رهبری عمدتاً در حل مسائل و تصمیمگیریهای مهم خلاصه میشود. اما الزاماً لازم نیست که برای انجام همه وظایف رهبری، فرد شماره یک بیزینس در دنیا باشید.
ما برای فراگیری، کسب راهنمایی و دریافت کمک در انجام و درک امور مختلف، به رهبران خود مراجعه میکنیم؛ فرقی نمیکند که این راهنمایی در کار باشد یا در زندگی. بنابراین، موفقترین رهبران حس اعتماد عمیقی را به همه القا میکنند، آنها بسیار متعهد بوده و قادر به تصمیمگیری برای کل تیم هستند.
به دلیل اینکه بشر به صورت ذاتی موجودی اجتماعی است، ما این خصوصیات مدیریت و رهبری قوی را با افرادی ارتباط میدهیم که برونگرا هستند.
افراد برونگرا حس اعتماد به نفس را در گروههای بزرگ منتشر میکنند، زیرا آنها انرژی خود را از این طریق به دست میآورند. بنابراین آنها به صورت ذاتی شبیه قدرتمندترین رهبران هستند.
آنها در کنار برخورداری از اعتماد به نفس و تعهد، از توانایی بالایی در گرد هم آوردن افراد برخوردار هستند و قدرت قضاوت خوب آنها، همیشه در حال خودنمایی است. اما اگر فکر میکنید که افراد درونگرا، نمیتوانند به خوبی برونگراها رهبری کنند، سخت در اشتباه هستید.
علم همواره در حال اثبات نادرستی این فرض است، مطالعهای در Harvard Business Reveiw نشان داده است که افراد درونگرا رهبرانی مؤثرتر در شرایط پیچیده و غیر قابل پیشبینی هستند.
سوزان کین در کتاب سکوت، با بکارگیری علوم روانشناسی و عصبشناسی به توضیح تفاوتهای افراد درونگرا و برونگرا و چگونگی همکاری و همسو شدن این دو نیرو در یک جهت پرداخته است. خلاصه کتاب ارزشمند سکوت را میتوانید در بوکاپو مطالعه کنید.
افراد درونگرا از توانایی یکسانی با افراد برونگرا برخوردارند و حتی در برخی امور، آنها از همتاهای برونگرای خود برتری دارند. برخی از خصوصیات بیشمار رهبری افراد درونگرا که اغلب نادیده گرفته میشوند عبارتند از:
۱- آنها با بهرهوری انگیزه میگیرند، نه بلندپروازی!
یکی از باورهای اشتباه در مورد افراد درونگرا این است که آنها نسبت به افراد اجتماعیتر، انگیزه کمتری برای موفقیت دارند. در حالی که حقیقت این است که آنها با عواملی متفاوت انگیزه خود را به دست آورده و با معیارهایی متفاوت موفقیت را میسنجند.
برنامهریزی مغز درونگرا به شکلی متفاوت است، به نحوی که سیستمهای پاداشی آن با محرکهای متفاوت تحریک میشوند.
۲- آنها ارتباطهایی پرمعناتر ایجاد میکنند
به دلیل اینکه افراد درونگرا، با بهبود کیفیت و بهرهوری انگیزه میگیرند، اغلب به نظر میرسد که با سایر افراد ارتباط نداشته، یا در ایجاد ارتباطهای شخصی ناتوان یا بیمیل هستند. اما دقیقا مانند انگیزه آنها، ارتباطهایی که افراد درونگرا ایجاد میکنند بر اولویتهایی متفاوت متمرکز هستند.
این توانایی ناب در ایجاد رابطه، منجر به هماهنگی بیشتر یک رهبر درونگرا با هر یک از اعضای تیم نسبت به یک رهبر برونگرا میشود.
۳- آنها به آسانی دچار حواسپرتی نمیشوند
افراد درونگرا ارتباط خود با سایر افراد و محیط پیرامون خود را قطع نکردهاند، ولی در حذف مزاحمت و حفظ تمرکز از توانایی بیشتری برخوردارند.
آنها انرژی خود را از درون میگیرند. بنابراین، میتوانند به آسانی و بدون حواسپرتی درمحیطهای شلوغ یا سایر سر و صداها در دفتر کار، بر وظایف جاری خود تمرکز کنند.
حفظ انگیزه در افراد درونگرا آسانتر است (بهرهوری و کیفیت بالا باعث انگیزه در آنها میشود)، آنها میتوانند بدون انحراف از مسیر توسط سایر وظایف یا درخواستها، بر نیازهای اعضای تیم خود تمرکز کنند.
۴- آنها مسائل را به صورت کامل حل میکنند؛ نه با عجله و شتاب
حل مساله مهمترین ویژگی رهبران بزرگ است.
طبق مطالعات انجامشده، افراد درونگرا به صورت معمول دارای ماده خاکستری ضخیمتری در قشر جلویی مغز هستند؛ بخشی از مغز که تفکر انتزاعی و تصمیمگیری در آن روی میدهد.
این ویژگی در افراد درونگرا منجر به تصمیمگیری آنها پس از تفکر کامل و تامل در مورد روشهای خلاقانه حل مساله میشود. مطالعات همچنین نشان داده است که احتمال تصمیمگیری آنی توسط افراد درونگرا کمتر است.
برای مثال، زمانی که سایر اعضای تیم با یک پروژه مخالفت داشته یا دچار تردید باشند، احتمال تائید آن پروژه توسط رهبری درونگرا، بسیار کم است. رهبر درونگرا میخواهد پیش از ادامه کار، با رسیدگی مستقیم به این نگرانیها از موفقیت پروژه اطمینان حاصل کند.
این نظر که افراد درونگرا فاقد توانایی لازم هستند بسیار اشتباه و گمراهکننده است. حقیقت این است که هر شرکتی که به پیشرفت افراد درونگرا کمک کرده و اجازه درخشش به آنها دهد، کار درست را انجام داده است؛ حتی اگر ترجیح دهد این کار را دور از توجه دیگران انجام دهد.
برای مطالعه بیشتر در زمینه درونگرایی، ویژگیهای افراد درونگرا و همچنین روشهای عملی برای ایجاد ویژگیهای مهم رهبری، میتوانید به کتاب مدیران درونگرا (The Introverted leader) اثر جنیفر کانوایلر مراجعه کنید. خلاصه این کتاب پرفروش را میتوانید در بوکاپو مطالعه کنید.