نشانه های رابطه سالم

یک رابطه سالم چگونه است؟ اگر این ده نشانه را ندیدی، تمامش کن!

هیچ رابطه‌ای وجود ندارد که همیشه در صلح و صفا باشد. دریای هر پیوندی روزی مواج می‌شود. مهم این است که دو طرف بر خود مسلط باشند و با برقراری یک رابطه سالم کشتی خود را به سلامت به ساحل برسانند.

برای رسیدن به این هدف به تلاش و تعهد هر دو طرف نیاز است و زوجین نباید از تغییرکردن بهراسند. این مقاله از مجله بوکاپو با پرداختن به این موضوع سعی دارد، به بهبود روابط شما کمک کند.

آشنایی با ۱۰ نشانه رابطه سالم

براساس یک مطالعه در سال ۲۰۱۹ مشخص شد که یک ارتباط عاشقانه با کیفیت با رفاه و خوشبختی بیشتری همراه است. این مطالعه حتی نشان داد، آسایش و خوشی یک فرد مجرد بیشتر از زمانی است که در یک رابطه بی‌کیفیت حضور دارد. بنابراین بسیار مهم است، بدانید یک ارتباط سالم چه ویژگی‌هایی دارد؟

از صحبت‌کردن با شریکتان ترسی ندارید

گاهی وقت‌ها مسائلی در زندگی پیش می‌آید که لازم دارید، حتماً با شریکتان درباره آن صحبت کنید. برای مثال ممکن است شریکتان به‌اندازه کافی در کارهای خانه به شما کمک نکند. در یک رابطه سالم ، شما احساس امنیت خواهید داشت و می‌توانید بدون ترس با شریک عاطفی خود درباره این مسائل صحبت کنید.

افراد در یک پیوند سالم همچنین به‌راحتی درباره مسائلی که در زندگی روزمره‌شان اتفاق می‌افتد، بدون ترس از قضاوت با هم صحبت می‌کنند؛ مسائلی مثل موفقیت‌ها یا شکست‌ها، مسائلی مثل استرس شغلی، سلامت روان، نگرانی‌های مالی و… .

با هم سرگرم می‌شوید

شما از این که در کنار هم وقت می‌گذارنید، لذت می‌برید؛ خوشحالید؛ می‌خندید و خودتان هستید. اگرچه هیچ رابطه‌ای تماماً شامل زمان‌های خوشی نمی‌شود؛ اما قطعاً باید تعداد آن از زمان‌های ناخوشی بیشتر باشد.

این مهم است که زمانی را برای سرگرمی و شوخی با یکدیگر اختصاص دهید.

به یکدیگر اعتماد دارید

یادتان می‌آید، وقتی نوجوان بودید، مدام پارتنر خود را چک می‌کردید؟ گوشی او را در دست می‌گرفتید و به شبکه‌های اجتماعی‌اش سر می‌زدید؟ شاید چنین اتفاقی برای نوجوانان تاحدودی به‌دلیل نپختگی و نابالغ‌بودن آن‌ها طبیعی باشد؛ اما اگر این اتفاق ادامه‌ یابد، دیگر نمی‌توان به این رابطه برچسب سلامت زد.

در یک ارتباط سالم شما اصلاً نیازی به این کار ندارید؛ چراکه به طرف مقابل خود اعتماد کامل دارید و شریک شما نیازی ندارد تا همه چیز را به شما اثبات کند.

زبان عشق یکدیگر را بلدید

در یک رابطه سالم شما با زبان عشق خود آشنا هستید. یعنی شما می‌دانید که شریک عاطفی شما ترجیح می‌دهد به چه روشی به شما عشق دهد و به چه روشی عشق را دریافت کند. (از طریق کلمات، هدیه، لمس و غیره)

در همین ارتباط کتابی به نام پنج زبان عشق نوشته شده است که می‌توانید خلاصه آن را در بوکاپو مطالعه کنید.

خلاصه کتاب پنج زبان عشق
رازهایی برای داشتن عشقی ماندگار
گری چاپمن
در ۳۳ دقیقه مطالعه کنید
مشاهده کتاب پنج زبان عشق

از اختلاف نظر نمی‌ترسید

شما در یک رابطه سالم این مسئله را می‌پذیرید که مسائلی در زندگی وجود دارند که هرگز قرار نیست درباره آن‌ها به توافق برسید. دعوا در بین زوج‌ها امری طبیعی است و این هیچ اشکالی ندارد، اگر در برخی از مسائل هرگز به یک نقطه واحد نمی‌رسید.

شما در چنین پیوندی از درگیری نمی‌ترسید و منتظر انتقام، تحقیر یا اصرار پارتنرتان به برحق‌بودن خویش نیستید. شما می‌توانید برای حل تعارض‌های خود محترمانه، مؤدبانه و صادقانه با یکدیگر صحبت کنید.

یکدیگر را می‌بخشید

همیشه ممکن است ویژگی‌ها یا رفتارهایی از طرف مقابلتان باعث شود، شما از او دلخور شوید. در یک پیوند سالم شما می‌توانید طرف مقابل خود را بی‌قید و شرط ببخشید. از او کینه به دل نمی‌گیرید و سعی می‌کنید، از نو شروع کنید.

البته بخشش به این معنا نیست که مدام بدرفتاری‌های همسرتان را تحمل کنید و از آن‌ها چشم بپوشید. ابتدا با طرف مقابل خود حرف بزنید و از دلایل ناراحتی خود بگویید. اگر آن رفتار ناراحت‌کننده ادامه داشت، شاید بهتر باشد، به جای بخشش، از این رابطه خارج شوید.

خلاصه کتاب پایان های ضروری
کارمندان، مشاغل و روابطی که باید آن‌ها را رها کنیم تا به جلو برویم
هنری کلاود
در ۲۵ دقیقه مطالعه کنید
مشاهده کتاب پایان های ضروری

استقلال دارید

شما خارج از رابطه‌ای که دارید، فضایی جداگانه برای خود قائل هستید. قرار نیست شریک شما در همه بخش‌های زندگیتان حضور داشته باشد. پارتنر شما از سرگرمی‌هایتان و از روابطی که خارج از رابطه با دوستان، خانواده و همکاران خود دارید، حمایت می‌کند.

عزت نفس شما به پارتنرتان بستگی ندارد و شما برای این که تمام نیازهای خود را برآورده کنید به پارتنر خود وابسته نیستید. فراموش نکنید که شما دو فرد مجزا هستید که نیازهای جداگانه‌ای دارد و هیچ فردی نمی‌تواند همه نیازهای شما را برطرف کند.

با یکدیگر برابر هستید

شما اجازه نمی‌دهید فقط ترجیحات و نظرات یک فرد غالب شود. نیازها، خواسته‌ها و علایق شما به‌اندازه طرف مقابل مهم هستند و به آن‌ها رسیدگی می‌شود. شما با هم تصمیم می‌گیرید و درباره تصمیمات مهم زندگی هیچ کدامتان نفوذ بیشتری ندارید.

با یکدیگر مهربان هستید

شما در رفتار، گفتار، افکار و حالت کلی خود با یکدیگر مهربان هستید. بر سر او فریاد نمی‌زنید و با او تندخویی نمی‌کنید. رفتار شما با او دلسوزانه و محترمانه است. به‌خصوص در شرایطی که دچار رنج و سختی شده‌اید و با چالش‌هایی در زندگی مقابله می‌کنید.

از رنجی که می بریم؛ فلسفه رنج در زندگی بشر چیست؟ پیشنهاد مطالعه: از رنجی که می بریم؛ فلسفه رنج در زندگی بشر چیست؟

این نکات را نیز اضافه کنید

  • شما یکدیگر را تشویق می‌کنید تا سراغ رویاها و اهداف خود بروید؛
  • پشتیبان یکدیگر هستید و در مواقعی که به مشکل برمی‌خورید، به آن‌ها مراجعه می‌کنید؛
  • ارتباط شما صریح و صادقانه است.

چه زمانی زنگ خطر رابطه به صدا در می‌آید و چه باید کرد؟

اگر نشانه‌های زیر را در رابطه خود دیدید، باید هوشیار شوید و نگاهی دوباره به آن بیندازید.

کنترل‌گری

پارتنر شما کنترل‌گر است و به شما می‌گوید، چه بپوشید، چه بخورید و با چه کسی وقت بگذرانید.

خرابکاری

عمداً دستاوردها و موفقیت‌های شما را خراب می‌کند. او همچنین شما را ار انجام کارهایی که برایتان مهم است، باز می‌دارد.

وابستگی

وقتی کسی در رابطه این احساس را دارد که بدون طرف مقابل نمی‌تواند، زندگی کند، یا او را مدام تهدید می‌کند که در صورت تمام‌شدن این ارتباط دست به کار خطرناکی می‌زند. به قول خلاصه‌کتاب هنر عشق ورزیدن، عشق هیچ‌گاه گروگانگیری نمی‌کند. نویسنده این کتاب معتقد است که چنین پیوندهایی هرگز عشق نیستند و تنها راهی برای فرار از تنهایی هستند.

خلاصه کتاب هنر عشق ورزیدن
عاشق شدن یک شانس نیست؛ یک استعداد است
اریک فروم
در ۴۳ دقیقه مطالعه کنید
مشاهده کتاب هنر عشق ورزیدن

نوسان در رفتار

وقتی طرف مقابل رفتاری غیر قابل پیش‌بینی و شدید دارد که باعث ایجاد احساس ترس یا سردرگمی در شما می‌شود. او ممکن است تغییر خلقی عمده داشته باشد و برای چیزهای کوچک بیش از اندازه واکنش نشان می‌دهد.

عدم صداقت

یک طرف رابطه مدام دروغ می‌گوید.

