما کمک میکند تا یک شرکت یا محصول را به حافظه و احساسات مردم متصل کنید، در حوزه برندینگ قرار میگیرد.
والتر لندور میگوید: «محصولات شما در کارخانه ساخته میشوند اما برندها در ذهن مردم ایجاد میشوند». این گفته لندور کاملا حقیقت دارد. چیزی که باعث میشود تا یک مشتری در مقابل قفسه فروشگاه متوقف شود و از میان دنیایی از محصولات رنگارنگ، محصول شما را انتخاب کند، برندینگ نامیده میشود. برای ساختن یک برند موفق ۸ قدم در پیش دارید. اگر این گامها را درست و اصولی بردارید، میتوانید برند خود را در ذهن افراد تثبیت کنید.
قدم اول: هدف برندتان را مشخص کنید
یک برند برای موفق شدن به هدف نیاز دارد. پیش از هر چیز شما باید بدانید هدف برندتان چیست؟ دلیل وجود کسب و کارتان چه چیزهایی میتواند باشد؟ برندتان چه دارد که آن را از سایر رقبا متمایز میکند؟ قرار است کدام یک از مشکلات مردم را برطرف کنید؟ مردم برای چه باید دوستتان داشته باشند؟ اول از همه به این سوالات پاسخ بدهید. بگذارید یک دید کامل از کسب و کارتان برای خودتان ایجاد شود. جواب این سوالات به شما کمک میکند تا هدف منحصربهفردتان را پیدا کنید.
قدم دوم: خاص باشید
سعی کنید یک محصول متمایز داشته باشید. داشتن یک محصول متفاوت باعث میشود تا در میان رقبایتان متمایز شوید. فراموش نکنید لازمه این کار این است که رقبا و محصولاتشان را بهطور کامل بررسی و تحلیل کنید.
قدم سوم: قلمرو خود را مشخص کنید
تمام برندهای موفق با ترسیم یک قلمرو مشخص و سرمایه گذاری در آن، به جایگاه امروزی خود رسیدهاند. هد اند شولدرز (Head & Shoulders) با یک فرمول تجاری خاص در دهه ۱۹۶۰ بازار شامپوی ضد شوره را تعریف کرد و تا امروز رهبری این بازار را در سراسر جهان برعهده دارد.
قدم چهارم: مخاطب هدف تان را تعیین کنید
تعیین مخاطب هدف به شما کمک میکند تا برندینگ و به تبع آن، بازاریابی هدفمندی داشته باشید. این روزها هر فردی با بمباران هزاران هزار تبلیغات مختلف مواجه است. تبلیغاتی که پشت آن هیچ فکر و برنامهریزیای وجود ندارد. برای یک زن جوان ۲۵ ساله، ایمیل تبلیغاتی کاشت مو و درمان کچلی ارسال میشود، پیامک فروش اسکوتر برقی به دست پیرمرد ۹۰ ساله میرسد! دلیل این اتفاق این است که مخاطب هدف برند تعیین نشده است. پس پیش از شروع تبلیغات و تمرکز بر برند سازی، ببینید برند شما قرار است درد کدام بخش اجتماع را دوا کند.
قدم پنجم: ماموریت برندتان را تعیین کنید
ماموریت برند یعنی هدف از ایجاد برند چیست. اگر یک برند گردشگری هستید، ماموریتتان میتواند نشان دادن ایران به آدمهای سراسر دنیا باشد. آدمها وقتی اسم برند شما را میشنود میپرسند: «شما چه کاری انجام میدهید؟» اگر ماموریت برندتان مشخص نباشد، هیچ جوابی برای مخاطب خود نخواهید داشت!
قدم ششم: داستان و لحن منحصربهفرد داشته باشید
قصهها شاید کودکان را به خواب ببرند، اما در دنیای بازاریابی و برندینگ داشتن یک داستان خوب، درست همان چیزی است که مخاطب شما را بیدار و هشیار میکند و اسم برند شما را در خاطره او زنده نگه میدارد. داستان و لحن میتواند شما را از بین هزاران برند دیگر که محصولاتی مشابه شما تولید میکنند، متمایز کند. این تمایز است که فرد را مجاب میکند تا محصول شما را انتخاب کند.
قدم هفتم: یک لوگو و شعار برای برندتان طراحی کنید
وقتی میگوییم مک دونالد، چه تصویری در ذهنتان شکل میگیرد؟ نایکی و آدیداس چطور؟ حتما شما هم وقتی به اپل فکر میکنید تصویر آن سیب گاز زده در ذهنتان شکل میگیرد! لوگو باعث میشود تا در ذهن مخاطبانتان با یک تصویر شناخته شوید. شعار هم کمک میکند تا مخاطب، با شما احساس نزدیکی کند.
قدم هشتم: با مخاطبان تان تعامل داشته باشید
کلید طلایی شما در برندینگ، تعامل با مخاطبان است. از بسترهای شبکههای اجتماعی استفاده کنید. دیوار نامرئی بین خود و مخاطبانتان را بردارید و به آنها نزدیک شوید. مردم از برند شما چه انتظاری دارند؟ نقدهایشان به محصولات شما چیست؟ چه راهکارهایی برای بهبود کالای شما ارائه میدهند؟ نظراتشان را بشنوید و از آنها برای بهبود محصول و جایگاه برندتان کمک بگیرید.
برندینگ؛ چوب جادوی کسب و کار شما
هفته پیش به یک فروشگاه لوازم آرایشی و بهداشتی مراجعه کردم و سراغ شامپوی X را گرفتم. فروشنده گفت این شامپو را تمام کردهایم اما مدلهای مشابهی داریم که میتوانید از آنها استفاده کنید. بعد شروع کرد به سخنرانی درباره کیفیت برندهای مشابه. اما من یک چیز را خوب میدانستم. من فقط شامپوی X را میخواستم؛ بنابراین گفتم: «راستش ترجیح میدهم منتظر بمانم تا شامپوی X را بیاورید و بعد خریدم را انجام بدهم». این درست همانچیزی است که برندینگ به شما میدهد. به دست آوردن مشتری های وفادار!
همانطور که پیش از این گفتیم، ساخت برند میتواند کسب و کار شما را از این رو به آن رو کند. در واقع برندینگ همان چوب جادوی شماست که محصولتان را ذهن مخاطب پررنگ میکند و فروش تان را افزایش میدهد.
معرفی انواع مختلف برند سازی
برند سازی انواع مختلفی دارد. ساختن برند و تولید ارزش ویژه برای آن در گروی صرف زمان و منابع است. در ادامه انواع مدل های برند سازی را با هم مرور میکنیم.
برند سازی محصول
برند سازی محصول، متداولترین نوع برندینگ است. هر برند تلاش میکند تا از طریق کلمات، رنگ، تصاویر و شعار، محصول خود را از برندهای مشابه متمایز کند. برندینگ محصول با درک نیازهای نهایی مشتری و خواستههای او، وارد فضای رقابتی بازار میشود.
برند سازی شرکتی
برند سازی شرکتی شامل کلیه خدمات، محصولات، کارمندان، فرهنگ سازمانی و همچنین مسئولیت اجتماعی سازمان است. هر فعالیتی که توسط یک شرکت انجام میشود، میتواند تأثیر مثبت یا منفی بر شهرت آن داشته باشد. شهرت برند یک شرکت نقش بسیار موثری در موفقیت آن دارد.
برند سازی شخصی
این روزها همه از پرسونال برندینگ (Personal Branding) یا برند سازی شخصی حرف میزنند. مفهوم برند سازی شخصی معمولا ما را به یاد سیاستمداران، ورزشکاران، ستارگان سینما و اینفلوئنسرهای شبکههای اجتماعی میاندازد. مثلا دونالد ترامپ و جو بایدن به عنوان سیاستمداران مطرح آمریکا از برند سازی شخصی برای ایجاد یک تصویر مثبت از خودشان استفاده کردند تا آرای رای دهندگان آمریکایی را به نفع خودشان تحتتاثیر قرار دهند.
برند سازی جغرافیایی
برند سازی جغرافیایی کمک میکند تا یک منطقه (روستا، شهر یا کشور) بتواند در صنعت گردشگری یا جذب سرمایههای اقتصادی موفق شود. مثلا «فستیوال موسیقی کوچه» در بوشهر یک فعالیت فرهنگی در جهت گسترش برند سازی جغرافیایی است که باعث شده تا هر سال افراد زیادی در زمان برگزاری این فستیوال به بوشهر سفر کنند.
برند سازی خرده فروشی
خرده فروشیها فروشگاههایی هستند که همه ما در زندگی روزمره خود درگیر آنها هستیم. خرده فروشان معمولا محصولات برندهای مختلف را در فروشگاه خود به فروش میرسانند. برند سازی خرده فروشی معمولا توسط غولهای صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرد تا علاقه مصرفکنندگان را افزایش دهند و فروش محصولات رقابتی را بیشتر کنند.
مدیریت برندینگ چگونه باعث رشد کسب و کارتان میشود؟
برای مدیریت و گسترش یک برند نیاز به روشهای مختلف تبلیغات و تکنیک های بازاریابی داریم. در واقع مدیر برند در یک کسب و کار تلاش میکند تا با کمک تیمهای بازاریابی، مزیتهای رقابتی برند را در مقابل سایر رقبا متمایز و مخاطبان بازار هدف شرکت را به باور کردن ارزش های برند نزدیک کند. یک برند جدید با مدیریت برندینگ درست و اصولی میتواند حتی از رقبای بسیار قدیمی خود در بازار پیشی بگیرد و نام خود را در ذهن مخاطبان تثبیت کند.
معرفی کتاب برندینگ
در سالهای اخیر، کتابهای مختلفی در زمینه برندینگ، نوشته و ترجمه شدهاند. این کتابها به شما کمک میکنند تا روش های درست برندینگ را بیاموزید و به کمک آن بتوانید به رشد برندتان کمک کنید.
کتابهایی مثل ۲۲ قانون تغییر ناپذیر برند سازی، تبلیغات خلاق، جایگاه سازی برند، اصول برند سازی در کسب و کارهای بزرگ و… میتوانند به مدیران برند و صاحبان کسب و کارها در راستای ساختن یک برند موفق کمک کنند. با مطالعه آموزهها و مثالهای جذاب این کتابها یاد میگیرید که چگونه جایگاه برند خود را در ذهن مشتری ثبت کنید. همچنین با استفاده از تکنیکهای ارائه شده میتوانید به رقابت با سایر شرکتهای فعال در حوزه خود پرداخته، بخش بیشتری از بازار را تصاحب کرده و درنهایت رقبای خود را از میدان بهدر کنید و تبدیل به برند شماره یک در حوزه فعالیت خود در بازار و ذهن مشتریان شوید.
برند سازی یا برندینگ چه فرقی دارد؟
حتما شما هم تا امروز فکر میکردید برند سازی و برندینگ دو مفهوم کاملا یکسان هستند. اما باید به شما بگوییم که اینطور نیست! این دو واژه تفاوتهای فراوانی با هم دارند. وقتی از برندینگ حرف میزنیم، منظورمان یک فرایند است. فرایندی که به ساخت و ایجاد یک برند منجر میشود. حضور محصول شما در بازار، طراحی لوگو، انتخاب لحن، مشخص کردن استراتژی برند برای رسیدن به اهداف کسب و کار و… در حوزه برندینگ قرار میگیرند.
برند سازی درست پس از برندینگ شروع میشود؛ یعنی زمانی که شما یک برند دارید و حالا میخواهید به دیده شدن آن در بازار و در میان رقبا کمک کنید. در واقع برند سازی ایجاد یک احساس در میان مخاطبان شماست، هنگامی که با محصول و برندتان مواجه میشوند.
قوانین برند سازی
برای برند سازی باید قدمهای مختلفی را طی کنیم تا بتوانیم در بازار پر رقابت امروز، خودمان را مطرح کنیم و به دیگران بشناسانیم. قوانین برند سازی شامل موارد زیر است:
- قانون گسترش: هرچه برند شما گسترش پیدا کند، دامنه قدرت آن کمتر میشود.
- قانون انقباض: هر چقدر محدودتر عمل کنید، برند قوی تری خواهید داشت.
- قانون هویت بخشی: پیش از شروع تبلیغات باید هویت برند تان را ایجاد کنید. این هویت بخشی است که شما را در ذهن مخاطب پررنگ میکند.
- قانون تبلیغات: برای ماندن در بازار باید تبلیغات انجام دهید.
- قانون کلمه: هر برند باید تلاش کند تا با یک کلمه یا شعار در ذهن مخاطبان ثبت شود.
- قانون اعتبار: تلاش کنید در بازار خود، شاخهای ایجاد کنید که بتوانید رهبر آن باشید.
- قانون کیفیت: برای ساخت یک برند قدرتمند باید مفهوم کیفیت را در ذهن مخاطب خود ایجاد کنید.
- قانون شکل: لوگوی برندتان باید کیفیت بصری کافی داشته باشد.
- قانون رنگ: مخاطب شما میتواند شما را با رنگ برندتان به یاد بیاورد. این رنگ باید با رنگ رقبایتان تفاوت داشته باشد.
برندینگ همه آن چیزی است که برای معرفی یک محصول یا شرکت و شناساندن آن به مخاطبانتان نیاز دارید. برندینگ کمک میکند تا مشتری، شما را از میان صدها محصول دیگر انتخاب کند یا برند شما را به دیگران توصیه کند.
تعریف هدف برند، تعیین قلمرو، مشخص کردن مخاطبان هدف، تعیین ماموریت برند، طراحی داستان، لحن، شعار، لوگو و انتخاب رنگ از مهمترین اصول برندینگ هستند.
برندینگ شخصی، محصول، شرکتی، جغرافیایی، فرهنگی و خرده فروشی، انواع مختلف برندینگ هستند. پیشنهاد میکنیم برای کسب دانش بیشتر در این زمینه، مطلب برند چیست را مطالعه کنید.
پرسونال برندینگ یا برندینگ شخصی تصویر مثبتی از یک انسان در ذهن مخاطب ایجاد میکند. سیاستمداران و افراد مشهور مانند هنرپیشهها، خوانندگان و ورزشکاران در تلاشند تا با نمایش فعالیتهای خوب خود در شبکههای اجتماعی، روی برندینگ شخصیشان کار کنند.