انواع تبلیغات چیست

انواع تبلیغات چیست و چگونه می‌توانند موثر باشند؟

در دنیای امروز، هر جا که چشم بچرخانیم با انواع تبلیغات رو‌به‌رو می‌شویم. می‌خواهیم از خانه به سمت محل کار بیرون بزنیم، تراکت تبلیغاتی فروشگاه زنجیره‌ای محل را می‌بینیم؛ در طول مسیر انواع بیلبوردها، ناخودآگاه نگاهمان را جلب می‌کنند، طوری که اگر چشممان آن‌ها را نبیند، تصور می‌کنیم چیزی را از دست داده‌ایم!

ایستگاه‌ها، در و دیوار و حتی دستگیره‌های مترو و اتوبوس هم پر از آگهی هستند. حتی زمانی که تصمیم ‌می‌گیریم به هیچ چیز نگاه نکنیم و با گوشی سرگرم شویم، باز هم تبلیغات به ما چشمک می‌زنند. سوال این است که در دنیایی لبریز از تبلیغات، چگونه باید اثر پیام خود را منتقل کرد؟ باید چه پیامی را در چه زمانی، در کجا و برای چه کسانی منتشر کرد؟

پاسخ به این سوال زمانی ممکن می‌شود که مفهوم تبلیغات و اقسام آن را بشناسیم. مجله بوکاپو در این مطلب از انواع مختلف تبلیغات خواهد گفت؛ از تبلیغات در کسب‌وکار و بازاریابی گرفته تا تبلیغات محیطی، اینترنتی و تلویزیونی.

تبلیغات چیست؟

معنای کلمه تبلیغ را که جست‌و‌جو کنیم با عبارت‌هایی مثل رساندن پیام یا خبر، یا موضوعی را به اطلاع عموم رساندن مواجه می‌شویم. این یعنی در یک تبلیغ باید به این سه وجه توجه ویژه‌ای داشته باشیم:

  1. رسانه
  2. موضوع و محتوا
  3. مخاطبان

از سوی دیگر، ما همیشه معادل آگهی را برای کلمه تبلیغ به کار می‌بریم. این کلمه هم به این نکته اشاره می‌کند که یک تبلیغ باید درباره چیزی، کاری، کسی، جایی یا رویدادی، آگاهی‌رسانی کند.

به همین دلیل می‌شود گفت مؤثرترین انواع تبلیغات، آن‌هایی هستند که نیازهای مخاطب را رفع کنند، برای او خلق ارزش کنند و او را قانع کنند که باید کالا یا خدماتی را بخرد یا به آن توجه نشان دهد.

پیش از انتخاب انواع تبلیغات باید چه سوالاتی از خودمان بپرسیم؟

 یادمان باشد که اکنون، عموم مردم می‌دانند که در عصر تبلیغات زندگی می‌کنند و به همین دلیل، نمی‌توان به راحتی آن‌ها را متقاعد کرد. برای شناخت انواع تبلیغات و انتخاب مورد مناسب، ابتدا باید این سه سوال را از خودتان بپرسید:

  1. تبلیغ قرار است در کدام حوزه مطرح شود: آیا هدف تبلیغ معرفی کسب و کار است یا بازاریابی؟
  2. رسانه شما برای ابلاغ پیام‌ چیست؛ تلویزیون، بیلبوردها یا اینترنت؟
  3. انواع مختلف مخاطبان در تبلیغات چه کسانی هستند؟ باور، نگرش‌، سبک زندگی و نوع استفاده آن‌ها از رسانه‌ها و پایگاه اقتصادی‌شان چیست؟

با پرسیدن این سوالات می‌توانید بفهمید باید چه حوزه، رسانه و شاخه‌ای را انتخاب کنید و راه رسیدن به تبلیغات خلاق چیست. در همین ابتدای کار پیشنهاد می‌کنیم تا خلاصه کتاب تبلیغات خلاق را نیز مطالعه کنید.

خلاصه کتاب تبلیغات خلاق
راهنمای کلاسیک برای طراحی تبلیغاتی که همه را متحیر کند
لوک سالیوان
در ۲۶ دقیقه مطالعه کنید
مشاهده کتاب تبلیغات خلاق

انواع تبلیغات چیست؟

برای دسته‌بندی انواع مختلف تبلیغات می‌توان معیارهای متفاوتی را در نظر گرفت. ما در اینجا سعی کردیم یک تقسیم‌بندی‌ کاربردی به شما ارائه دهیم.

نوع تبلیغات بر اساس محل انتشار

  • تبلیغات آفلاین: تبلیغاتی که در تمام رسانه‌های آفلاین مانند بیلبورد، تلویزیون و روزنامه‌ها منتشر می‌شود.
  • تبلیغات آنلاین: تمام تبلیغاتی که در سطح اینترنت منتشر می‌شوند و می‌توانند از طریق سایت‌، وبلاگ و شبکه‌های اجتماعی به مخاطب برسند.

اما مخاطب هم انواع خودش را دارد.

انواع تبلیغات بر اساس نوع مخاطب

  • تبلیغ برای کسب و کارها (B2B): منظور تبلیغات یک کسب و کار به منظور جذب کسب و کارهای دیگر است و از آن به‌عنوان Business to Business هم یاد می‌شود.
  • تبلیغ برای مشتریان (B2C): تبلیغاتی است که از سمت یک کسب و کار برای مصرف‌کنندگان ارائه می‌شود و به آن Business to Customer هم می‌گویند.

خب، حالا فرض کنیم مخاطبان خود را پیدا کردید، آیا از آن‌ها پاسخ مستقیم می‌خواهید یا نه؟

انواع تبلیغ بر اساس نحوه تعامل با مخاطب

  • تبلیغ برای بازاریابی مستقیم: ارتباط مستقیم فروشنده با مشتری از طریق نامه نگاری، پیام‌های اینترنتی یا سامانه‌های پیام رسان موبایلی، این تیپ تبلیغات را می‌سازد. ایمیل مارکتینگ، فروش تلفنی، ارائه کاتالوگ یا بروشور یا حتی برخی از کمپین‌ها هم جزو این دسته هستند.
  • تبلیغ برای بازاریابی غیر مستقیم: تبلیغات محیطی و پخش آگهی در روزنامه ها، شبکه‌های تلویزیونی و حتی برخی از کمپین ها در شبکه‌های اجتماعی جزو این دسته‌اند.
خلاصه کتاب قوانین جدید بازاریابی و روابط عمومی
از طریق‌ روش‌های نوین بازاریابی، برند خود را جهانی کنید
دیوید میرمن اسکات
در ۲۷ دقیقه مطالعه کنید
مشاهده کتاب قوانین جدید بازاریابی و روابط عمومی

حالا مهم می‌شود که بدانیم می‌خواهیم چه چیز را تبلیغ کنیم؟

تبلیغات بر اساس نوع کالا و خدمات یا برند

  • تبلیغات برند: در این نوع تبلیغ، شما نمی‌خواهید لزوما کالای خود را بفروشید، بلکه برای معرفی، جا انداختن، تثبیت، ارزش‌افزایی و هویت‌سازی برای نام تجاری یا برند شما است.
  • تبلیغات برای کالا یا خدمات: شما یا کالایی دارید که نیازی را برآورده می‌کند و یا خدماتی دارید که می‌تواند گره از کار دیگران باز کند. اینجا باید روی این دو مورد مانور بدهید و توضیح درباره برند در حاشیه قرار می‌گیرد.

نوع دیگری از تبلیغات هستند که در آن‌ها لزوما به دست آوردن مشتری یا سود اقتصادی اهمیت ندارد. برای مثال تبلیغات یک خیریه و تبلیغ خدمات عمومی برای مثال آگاهی‌بخشی درباره بیماری‌های فصلی از این دسته‌اند.

کجا و چطور تبلیغات کنیم؟

نقش تبلیغات در بازاریابی، مثل نقش هوا برای زنده ماندن انسان است. اما قبل از آن باید بدانید که نوع کالا یا خدمات شما چه ویژگی‌هایی دارد، هدف از تبلیغات چیست و جامعه هدف به دنبال چه چیز هستند. این موارد است که استفاده از تبلیغات برای بازاریابی مستقیم یا غیر مستقیم و همینطور تبلیغات برای برند یا کالا و خدمات را تعیین می‌کند.

با توجه به نوع کسب و کار، تبلیغات می‌تواند یا آنلاین باشد یا آفلاین. بعضی از مشاغل به هر دوی این موارد هم نیاز دارند. نوع کسب و کار شما هم مهم است، اگر قرار است برای سایر بیزینس ها، خدمات یا کالا ارائه دهید نوع این تبلیغ با تبلیغات برای مشتریان متفاوت می‌شود.

در حالت اول باید تمرکزتان روی مزیت‌هایی باشد که شرکت‌ها آن را می‌پسندند و در حالت دوم هم باید روی نیازهای تک‌تک مشتریان تمرکز کنید. باید از خودتان بپرسید که آیا مخاطب هدف در اینترنت راحت‌تر، سریع‌تر و با تداوم بیشتری پیدا می‌شود یا در محیط شهری. در مورد اول باید به سراغ تبلیغات اینترنتی بروید و در مورد دوم باید تبلیغات محیطی را انتخاب کنید.

در هر صورت، مهم‌ این است که به چشم بیایید و درمیان انبوه آگهی‌های رنگارنگ، نادیده گرفته نشوید. ست گادین در کتاب گاو بنفش راه حلی اساسی برای حل این مشکل ارائه می‌کند:

گاو بنفش چیست و چرا بیزنس‌ها به آن نیاز دارند؟ پیشنهاد مطالعه: گاو بنفش چیست و چرا بیزنس‌ها به آن نیاز دارند؟

حال به سراغ شیوه اجرای روش‌های مختلف تبلیغ می‌رویم:

انواع تبلیغات اینترنتی

تبلیغات اینترنتی امروزه یکی از مهم‌ترین راه‌ها برای ارتباط با مخاطب است و برای اثرگذاری آن، خلاقیت در ارائه عنصری حیاتی است. اغلب ما با تبلیغات موبایلی، تبلیغ در شبکه‌های اجتماعی و آگهی‌های تصویری در ابتدای ویدئوها آشنا هستیم، چون به بخشی از زندگی روزمره ما تبدیل شده‌اند. در ادامه به چند نمونه دیگر که کمتر مطرح هستند می‌پردازیم:

  • تبلیغات ریمارکتینگ: هدف گیری دوباره بازدید کنندگان یک سایت در جایی که انتظارش را ندارند، اساس ریمارکتینگ است. یک سایت می‌تواند اطلاعات کاربر را ذخیره کند و بر اساس پردازش آن، تبلیغ خود را در جایی دیگر به او عرضه کند.
  • بازاریابی موتور جستجو (SEM): گوگل ادز و Bing Ads از مهم‌ترین ابزارهای این کار هستند. گوگل یکی از بهترین بسترها برای تبلیغات شما است، چراکه روزانه میلیون‌ها نفر نیازهایشان را در آن جست و جو می‌کنند و شما بر اساس سرچ کاربران می‌توانید از تبلیغات گوگل استفاده کنید.
  • تبلیغات نصب اپلیکیشن: برای افزایش نصب، می‌توان در گوگل پلی و اپ استور تبلیغ کرد.
  • ایمیل مارکتینگ: ایمیل می‌تواند یک مسیر همیشگی برای اطمینان از ارتباط با کاربر باشد، چرا که کاربران اغلب ایمیل‌های خود را در سایت ثبت می‌کنند.
  • تبلیغات شبکه‌های اجتماعی: این تبلیغات توسط پیج‌های پربازدید و اینفلوئنسرهای مطرح در شبکه‌های اجتماعی انجام می‌شود.
  • رپورتاژ آگهی: رپورتاژ آگهی، گزارش و توصیفی درباره یک محصول است که معمولا در سایت‌های خبری و پربازدید ارائه می‌شود.

تبلیغات محیطی

فضای شهر، یک نمایشگاه عمومی است که می‌شود هر کالا و خدماتی را در آن تبلیغ کرد. از طرفی در سال‌های اخیر انسان شهرنشین، حضور دائمی تبلیغات را جزو جدانشدنی شهر می‌داند. حالا برویم ببینیم که انواع تبلیغات محیطی در شهرهای ما کدام‌ها هستند:

  • تبلیغات بیلبوردی: بیلبورد ها سلاطین تبلیغات محیطی هستند و تن شهرها، پل‌ها، اطراف میادین، چهارراه‌ها و حتی بزرگراه‌های بین شهری را پوشانده‌اند.
  • بیلبورد‌های نمایشی: بیلبورد‌های نمایشی با جلوه‌های نوری، ایجاد تصاویر سه بعدی و صد البته صفحه‌نمایش‌های غول‌پیکر دیجیتالی، اغواگران عرصه تبلیغات محیطی هستند.
  • پوستر‌های دیواری: هر جا که یک فضای باز، جمعیت انبوه و چشم‌هایی برای زل‌زدن بر یک سطح بزرگ باشد، پوسترهای دیواری پیدایشان می‌شود. این‌ها مهمانان دیوارهای مراکز تجاری و ساختمان‌های بلند هستند.
  • تبلیغات ترانزیت: بدنه مترو، اتوبوس، تاکسی و دیگر وسایل نقلیه شهری همیشه مکان خوبی برای آگهی بوده است چون این وسایل در تمام سطح شهر می‌چرخند.
  • مبلمان شهری: هر وسیله، شی، دستگاه‌، نماد و بنایی که در فضای شهری باشد و استفاده عمومی داشته باشد، می‌تواند به‌عنوان مبلمان شهری به یک رسانه تبلیغاتی تبدیل شود.

عروسک‌های تن‌پوش، نمایش‌گرهای دیجیتالی و بیلبورد‌هایی که بر پشت افراد نصب می‌شوند هم از دیگر نمونه‌های جدید تبلیغات محیطی هستند.

انواع تبلیغات تلویزیونی

تلویزیون حتی همین حالا که شبکه‌های اجتماعی قدرت گرفته‌اند، باز هم بیننده‌های زیادی دارد و تبلیغ در آن یکی از موثرترین راه‌های ارائه کسب و کار است. در ادامه انواع تبلیغات تلویزیونی را بررسی می‌کنیم:

  • تیزر تبلیغاتی: یک کلیپ ویدیویی که ویژگی‌ها و مزایای محصول یا خدمات را ارائه می‌دهد.
  • برنامه‌ مشارکتی: شبکه تلویزیونی در همکاری با یک برند یا مجموعه، به ساخت یک برنامه اقدام می‌کند. معمولا در این حالت، آن شرکت، اسپانسر برنامه می‌شود و مجری آن برنامه هم محصولات یا خدمات شرکت را معرفی می‌کند.
  • حک آرم: حتما موقع تماشای فوتبال یا سریال‌های تلویزیون، لوگوهایی متعلق به انواع شرکت را دیده‌اید که در گوشه تصویر سروکله‌شان پیدا می‌شود. این کار همان حک آرم است.
  • آگهی دعوت به تماشا: این پیام‌ها معمولا قبل از مسابقات فوتبال یا بین دو نیمه یا قبل از شروع برنامه‌های پرطرفدار ظاهر می‌شوند. محتوای آن‌ها هم به‌صورت متنی، تصویری و یا همراه با صدای یک گوینده است که شما را به دیدن ادامه مسابقه یا برنامه دعوت می‌کند.
  • زیرنویس: با این یکی حسابی آشنا هستید و در سال‌های اخیر هم حضورش در تلویزیون دائمی شده است. معمولا به صورت معرفی متنی محصول همراه با تصاویر گرافیکی ارائه می‌شود.

حال چطور است کمی بیشتر با جهره افسانه‌ای دنیای تبلیغات آشنا شوید و تکنیک‌های او را برای انتخاب شیوه مناسب تبلیغ بیاموزید؟ پیشنهاد ما، خواندن یا شنیدن خلاصه کتاب اعترافات یک تبلیغات‌چی است:

خلاصه کتاب اعترافات یک تبلیغاتچی
تجربیات آموزنده پدر علم تبلیغات، برای کسانی که در این صنعت فعالیت می‌کنند
دیوید اگیلوی
در ۳۸ دقیقه مطالعه کنید
مشاهده کتاب اعترافات یک تبلیغاتچی

سخن آخر

پس برای جمع‌بندی می‌توان گفت تبلیغات موثر زمانی می‌تواند شکل بگیرد که به‌جای تمرکز روی اغوای مخاطب او را به‌عنوان طرف گفتگو در نظر بگیرد. هیچکس دوست ندارد که در جایگاه یک فرد فریب‌خورده ظاهر شود. پس گفتگو به مخاطب احساس ارزشمند بودن می‌دهد.

یک تبلیغ موثر به قدرت انتخاب طرف مقابل احترام می‌گذارد و از او می‌خواهد که به محتوای پیام فکر کند و بعد تصمیم بگیرد. یادمان باشد اثر تبلیغات، جمعی است. پس شما نیاز دارید، ارزش ها و نوع رفتار، تصمیم گیری، نیاز و انتخاب‌های مخاطبانتان را در نظر بگیرید.

پیشنهاد می‌کنیم حالا که در این مطلب با انواع تبلیغات آشنا شدید، در ادامه مطلب تکنیک‌های بازاریابی را هم مطالعه کنید. همچنین می‌توانید بخش خلاصه کتاب‌های بازاریابی و فروش را در خلاصه کتاب‌های بوکاپو ببینید تا با کتب ارشمند این حوزه آشنا شوید.

سوالات متداول
برای دسته بندی انواع تبلیغات چه معیارهایی را باید در نظر گرفت؟

برای این کار بیش از هرچیز باید به محل انتشار تبلیغ، نوع مخاطب مدنظر، شیوه بازاریابی، نحوه تعامل با مخاطب، نوع کالا و خدمات ارائه شده و برند موردنظر توجه کرد.

موثرترین انواع تبلیغات کدام هستند؟

موثرترین تبلیغات آن‌هایی هستند که نیازهای مخاطب را رفع کنند، برای او خلق ارزش کنند و او را قانع کنند که باید کالا یا خدماتی را بخرد یا به آن توجه نشان دهد.

این مطلب را با دوستانتان به اشتراک بگذارید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *