شما برای افزایش حقوقتان پیشقدم میشوید یا خجالت میکشید و منتظر میمانید تا رئیستان بالاخره زحمات شما را ببیند و حقوق دریافتیتان را افزایش دهد؟ اگر نمیدانید چگونه و چه زمانی باید خواستهتان را مطرح کنید، دست نگه دارید و ابتدا این مقاله را مطالعه کنید.
یکی از مسائلی که کارمندان با آن درگیر هستند و از بیان کردن آن میترسند یا حتی خجالت میکشند، درخواست ارتقاء سِمَت و افزایش حقوق است. در واقع بسیاری از افراد نمیدانند نحوه درخواست افزایش حقوق به طرز صحیح و حرفهای چگونه است؟
عوامل موثر بر میزان حقوق
همانطور که احتمالا میدانید، تمام صاحبان کسب و کارها طبق قانون موظفند به افرادی که در مجموعهشان مشغول هستند، برای جبران وقت و خدمات آنها مبلغی را به صورت ماهانه یا دورهای منظم پرداخت کنند. میزان این مبلغ به عواملی که در ادامه به آنها اشاره میکنیم بستگی دارد:
عوامل خارجی
– اوضاع اقتصادی
– قوانین کار
– وضعیت و جایگاه سازمان
مهارت ها و توانمندی های فردی
– میزان تحصیلات
– سِمَت و جایگاه شغلی
– میزان مهارت و تخصص
– سابقه کار و تجربه
– ساعت و شیفت کاری
– میزان سختی کار
فرض کنید مدتی است که به دلیل گرانی و تورم، حساب دخل و خرجتان با هم تناسب ندارد و در فکر ارتقاء شغلی و افزایش حقوق هستید. به طور اتفاقی مدیر خود را در آسانسور یا پارکینگ شرکت میبینید، پس از سلام و احوال پرسی به او میگویید: «لطفا حقوق من را زیاد کنید.»
انتظار دارید عکسالعمل مدیرتان پس از شنیدن این جمله چطور باشد؟ به نظر شما این نحوه درخواست افزایش حقوق مناسب است؟ حتما این جمله را شنیدهاید که هر سخن جایی و هر نکته مکانی دارد؛ بنابراین، نباید بدون در نظر گرفتن مکان و شرایط مناسب و بدون برنامهریزی قبلی، درخواستی را مطرح کنید که نه تنها اثربخش نباشد بلکه به وجههتان نیز لطمه بزند.
نحوه صحیح درخواست افزایش حقوق
درخواست افزایش حقوق میتواند به دو صورت شفاهی و کتبی باشد، که ما در این مقاله ابتدا نکات مهم به هنگام درخواست افزایش حقوق را بررسی میکنیم. نحوه درخواست افزایش حقوق که جزو درخواستهای مهم و سرنوشتساز زندگی کاری هر فردی است، شرایط خاص خود را دارد. قبل از مطرح کردن این درخواست باید به نکات زیر توجه شود:
۱. به سراغ فرد مناسب بروید
مدیر کل یا ارشد، تمام مسئولیتها را نمیتواند همزمان انجام دهد، پس باید کار خود را بین مدیر منابع انسانی، مدیر مالی، مدیر اجرایی، روابط عمومی، بازاریابی، تبلیغات و… تقسیم کند.
اولین اقدام برای نحوه درخواست افزایش حقوق این است که باید به مدیریت منابع انسانی یا مسئول بخش مالی مراجعه کنید نه مدیرکل یا مدیر بخشهای دیگر. این اولین قدم است که مطمئن شوید سراغ همان شخصی رفتهاید که مسئول تصمیمگیری برای افزایش حقوق کارمندان است.
۲. وقت شناس باشید
بهتر است قبل از ارائه درخواست، وضعیت مالی شرکت و میزان مشغله مدیر مربوطه را بررسی کنید. مثلا اگر شرکت دچار بحرانهای مالی مانند کاهش خط تولید و فروش باشد یا اگر مدیر در حال تصمیمگیری برای شرکت بوده و نیاز به تمرکز دارد، بهتر است درخواستتان را به زمان دیگری موکول کنید. در غیر این صورت احتمالا با جواب منفی روبهرو خواهید شد.
زمانبندی صحیح در زندگی از اهمیت بالایی برخوردار است اما از علم زمانبندی آگاهی زیادی ندارند. دنیل پینک در کتاب کی؟ با استفاده از نتایج تحقیقات صورت گرفته در علوم روانشناسی، بهرهوری و بیولوژی و با ذکر مثالهایی جذاب و آموزنده به مخاطبین خود میآموزد که چگونه برای انجام کارهایشان زمانبندی عالی داشته باشند.
