پادکست چیست

پادکست چیست؟ چگونه بسازیم و چرا برای کسب و کارها مهم است؟

پادکست‌ چیست؟ چگونه پادکست بسازیم؟ چرا کسب و کارها می‌توانند با آن‌، مخاطبان و مشتریان‌شان را با خود همراه کنند؟ تفاوت پادکست با رادیو چیست؟ این مطلب بوکاپو، جواب تمام این سوالات را به شما می‌دهد.

پادکست چیست؟ چگونه پادکست بسازیم؟ آیا تا به حال با این سوالات رو‌به‌رو شده‌اید؟ می‌شود گفت هر کسی که جواب سوال اول را بداند، می‌خواهد جواب سوال دوم را هم پیدا کند، چون وسوسه ساختن پادکست سراغ تک‌تک ما خواهد آمد. اصلا ممکن است خود شما هم به همین دلیل در حال خواندن این مطلب باشید. بله! قرار است پادکست به یک پدیدۀ همگانی و به زبانی عمومی برای گفتن و شنیدن تبدیل شود. شما درست فهمیده‌اید! اگر فقط به گوش‌‌دادن پادکست علاقه‌مند هستید، اگر می‌خواهید پادکست بسازید، اگر ضرورت پادکست‌سازی را برای کسب و کارتان درک کرده‌اید، این مطلب بوکاپو یک انتخاب خوب برای بحث دربارۀ صدای امروز جهان است.

پادکست چیست؟

پادکست چیست؟

یک فایل شنیداری دیجیتالی؛ این یکی از کوتاه‌ترین تعریف‌هاست. در واقع پادکست مجموعه‌ای است از فایل‌های صوتی دیجیتال که در فضای اینترنت پخش می‌شود. این فایل‌ها را می‌توان بر مبنای علاقه دانلود کرد و بعد از آن به‌ راحتی و بدون دسترسی به اینترنت، گوش داد. موضوع، زمان و لحن پادکست‌ها، متنوع است و می‌توان آنها را از طریق اپلیکشن‌های پادکست، سایت‌ها و اسپیکرهای هوشمند، گوش داد.

درباره خود کلمه پادکست (Podcast) گفته شده که اولین بار بن همرسلی (Ben Hammersley) آن را به کار برده است. اما بخش «پاد» از کلمۀ آیپاد (ipod) و بخش «کست» از کلمۀ Broadcast به‌معنای انتشار، آمده است. کلمه pod هم از ipod (آی‌پاد)، یعنی یکی از محصولات شرکت اپل گرفته شده است.

عده‌ای هم آن را با اسم رادیوی اینترنتی صدا می‌زنند. این یک اسم مستعار است. ما هم در ادامه تفاوت بین رادیو و پادکست که در واقع تفاوت بین دو سطح تکنولوژیک درباره صدا است، را خواهیم گفت. البته این تفاوت، پیشروی از یک عصر به عصری دیگر را هم نشان می‌دهد.

چگونه پادکست بسازیم؟

چگونه پادکست بسازیم؟

در جهان پادکست‌ها، دموکراسی برقرار است! از انتخاب و گوش‌دادن تا ذخیره، ارسال و انتشار و در نهایت ساخت آن، دموکراتیک است. شما هر که باشی می‌توانی پادکست و شنونده‌های خودت را داشته باشی. برای ساخت پادکست باید مراحل زیر را طی کنید:

  • محتوا: هر پادکستی محتوایی دارد. برای تهیه این محتوا ممکن است نیاز به نوشتن داشته باشید. این مرحله، در واقع پیش‌تولید کار است. در قدم اول باید ایده‌پروی کرد و بعد اسم، موضع، لحن، لوگو و هویت بصری متناسب با کار را انتخاب کرد.
  • ابزار ساخت: گوشی، لپ‌تاپ، تبلت مناسب پادکست‌سازی هستند. بعد از توسعه کار هم می‌توان میکروفون‌های حرفه‌ای تهیه کرد.
  • تدوین: ادیت یا تدوین مرحلۀ خیلی مهمی است. در واقع اگر این مرحله خیلی بد باشد، حتی محتوا و صدای خوب را هم بد خواهد کرد. پس کمی بیشتر روی آن وقت بگذارید. نرم‌افزار Adobe audition یکی از معمول‌ترین نرم‌افزارها برای این کار است و روی ویندوز کار می‌کند.
  • سرویس‌های میزبان پادکست: Anchor یک سرویس محبوب و رایگان برای میزبانی پادکست‌ شماست. باید در این سایت حساب کاربری بسازید تا بعد از آن یک فید برای پادکست شما درست شود. برای هر تک قسمت از پادکست‌ها، ۲۵۰ مگابایت آپلود خواهید داشت.

بعد از طی‌کردن تمام این مراحل پادکست شما آماده است و می‌توان آن را در بسیاری از اپلیکیشن‌های پادکست گوش داد.

اپلیکیشن‌های مناسب پادکست برای اندروید موارد زیر هستند: کست‌باکس (Castbox)، گوگل پادکست (Google podcast)، پادبین (Podbean)، پلیر پادکست اف‌ام (FM Podcast Player) و اسپاتیفای (Spotify). برای آیفون هم می‌توان از اپل پادکست، اُورکست (OverCast) و اسپاتیفای استفاده کرد.

تفاوت پادکست و رادیو

آیا پادکست همان رادیو است با لباسی مبدل؟

نه! این «نه» برای راحت‌کردن خیال شما بود. اما خب بعد از هر «نه» هم باید پرسید «چرا؟»؛ چون پادکست و رادیو به‌لحاظ تکنیکی و ابزاری، شیوه تهیه و انتشار و همین‌طور نوع دریافت و رفتار مخاطب، با هم متفاوت هستند. حالا ببینیم «چطور؟»:

  • تفاوت‌های تکنیکی و ابزاری: در رادیو، فرستنده با امواج رادیویی با گیرنده ارتباط برقرار می‌کند اما در جهان دیجیتالی ما این سیگنال‌های دیجیتالی هستند که استخوان پادکست‌ها را می‌سازند. رادیو به یک دستگاه رادیو احتیاج دارد اما پادکست به دستگاه خاصی وابسته نیست و می‌توان با انواع سخت‌افزار و نرم‌افزار آن را ساخت.
  • تفاوت‌‌های شیوۀ تولید و انتشار: پادکست‌سازان برخلاف تولیدکنندگان برنامه‌های رادیویی، لزوما کارشان تهیه پادکست نیست. در ضمن برای ساخت پادکست به یک استودیو یا فرستنده و گیرنده رادیویی نیاز ندارید. پادکست معمولا روی حیطه و موضوعاتی خاص تمرکز می‌کند و بسیاری از آنها حتی مخاطب هدفشان را محدود می‌کنند. پادکست‌ها هرچند می‌توانند آنلاین باشند اما برخلاف برنامه‌های رادیویی، بیشتر آفلاین هستند. تولید پادکست خیلی ساده، سریع و در دسترس است و انتشار آن هم در اینترنت در حد چند ثانیه طول می‌کشد.
  • تفاوت‌ها بر اساس شیوۀ رفتار مخاطب: شیوۀ مصرف محتوا توسط مخاطب در مورد پادکست، خیلی گزینش‌شده است. قبلا باید «منتظر» برنامه رادیویی می‌‌شدیم و استرس از دست‌دادن یا قطع شدنش را داشتیم. حالا اما به لیست پادکست‌ها نگاه می‌کنیم و با یک کلیک ساده، آن چیزی را «انتخاب» و «مصرف» می‌کنیم، که دلمان می‌خواهد. ویژگی دیگر، دسترسی ساده به آرشیو پادکست‌هاست.

اما خب اگر استخوان پادکست را سیگنال‌های دیجیتالی و استخوان رادیو را امواج رادیویی، می‌سازند، جان هر دوی آنها یکی است؛ صدا. همین ویژگی است که باعث می‌شود بعضی پادکست را ادامه رادیو و هم‌خانوادۀ آن بدانند. حتی خیلی‌ها اسم پادکستشان را با پسوند و پیشوند «رادیو» شروع یا تمام می‌کنند و همین هم باعث می‌شود، بعضی پادکست را جایگزین رادیو بدانند. البته بسیاری معتقدند نوع این صداها فرق دارد چون پادکست‌ها لحنشان صمیمی، صریح و آزادانه است. از آن طرف، مقررات سخت‌گیرانۀ رادیو، اجازه نمی‌دهد به سمت صراحت بی‌پروا یا هر طور لحن و محتوایی رفت.

شما بوکاپویی‌ها چه تفاوت‌ها و شباهت‌هایی بین این دو می‌بینید؟ از تجربه‌های متفاوت خودتان درباره این دو با ما حرف بزنید.

اهمیت پادکست برای کسب و کار

چرا کسب و کارها باید ویژگی‌های پادکست را جدی بگیرند؟

ظهور هر رسانۀ جدیدی یعنی بارش بارانی از فرصت‌ها! این‌که ترجیح می‌دهید از این باران لذت ببرید یا چتر گذشته‌گرایی را باز کنید و پناه بگیرید یا به سمت خانه بدوید و فرار کنید، بستگی دارد به نگرش شما.
باید بدانید «رسانه» در حال تغییرِ صدا و سیمای خودش است و می‌خواهد با انواع و اقسام صوت و تصویر، به آدم‌ها برسد. پادکست، یک رسانۀ نوین، جدی و در حال توسعه است؛ چه صاحب یک کسب و کار باشید و چه حتی دلتان بخواهد به سادگی با دیگران ارتباط برقرار کنید باید آن را جدی بگیرید. چرا؟ ادامۀ مطلب را بخوانید.

اهمیت پادکست برای بازاریابی

بازاریابی در آینده با «پادکست»، صدایِ «مخاطب فعال» را خواهد شنید

در سال‌های گذشته بسیاری از کسانی که در حیطه بازاریابی محتوایی کار می‌کنند درباره دلایل نیاز استراتژی محتوا به پادکست ها گفته‌اند. بسیاری حتی پا را فراتر گذاشته‌اند و گفته‌اند که پادکست‌سازی پیشگام بازاریابی در آینده خواهد شد. اما گذشته از این همه، می‌دانیم که مخاطبان عوض شده‌اند، دنیای آنها تغییر کرده است پس چشم‌ها و گوش‌های آنها هم رفتاری متفاوت با قبل دارند. مخاطب دیگر یک تماشاگر یا شنوندۀ دست‌و‌پا بسته نیست، او واکنش نشان می‌دهد، انتخاب می‌کند، آنچه قرار است مصرف کند را مدیریت می‌کند و اصلا خودش تولیدگر خواست‌هاست. اصطلاح مخاطب فعال برای توضیح این آدم نوین خلق شده است و قصدش این است که بگوید باید با مخاطبان تعامل داشته باشید و به‌نوعی خودتان را در یک گفتگوی دائمی ذهنی قرار دهید.

خلاصه کتاب بازاریابی محتوایی
کسب مشتریان بیشتر با بازاریابی کمتر
جو پولیتزی
در ۲۰ دقیقه مطالعه کنید
مشاهده کتاب بازاریابی محتوایی

می‌دانیم که قبلا محتواهای صوتی اغلب از طریق رادیو به مخاطبان داده می‌شد. البته که مخاطب، صدایش به گوش آن‌ طرف خط (یعنی تولید‌کنندگان) نمی‌رسید و فقط دریافت‌کنندۀ منفعلی بود که محتوا را دریافت می‌کرد. بعضی‌ها به این روند می‌گویند Push Technology. در پادکست اما مخاطب بر اساس نیاز، تقاضا و علایق خودش سراغ شبکۀ بی‌نهایت وب می‌رود. در آنجا به جای این‌که مطالب به او تحویل داده شود، خودش بر اساس علایقش آنها را تحویل می‌گیرد. به این روند می‌گویند Pull Technology.

آدم امروزی بین دوگانه Push یا Pull کدام را انتخاب می‌کند؟ به نظر شما کسب و کارهای نوین در دیجیتال مارکتینگ به کدام مخاطب نیاز دارند؛ مخاطب منفعل و افتاده گوشۀ رینگ یا مخاطبی فعال که باعث تازگی و پویایی یک کسب و کار امروزی می‌شود؟ جواب را خودتان می‌دانید! بر اساس همین تغییرات در مخاطب و همین تغییرات در راه ارتباط با اوست که حالا پادکست‌ها بخشی از بازاریابی دیجیتال هم حساب می‌شوند و از یک سازمان محتوا مدار تا انواع اشکال کسب و کار به آنها نیاز دارند.

پادکست و تولید محتوا

اهمیت پیوند پادکست و تولید محتوا برای یک کسب و کار در چیست؟

کسب و کارهای پیشرو در حوزۀ دیجیتال مارکتینگ فهمیدند، مخاطب امروز به چیزی بیش از دیدن محصولات و خدمات در سایت احتیاج دارد. اینجا بود که تولید محتوا در سایت‌ها شروع شد و هر کاری هم به این فکر کرد که با کدام محتوا باید مخاطبان را به سایت وارد کند. اینجا بود که مخاطب مستقیم و غیرمستقیم می‌توانست ضمن دریافت اطلاعات با هویت برند، محصولات یا خدمات آشنا شود. یکی از راه‌های موثر تولید محتوا و تبدیل محتوای نوشتاری به محتوای صوتی (یا شفاهی)، پادکست است. خودتان می‌دانید خواندن برای بعضی‌ها خیلی سخت‌تر از گوش‌دادن است و از طرفی بسیاری دوست دارند صدای متن را بشنوند تا این‌که با سکوت آن مواجه شوند. پس با پادکست از لابه‌لای خطوط ساکت و ساکن کلمات خارج شوید. از طرفی خود پادکست با شفاهی‌بودن و صمیمیتش می‌تواند مستقلا محتواهای فوق‌العاده جذاب ایجاد کند.

اهمیت پادکست برای برندسازی

پادکست چطور راه برندسازی را هموار می‌کند؟

وقتی به اصول برندسازی در کسب و کارهای بزرگ و همین‌طور جایگاه سازی برند توجه می‌کنیم، متوجه می‌شویم که یکی از بازوهای قدرت برند (Brand Strength) ایجاد ارزش ویژه برند (Brand Equity) است. مقاله برند چیست ۴ عامل زیر را در ایجاد ارزش برند ارائه می‌دهد:

  1. هویت‌سازی از طریق ایجاد آگاهی مداوم
  2. معناسازی از طریق کیفیت‌دهی به رفتار مشتری و نحوۀ احساس و درک او
  3. پاسخ‌دهی و پشتیبانی مداوم از مشتریان و سبک زندگی‌ای که با برند ایجاد شده
  4. رابطه مداوم برای ایجاد پیوندهای عمیق و وفاداری به برند

هویت، معناها، احساسات، شکل‌گیریِ سبک زندگی و ارتباطات ما خیلی به «صدا» وابسته است؛ صدای خودمان و دیگران. پادکست یک فرصت بسیار مهم برای رسیدن به تمام اهداف بالاست. خیلی واضح است که با پادکست می‌توانید برای برند، جایگاه‌سازی کنید و قدرت برند را از طریق ارتباط دائمی و وفاداری مشتریان، خلق کنید.

خلاصه کتاب جایگاه سازی برند
تکنیک‌های کاربردی تسخیر ذهن مشتری
ال ریس و جک تروت
در ۲۲ دقیقه مطالعه کنید
مشاهده کتاب جایگاه سازی برند

ارتباط با مشتریان با پادکست

چگونه می‌توان با پادکست نتایج «مدیریت ارتباط با مشتریان» (CRM) را به کار گرفت؟

در شرکت‌ها و نهادها یک بخش مهم هست با عنوان CRM یا مدیریت ارتباط با مشتری. در واقع این بخش می‌خواهد با نرم‌افزارها، فرآیندها، استراتژی‌ها و انواع تحلیل داده این را بفهمد که چگونه باید با مشتری در ارتباط بود، جذبش کرد، روابط با او را حفظ کرد و توسعه داد. از طرفی بخشی از اهداف مشتری‌محورِ مدیریت ارتباط با مشتری شامل موارد زیر می‌شود:

  • شناسایی ارزش‌های خاص هر بخش از مشتریان و ارزیابی اثرگذاری مثبت یا منفی آنها
  • تنظیم اطلاعات ارسالی به مشتری بر اساس علایق و ارزش‌های او
  • بهبود فرایند و راه‌های ارتباط با مشتریان واقعی
  • بهبود دیدگاه مشتری نسبت به کسب و کار

بر همین اساس بعضی از منابع معتبر معتقدند که CRM می‌تواند راز ارتباط با مشتریان را به ما بگوید. حالا فکر کنیم راز را فهمیده‌ایم و می‌خواهیم با مشتری رابطه بگیریم. چگونه صدای ارزش‌ها، هویت و آنچه هستید را به گوش او می‌رسانید. آیا چیزی ساده‌تر، در دسترس‌تر، سریع‌تر و موثرتر از پادکست می‌شناسید؟ اینجاست که می‌توانید با پادکست صدای مشتری باشید و به او این حس را بدهید که در یک رابطۀ دوستانه با یکدیگر قرار دارید. از طرفی با گرفتن بازخورد از این پادکست‌ها می‌توانید اطلاعات و داده‌های بسیار غنی و عمیقی برای مدیریت رابطه با آنها داشته باشید.

در ضمن اگر به این مباحث علاقه دارید می‌توانید خلاصه کتاب های مدیریت و رهبری بوکاپو مطالعه کنید.

پادکست‌ها با سرعت خیره‌کننده‌ای در حال رشد هستند. همین امسال بود که آمار پادکست سال ۲۰۲۰ در آمریکا ارائه شد و نتایج بسیار عجیبی داشت: «در آمریکا بیش از ۱ میلیون پادکست فعال و ۳۰ میلیون اپیزود وجود دارد در حالی که در سال ۲۰۱۸، این تعداد به‌ ترتیب ۵۵۰ هزار و ۱۸.۵ میلیون بود». این خبر برای عاشقان پادکست و کسانی که علاقه دارند بشنوند و بگویند خبر هیجان‌انگیزی است چون به آنها دل و جرات پادکست‌ساختن می‌دهد. از طرفی این خبر یک پیغام و حتی زنگ خطر است برای کسب و کارهایی که باید زودتر پادکست را جدی بگیرند و سهم خود را از این رسانه دموکراتیک بردارند. شما در کدام یک از این دسته‌ها هستید؟ و نظرات و تجربه‌های جذاب خودتان دربارۀ سوالات پادکست چیست؟ چگونه باید پادکست بسازیم؟ را با بوکاپو در میان بگذارید.

سوالات متداول
پادکست صوتی چیست؟

پادکست مجموعه‌ای است از فایل‌های صوتی دیجیتال که در فضای اینترنت پخش می‌شود و هر کس بنا به علایقش می‌تواند آنها را انتخاب کند و گوش دهد. پادکست‌ را هم می‌توان دانلود کرد و هم بدون دانلود گوش داد. موضوعات آنها متعدد است. اغلب پادکست‌ها هم رایگان هستند.

کلمه پادکست (Podcast) از کجا آمده است؟

گفته شده اولین بار بن همرسلی (Ben Hammersley) آن را به کار برده است. اما بخش «پاد» از کلمۀ آیپاد (ipod) و بخش «کست» از کلمۀ Broadcast به‌معنای انتشار، آمده است.

چگونه پادکست بسازیم؟

برای ساخت پادکست به ضبط صدا توسط یک میکروفون، موبایل، تبلت یا لپ‌تاپ احتیاج دارید. بعد نوبت به نرم‌افزارهای تدوین صدا می‌رسد و در نهایت هم باید آن را روی انواع سایتِ پخشِ پادکست یا سرویس‌های میزبان پادکست قرار دهید.

بهترین پادکست‌های فارسی را چگونه دانلود کنم؟

یک راهش سایت‌هایی هستند که پادکست‌ها را در خود جمع کرده‌اند. راه بهترش اپلیکیشن‌های پادکست یا همان پادگیر یا پادکست‌خوان یا پادکست‌پخش‌کن است. این اپلیکشن‌ها قابلیت‌های متنوعی دارند؛ ۱. لیست‌کردن انواع پادکست بر اساس موضوع و علاقه‌مندی‌ها. ۲. اطلاع از پادکست‌های جدید. ۳. جستجو بین پادکست‌ها.

این مطلب را با دوستانتان به اشتراک بگذارید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *