اگر در هر مذاکرهای که پیش رو دارید با ذهنی باز با طرف مقابلتان رفتار کنید، مفهومی به عنوان برد و باخت معنا نخواهد داشت.
آیا جسارت وارد شدن در یک مذاکره را دارید؟ آیا ترس این را ندارید که در آن گفت و گو نتوانید منظورتان را به درستی برسانید؟ آیا ترس این را ندارید که یک گپ و گفت ساده تبدیل به یک به زورآزمایی جنجالبرانگیز شود که شخصی علیرغم میل باطنیتان بازنده میدان گردد؟ اگر پاسخ شما به تمامی این سوالات مثبت است این مقاله، کلید دستیابی شما در ایجاد یک مذاکره موفق با دیدگاه برنده – برنده است؛در دنیای پر رقابت بازاریابی و فروش تنها با این دیدگاه می توانید بدون مفهوم برد و باخت، هر مذاکرهای را به یک سرانجام خوش هدایت کنید.
۱. ذهنی باز داشته باشید
فرقی نمیکند مذاکرات سرنوشتساز شما با رئیستان باشد و یا با همسر و یا دوست بسیار نزدیکتان! برای اینکه یک مذاکره موفق داشته باشید ابتدا باید موقعیت خودتان و طرف مقابل را به خوبی روشن کنید. در یک مذاکره موفق باید ببینید که هر کدام از شما با وجود چه نتایجی میتوانید به رضایت نسبی برسید و به عبارت ساده احساس خوشحالی و پیروزی را تجربه کنید.
این طبیعی است که در یک مذاکره، طرف مقابل شما به دنبال اهدافی کاملا متفاوت از اهداف شما باشد. به همین دلیل داشتن ذهنیت باز و بدون تعصب رمز اصلی ایجاد یک مذاکره موفق است. توانایی شما در ایجاد یک مذاکره خوب و در کمال هماهنگی، به مهارت شما در روابط و مهارت های اجتماعی برمیگردد و نشان از بلوغ فکریتان دارد.
۲. از موضع قدرت وارد نشوید
شروع کردن مذاکره از جایگاه قدرت، ایده بدی نیست اما اگر شما شخصی باشید که نسبت به موضع قدرت در یک گفت و گو بیش از حد تعصب داشته باشید، هرگز یک مذاکره موفق را تجربه نخواهید کرد.
تفاوت شخصیتی بین خودتان و طرف مقابل را نادیده بگیرید و تنها بر روی موضوعات اصلی که باید در مذاکره مورد بحث قرار گیرد، متمرکز شوید. در این مورد باید بر روی سه ویژگی متمرکز شوید.
زمانی می توانید یک مذاکره موفق و خوب داشته باشید که این ۳ ویژگی را در درون خودتان بررسی کنید:
ویژگی اول درک است. درک یعنی خودتان را جای شخص دیگری بگذارید و از شیشه عینک او دنیا را ببینید و درک کنید. تنها با از این منظر است که میتوانید نقطه نظرات و احساسات طرف مقابلتان را کاملا درک کرده و یک مذاکره موفق و خوب را مدیریت کنید.
از هوش هیجانی خود بهره بگیرید. در طول گفت و گو احساسات طرف مقابل مذاکره را بررسی کنید تا مکالمه به سمت بد و ناخوشایندی هدایت نشود.
این کاملا به هوش هیجانی شما بستگی دارد که چگونه در لحظه بهترین تصمیم را بگیرید و به درستی واکنش نشان دهید. از آنجا که داشتن هوش هیجانی، بیشتر از استعداد باعث موفقیت شما میشود پیشنهاد میکنیم مقاله «داشتن ضریب هوشی بالا، شانس شما را برای موفقیت تضمین نمیکند» را نیز مطالعه کنید.
۳. همه مردم مشکل ندارند
وقتی در یک مذاکره سخت و مشکلبرانگیز درگیر میشوید شاید این تصور برایتان به وجود بیاید که شخص مقابل شما، فرد سختی است و کنار آمدن با او بسیار مشکل است. در این مواقع حتما با خود میگوید که هیچ شانسی برای یک مذاکره موفق و خوب نخواهید داشت. اما مردم به ندرت چنین ویژگی که شما در ذهنتان تعریف کردهاید را دارند. بیشتر این مشکلات به خاطر تفاوتهای فرهنگی، رفتاری و تعریف متفاوتی است که آنها از مسئولیتها و باورهایشان دارند.
۴. علایق مشترکتان را دریابید
در هر مذاکرهای که قرار گرفتهاید، به جای متمرکز شدن بر روی اختلاف نظرها سعی کنید علایق و اهداف مشترکی که هر دو طرف شما به دنبال آن هستید را شناسایی کنید. تنها از این طریق میتوانید شانس خود را برای ایجاد یک مذاکره موفق افزایش دهید. برای مثال فرض کنید شما از رئیس شرکتتان درخواست تجهیزات بیشتر برای افراد زیرگروهتان میکنید و او مخالفت می کند. در این شرایط باید به این فکر کنید که دلیل مخالفت رئیستان کمبود بودجه است. او این تصور را دارد که با هزینههای اضافه بر سازمان، موجودیت مجموعهای که شما و همکارانتان در آن کار میکنید ممکن است به خطر بیفتد. بنابراین حفظ شرکت و بهتر شدن امور جزو علایق و اهداف مشترک هردوی شماست. در این شرایط شما با درک این موضوع به یک مذاکره موفق هدایت میشوید یعنی در آن گفت و گو به راهکارهایی می اندیشید که بتواند هم شما و هم رئیستان را به یک پیروزی دوطرفه سوق دهد.
۵. به راهحلهای جایگزین بیاندیشید
همانطور که برایتان توضیح دادیم برای ایجاد یک مذاکره موفق باید علایق و اهداف مشترک یکدیگر را کشف کنید. ممکن است در یک مذاکره نه شما و نه شخص مقابل به آن هدف ایدهآلی که دوست داشته نرسد.
راه رسیدن به انتخابهای جایگزین استفاده از روش طوفان ذهنی است. با این روش به ایدههای خلاقانهای دست پیدا خواهید کرد که حتی در تصورتان هم نمیگنجد. از روش طوفان ذهنی برای هر مذاکره و گفتوگویی می توان استفاده کرد. مشکلاتتان را با روش طوفان ذهنی تار و مار کنید
۶. احساسات خود را رصد کنید
برای پیشبرد یک مذاکره موفق و خوب باید از هرگونه تعصب بیجا دوری کنید.
اگر محتوای این مقاله برای شما سودمند بوده و به موضوعات مشابه در این مقوله علاقمند هستید، پیشنهاد میکنیم خلاصه کتاب هفت عادت مردمان موثر اثر استفان کاوی را مطالعه کنید. استفان کاوی در این کتاب مفصلا به تشریح دیدگاه برنده برنده پرداخته و اصول اساسی برای داشتن مذاکرات موفق را برای خواننده توضیح میدهد.