۳. ارزش مهارت خود و حقوق متناسب آن را بدانید
معمولاً در بیشتر کشورها برای سطح تحصیلات و مهارتهای کارمندان، میزان مشخصی حقوق تعیین میکنند. سعی کنید از طریق سایتها و شبکههای کاریابی، حقوق متناسب با میزان مهارت، تخصص و تحصیلاتتان را جستجو کنید. همچنین از میزان متعارف پرداختی در شرایط خاص دیگر مانند اضافهکاری نیز اطلاعاتی به دست آورید.
نمونه موارد مهمی که در حقوق موثر است:
- مثلا اگر کارمندی اضافه کاری انجام دهد، ۴۰ درصد حقوق بیشتر نسبت به یک روز معمولی دریافت میکند.
- مالیات، حق بیمه، وام، مساعده جزو مواردی هستند که از حقوق کارمندان کسر میشود.
۴. تاریخ دقیق شروع سال مالی شرکت را بدانید
سال مالی، یک دوره ۱۲ ماهه است که از یک تاریخ مشخص شروع میشود و تا سال آینده همان روز ادامه دارد. در چنین روزی تمام بودجهبندی، گزارش مالیات یا هر مسئله مالی دیگری تعیین میشود. البته در برخی شرکتها هر ۳ ماه یک جلسه برای بررسی این بودجهبندی بین مدیران برگزار میشود. سعی کنید خواسته خود را قبل از برگزاری این جلسات به گوش مدیر برسانید.
۵. یک جلسه تعیین کنید
اتاق کار مدیریت بهترین مکان برای درخواست افزایش حقوق به صورت شفاهی است. معمولاًً مدیران یک روز خاص از هفته را برای صحبت کردن با ارباب رجوع یا کارمندان خود در نظر میگیرند. شما میتوانید با تعیین وقت قبلی و برگزاری یک جلسه رسمی، خواسته خود را مطرح کنید. هرگز بدون هماهنگی قبلی برای مطرح کردن درخواست افزایش حقوق، به اتاق مدیر مراجعه نکنید. این نکته را نیز در نظر بگیرید که از بردن افرادی که حضور آنها تاثیری در روند کار ندارد، خودداری کنید.
۶. صحبت ها و اطلاعات بدست آمده خود را جمع آوری کنید
فن بیان، زبان بدن و اطلاعات، سه مؤلفه مهم برای موفقیت در صحبت کردن و جلب نظر شنونده هستند. برای درخواست شفاهی حتما اطلاعات مورد نیاز در جلسه را از قبل به دست آورید. همچنین تکنیکهای فن بیان و زبان بدن را بیاموزید. چون خوب ظاهر شدن شما از نظر اطلاعات و نحوه بیان کردن درخواستتان، نشان لیاقت شما برای ارتقا شغل و سِمَت است. همچنین مهم است که با زبان بدن متناقض با گفتارتان، احساس منفی در طرف مقابل ایجاد نکنید.
مطالعه کتاب نقش پررنگی در بدست آوردن و افزایش اطلاعات و مهارتها دارد. شاید بگویید که به دلیل ساعت کاری زیاد و حجم بالای مسئولیتها فرصت کتاب خواندن ندارید. در این صورت میتوانید خلاصه و مهمترین نکات کتابهای ارزشمند زیادی را در وبسایت بوکاپو هم به صورت صوتی و هم متنی مطالعه کنید. بدون شک مطالعه یک عادت ضروری برای توسعه مهارتهای فردی شماست.
۷. فعالیت های مثبت خود را بررسی کنید
در اکثر شرکتها هر ۳ یا ۶ ماه یک بار مدیران اجرایی عملکرد و نقاط مثبت کارمندان را بررسی میکنند. سپس پیشنهاد افزایش حقوق کارمندی که بیشترین فعالیت مثبت را داشته، به مسئول مالی شرکت میدهند. در صورتی که در شرکت شما چنین کاری انجام نمیشود، و شما در یک سال گذشته دستاوردهای مثبت و مفید زیادی را بدست آوردهاید، وقت آن رسیده تا گزارشی از فعالیتهای خود تهیه کنید، و در یک جلسه رسمی درخواست افزایش حقوق داشته باشید.
۸. اشتباهات کاری را در نظر بگیرید
در صورتی که در طول سال گذشته اشتباهات بزرگی در کار خود داشتید، بیخیال این درخواست شوید؛ چون ممکن است باعث عصبانیت مدیر شده و اوضاع را برای شما وخیمتر کند. کمی صبر کنید تا دوباره اعتبار کافی در مجموعه را بدست بیاورید و بعد درخواست افزایش حقوق خود را مطرح کنید.
اما خودتان را سرزنش نکنید. اشتباه کردن بهایی است که برای کسب مهارت و تخصص باید بپردازید. کال نیوپورت با ارائه نکتههای ارزشمند در کتاب آنقدر خوب که نتوانند نادیده ات بگیرند به شما کمک میکند مهارتهایتان را ارتقا دهید و در شغلتان بدرخشید.
چگونه درخواست افزایش حقوق بدهیم؟
همانطور که گفتیم نحوه درخواست افزایش حقوق به دو روش کتبی و شفاهی میتواند باشد، که بستگی به نحوه کار مدیر و شرکت شما دارد. اما قبل از درخواست دادن سوالات زیر را از خود بپرسید و به دنبال جوابی قانعکننده و معقول برای آنها باشید:
- آیا من شایستگی افزایش حقوق را دارم؟
- من کار و وظیفهام را به درستی انجام میدهم؟
- آیا کارفرما و مدیریت از عملکرد من راضی هستند؟
- با توجه به شناخت قبلی، آیا مدیر با خواسته من موافقت میکند؟
پس از این که پاسخی موجه برای سوالات بالا پیدا کردید، بهتر است نحوه درخواست افزایش حقوق شما با موارد زیر همراه باشد:
-
قدردانی از مدیر
در ابتدای درخواست، حتما از مدیر بابت این که وقت خود را در اختیار شما گذاشته تا به حرفهایتان گوش کند، تشکر کنید. مثلا بگویید: «آقا یا خانم X از اینکه با این همه مشغله، وقت خود را در اختیار من گذاشتید سپاسگزارم.» همچنین بابت تمام الطافی که از گذشته تا الان برای شما انجام داده، قدردان باشید. توجه کنید که بزرگنمایی نکنید و تعریفهایتان جنبه تملق به خود نگیرد.
-
اعتماد به نفس داشته باشید
خودباوری و اعتماد به نفس یکی از شرایط مهم موفقیت در هر زمینهای است. زمانی که توانمندی خود را باور داشته باشید، قطعا در کارتان موفقتر خواهید بود. معمولا اکثر انسانها در ملاقاتهای مهم کاری دچار استرس میشوند که میتواند موجب خرابکاری در صحبت کردن شود. تا زمانی که در مورد خودتان اعتماد به نفس ندارید برای درخواست افزایش حقوق نزد مدیر نروید.
-
مختصر و مفید صحبت کنید
پرحرفی و زیاد صحبت کردن باعث خستگی شنونده میشود. پس از مقدمه چینی و صحبتهای حاشیهای بپرهیزید زیرا مدیر پس از کلافه شدن دیگر به خواستههای شما گوش نمیدهد و برای این که زودتر از دست شما خلاص شود سریعا درخواست افزایش حقوق شما را رد میکند.
اگر اینکه چه بگویید و چطور بگویید برایتان چالشبرانگیز است، کتاب اصول و فنون مذاکره، شما را مذاکرات سرنوشتساز، تا رسیدن به پاسخِ «بله» و دریافتِ موافقتِ طرفِ مقابلتان، همراهی میکند.
-
ایده پردازی کنید
قبل از درخواست کمی فکر و ایدهپردازی کنید، مثلا میتوانید پیش مدیر بروید و ایده جدید خود را بیان کنید سپس بگویید اگر فکر شما موثر بود و به افزایش فروش و مشتری کمک کرد تا ۲۰ درصد حقوق شما را افزایش دهد.
-
از تهدید کردن بپرهیزید
استفاده از کلمات تهدید آمیز یک اشتباه بزرگ به هنگام درخواست افزایش حقوق است. گاهی کارمندانی که مهارتهای خاص و منحصربفرد دارند، برای افزایش حقوق از جمله ” اگر حقوقم را افزایش ندهید دیگر سرکار نمیآیم” استفاده میکنند.
-
هیجان و اشتیاق داشته باشید
سعی کنید هنگام صحبت کردن حس شور و اشتیاق شما از کار و آینده آن به مدیر منتقل شود. زیرا با این کار مدیر به شما در مورد آینده راحتتر اعتماد میکند.
-
با مدیر خود در یک جبهه باشید
استفاده از کلمات “ما یا شرکت ما” به مدیر نشان میدهد که در مقابل او نایستادهاید و با او در یک جبهه هستید. واضح است که مدیر به یار و یاور خود کمک بیشتری میکند تا به دشمنش در جبهه مخالف!
-
این جملات را هرگز نگویید
اگر قصد دارید که مدیر با درخواست افزایش حقوق شما موافقت کند، در شبکههای اجتماعی به او پیام ندهید. هرگز جملات زیر را در مکالمات خود چه به صورت کتبی و چه شفاهی به کار نبرید:
– شرکت دیگری بابت مهارت من n تومان حقوق میدهد.
– مگر کدام مهارت یا تحصیلات من از فلان کارمند کمتر است؟
– این مبلغی که به من میدهید هیچ چیز نیست.
– بدگویی کردن از دیگر همکاران
– من دوسال است که افزایش حقوق نداشتهام.
– من به اندازه ۴ نفر کار میکنم.
– هرچه به من گفتید انجام دادم.
– به دلیل مشکلات خانوادگی به افزایش حقوق نیاز دارم.
– باید ۵ میلیون به حقوق من اضافه شود.
– اگر سمت من را ارتقا ندهید، استعفا میدهم و به شهر یا شرکت دیگر میروم.
-
یک مقدار عددی برای حقوق خود در نظر داشته باشید
ابتدا دلایل و منطق خود را برای افزایش حقوق به طور کامل برای مدیر شرح دهید، سپس اگر از شما پرسید که چه مقداری مد نظر دارید یک مقدار معقول را بیان کنید. مثلا بگویید با توجه به فراگیری هر مهارت جدید ۱۰ درصد افزایش حقوق میخواهید.
-
از حقوق دیگر همکاران خود اطلاع داشته باشید
اطلاعاتی در مورد حقوق همکاران و مدیران جمع آوری کنید؛ زیرا ممکن است حقوق پیشنهادی شما از فرد دیگری که از نظر تحصیلات و مهارت از شما بالاتر بوده، بیشتر باشد که این خواسته معقولی نیست.
-
مهارت هایتان را ارتقا دهید
هیچ کارفرمایی شخصی که مدام در پی توسعه مهارتهای فردی و تخصصی خودش هست را کمارزش نمیبیند. بلعکس تلاش میکند تا چنین افرادی را در دایره کارمندانش نگه دارد. پیشنهاد میکنیم برای تقویت مهارتهای نرم و اجتماعی خودتان، سری به دستهبندی خلاصه کتابهای رشد و توسعه مهارت های فردی در وبسایت بوکاپو بزنید.
۲ نمونه نامه کتبی درخواست افزایش حقوق
سخن آخر
در پایان باید بگوییم یکی از نکات مهمی که برای درخواست افزایش حقوق باید در نظر داشته باشید، فرهنگ سازمانی شرکت و نوع و جنس رابطهای است که با کارفرما و دیگر همکاران خود دارید. اگر محیط کارتان بسیار دوستانه و صمیمی است؛ نیازی به نوشتن نامههای خشک اداری نیست. در چنین شرایطی، میتوانید به شکلی کاملاً دوستانه با کارفرمای خود درباره درخواستتان صحبت کنید و همهچیز را در فضایی دوستانه پیش ببرید.
اگر دوست دارید بازهم بیشتر درباره رفتار در محیط کار بدانید، خلاصه کتاب های موفقیت شغلی در بوکاپو میتواند کمک خوبی برای شما باشد. علاوهبر این، شما در بوکاپو به بیش از ۷۰۰ خلاصه از پرفروشترین و پرطرفدارترین کتاب های دنیا دسترسی دارید.
نحوه درخواست افزایش حقوق رابطه تنگاتنگی با زمان مطرح کردن آن دارد که متاسفانه افراد کمتر به آن توجه میکنند. زمانی که مدیر روز خوبی نداشته و با شخصی بحث شدید داشته یا شرکت از نظر مالی و فروش در شرایط عادی نیست بدترین زمان برای بیان کردن درخواست افزایش حقوق است.
برای اینکه به درستی درخواست افزایش حقوق خود را مطرح کنید، میبایست از سلسله مراتب آن به درستی آگاه باشید. مطالعه این مقاله به شما کمک میکند تا پاسخ به درخواست افزایش حقوقتان با موفقیت بیشتری همراه باشد.
با سلام و عرض ادب ،
احتراماً مراتب تشکر و قدردانی بابت زحماتی که برای ارائه مطالب فوق کشیدید را دارم .
خیلی ممنونیم ازتون که کنارمون هستین و مطالب مجله رو میخونین. امیدواریم همیشه مفید واقع بشیم براتون.