عدم مسئولیت‌پذیری

وقتی کسی به‌طور مدام برای رفتار نادرستش بهانه‌جویی می‌کند. مثلاً آن را گردن مصرف الکل، مواد مخدر، سلامت روان یا تجربه‌های بد گذشته می‌اندازند.

بی‌احترامی

پشت شما حرف می‌زند یا شما را مسخره می‌کند.

چک‌کردن

از طریق شبکه‌های اجتماعی مدام شما را چک می‌کند یا ممکن است، مدام به شما پیام دهد و انتظار دارد به او سریع پاسخ دهید.

خشونت فیزیکی

طرف مقابل برای رسیدن به هدف خود از اعمال فشار استفاده می‌کند. (مثل سیلی‌زدن یا هل‌دادن)

خشونت فیزیکی از علائم یک رابطه ناسالم است

خشونت جنسی

وقتی که شخص، طرف مقابلش را برخلاف میلش مجبور به رابطه جنسی می‌کند.

چه باید کرد؟

زمانی که متوجه نشانه‌های یک ارتباط ناسالم شدید، نباید آن‌ها را نادیده بگیرید؛ چراکه ممکن است به‌مرور به سوء استفاده منتهی شود. بعد از آن باید بسنجید و ببینید، آیا این ارتباط قابل ترمیم است یا خیر؟ برای این کار هر دو طرف ارتباط باید مایل به تغییر باشند. در غیر این صورت احتمالاً این ارتباط درست نخواهد شد.

  1. اگرچه برای ترمیم یک رابطه سمی باید به رویدادهای گذشته رجوع کنید، اما سعی کنید در گذشته گیر نکنید.
  2. با شریک خود با شفقت رفتار کنید و محرک‌های بالقوه پشت رفتارهای او را در نظر داشته باشید.
  3. پیش یک درمانگر بروید.
  4. با یک دوست نزدیک و قابل اعتماد صحبت کنید.
  5. ارتباط سالم را تمرین کنید؛ با یکدیگر ملایم باشید و به هم طعنه نزنید.
  6. مسئولیت خود را بپذیرید؛ نقش خود را در سمیت ارتباط بشناسید و پاسخگو باشید.
  7. فراموش نکنید که هیچ چیز یک‌شبه تغییر نخواهد کرد؛ پس صبور باشید.

اگر فکر می‌کنید، این راهکارها کمکی به شما نمی‌کند، احتمالاً وقت آن رسیده است که از رابطه خارج شوید. برای این کار مطالعه خلاصه‌کتاب‌ بازسازی زندگی پس از طلاق به شما پیشنهاد می‌شود.

خلاصه کتاب بازسازی زندگی پس از طلاق
چگونه از رنج جدایی رها شویم؟
بروس فیشر
در ۵۱ دقیقه مطالعه کنید
مشاهده کتاب بازسازی زندگی پس از طلاق

رایج ترین مشکلات روابط عاطفی در ایران چه هستند؟

یک پژوهش در ایران نشان می‌دهد که اهمیت عوامل بروز اختلاف و مشکل در ارتباط عاشقانه در ایران به ترتیب زیر است:

  1. مسائل مالی و برنامه‌های آینده
  2. مسئولیت‌پذیری و امور روزمره
  3. کنترل و تسلط دیگری
  4. رابطه جنسی
  5. توجه و ابراز علاقه ناکافی
  6. حسادت یا خیانت

سخن آخر

در یک مطالعه که در سال ۲۰۱۵ روی بیش از ۵۰۰۰ بزرگسال بالای ۵۰ سال انجام شد، مشخص شد که تعاملات منفی مکرر در یک رابطه احتمال ابتلا به اضطراب و افسردگی را زیاد می‌کند و حتی با افکار خودکشی در ارتباط است. بنابراین بهبود رابطه حتی برای سلامت روان شما نیز اهمیت دارد.

یکی از بهترین کارهایی که می‌توانید برای بهبود ارتباطات عاطفی خود انجام دهید، مطالعه کتاب است. اگر زمان و حوصله کافی ندارید، از بوکاپو کمک بگیرید و با استفاده از خلاصه کتاب‌های روابط عاطفی به‌صورت صوتی و متنی، اطلاعات خود را افزایش دهید.

سوالات متداول
فرق رابطه سالم و رابطه ناسالم در چیست؟

در یک ارتباط سالم شما به یکدیگر اعتماد دارید، احساس امنیت می‌کنید؛ مستقلید؛ برابری را تجربه می‌کنید و با یگدیگر مهربانید. اما در یک ارتباط ناسالم شما شاهد رفتارهایی مثل کنترل‌گری، وابستگی، دروغگویی، بی‌احترامی و خشونت هستید.

بهترین کتاب ها برای داشتن رابطه سالم چه هستند؟

پنج زبان عشق، بهبود روابط زناشویی به زبان آدمیزاد، محکم در آغوشم بگیر، رابطه‌ات را به فنا نده، بخشی از کتاب‌هایی هستند که می‌توانید در این زمینه مطالعه کنید.

این مطلب را با دوستانتان به اشتراک بگذارید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *