مثل ویروس همه جا پخش شوید! این کاری است که بازاریابی ویروسی (Viral Marketing) انجام میدهد. یعنی به کمک آن میتوانید برند و محتوای خود را در معرض دید افراد بسیار زیادی قرار دهید. با استفاده از این روش آگاهی از برند خود را افزایش میدهید و بهطور بالقوه هزاران مشتری جدید پیدا میکنید.
در این مقاله از مجله بوکاپو سعی میکنیم مروری سریع بر وایرال مارکتینگ، تاریخچه آن و برخی از مهمترین تکنیکهای آن داشته باشیم.
بازاریابی ویروسی چیست؟
ویروس کرونا را به یاد آورید. چگونه از فردی به فرد دیگر منتقل میشد و خیلی سریع در همه جا پخش میشد؟ هدف این نوع بازاریابی نیز همین است تا محتوا بهشکلی ویروسی از فردی به فرد دیگر انتقال یابد.
در این نوع از بازاریابی به جای آن که خود شرکتها اطلاعات مربوطبه محصولات یا خدمات خود را به اشتراک بگذارند، مصرفکنندگان این اطلاعات را منتشر میکنند. برای مثال آنها با دیدن یک محتوای بصری جذاب روی دکمه اشتراک آن میزنند و محتوا بهصورت ویروسی بین تعداد زیادی از افراد جامعه پخش میشود.
بنابراین این روش بازاریابی بر مخاطبان خود متکی است. کمپین بلندپروازی علیبابا و کمپین Like a Girl دو نمونه از تبلیغات ویروسی هستند.
این روش بازاریابی ممکن است با گوریلا مارکتینگ یا همان بازاریابی چریکی اشتباه گرفته شود. برای آشنایی بیشتر با گوریلامارکتینگ میتوانید خلاصه کتاب بازاریابی چریکی را در بوکاپو مطالعه کنید.
تاریخچه بازاریابی ویروسی
استفاده از این روش بازاریابی را میتوان برای اولین بار به شرکت Hotline نسبت داد. این استارتاپ از یک روش مقرونبهصرفه برای تبلیغ سرویس جدید ایمیل خود یعنی Hotmail استفاده کرد. تیم بازاریابی هاتلاین تصمیم گرفت زیر هر ایمیلی که از کاربرانش ارسال میشود، این جمله درج شود:
“Get your own free Hotmail at www.hotmail.com”
با انجام همین کار ساده تعداد کاربران هاتمیل از ۲۰۰۰۰ نفر به یک میلیون نفر رسید.
درواقع مشتری بهصورت غیرارادی فقط با استفاده از یک سرویس، آن را تبلیغ و معرفی کرد. این کار یکی از مهمترین جنبههای بازاریابی ویروسی به حساب میآید.
انواع بازاریابی ویروسی
این روش بازاریابی مدلهای مختلفی دارد که در ادامه با آنها آشنا میشوید:
احساسی (Emotional)
زمانی که یک محتوا، عواطف یک فرد را درگیر میکند و احساسات مختلفی مثل غم، خشم، احساس گناه، شادی، دلتنگی، غرور و… را در او برمیانگیزد، اجتنابکردن از آن محتوا برای شخص دشوار میشود. در این حالت فرد از این محتوا خوشش میآید و آن را با دیگران به اشتراک میگذارد.
خلاصه کتاب مسری بیشتر به این موضوع پرداخته است. همچنین این خلاصه کتاب از یک فرمول ساده به نام STEPPS حرف میزند که میتواند محصول یا ایده شما را مسری کند. برای آشنایی با این فرمول این خلاصه کتاب را از دست ندهید.
مشوق یا انگیزه (Incentivized)
در این روش از وایرال مارکتینگ برای هر کدام از مشتریان شرکت که افراد جدیدی را به شرکت معرفی میکنند، پاداشی در نظر گرفته میشود. در نتیجه افراد بیشتری راغب میشوند تا در جذب مشتری مشارکت داشته باشند. این پاداش میتواند یک بن تخفیف، یک جایزه نقدی، ارسال رایگان و… باشد.
مهندسیشده (Engineered)
در این روش همه چیز مهندسی میشود و محتوای تولیدشده با برنامهای که از قبل چیده شده است، ویروسی میشود. درواقع در این روش قرار نیست محتوای شما فقط براثر تصادف و شانس وایرال شود؛ بلکه با استراتژی که مدتها برای آن زمان صرف شده است، به یک محتوای ویروسی تبدیل میشود.
شانس (Lucky)
گاهی اوقات با تمام برنامهریزیهایی که انجام میدهید، کمپین بازاریابی ویروسی شما بهخوبی جواب نمیدهد. اما ممکن است، مدتی بعد در زمان و شرایطی دیگر اتفاقی بیفتد که باعث شود کمپین شما دیده شود و افراد زیادی بهسوی شما جذب شوند. همچنین گاهی پیش میآید که شما روی طیف خاصی از افراد سرمایهگذاری میکنید؛ اما در کمال تعجب میبینید، مخاطبینی جذب شما میشوند که هیچ وقت فکرش را نمیکردید.
خلاصه کتاب نقش شانس به یک موضوع بسیار جالب میپردازد. در بخشی از این کتاب به موقعیتهایی تصادفی که باعث موفقیت در کسبوکار میشوند، اشاره میکند و میگوید افراد گاهی شانس و تصادف را با مهارت خود اشتباه میگیرند. اما بعدها همین عامل شانس بهضرر آنها عمل خواهد کرد.
همهمه و سروصدا (Buzz)
در این نوع از بازاریابی پیام بهسرعت پخش و به موضوع گفتگو بین افراد تبدیل میشود. تبلیغات بحثبرانگیز میتوانند با ایجاد سروصدا توجهها را بهسمت خود جلب کنند. چنین تبلیغاتی به چنان موضوعات داغی در بین مردم تبدیل میشوند که ممکن است بخشی از مردم حتی بدون دیدن آن تبلیغ از محتوای آن آگاه شوند.
استراتژی های بازاریابی ویروسی
برای راهاندازی کمپینهای ویروسی نکات زیر را مد نظر قرار دهید:
از احساسات استفاده کنید
گفته میشود ۷۰ درصد از افرادی که یک تبلیغ احساسی را میبینند، با احتمال بیشتری محصول را خریداری میکنند. تبلیغات احساسی در خاطر میمانند و همانطور که قبلاً هم اشاره کردیم، با آمار بالایی به اشتراک گذاشته میشوند.
برای این کار میتوانید با استفاده از تحقیقات بازار نقاط درد یا اهداف مخاطبان را پیدا کنید؛ سپس یک داستان برای آن بسازید و از احساسات مختلف کمک بگیرید.
یک محصول رایگان پیشنهاد دهید
واژه رایگان یک واژه بسیار محرک و قدرتمند است که میتوانید در بازاریابی ویروسی از آن استفاده کنید. زمانی که افراد بفهمند، میتوانند محصول شما را بهشکل رایگان در اختیار داشته باشند، به احتمال زیاد پیشنهاد شما را قبول و محصولتان را دریافت میکنند.
آنها پیش خود اینطور گمان میکنند که درصورت پایینبودن کیفیت محصول، باز هم ضرر نخواهند کرد؛ چراکه پولی بابت آن نپرداختهاند. نکته مهم این است که باید محصولی باکیفیت ارائه دهید و در ادامه نیز کیفیت خود را حفظ کنید.
یک چالش هشتگ مارکدار درست کنید
در بخشی از خلاصه کتاب بازاریابی مشتری محور میخوانیم که کمپینها باید با تغییرات تکنولوژی سازگار شوند. یکی از چیزهایی که چند سالی است با فراگیرشدن شبکههای اجتماعی بسیار مورد توجه قرار گرفته است، هشتگ است.
برای استفاده از این فناوری در جهت بازاریابی ویروسی می توانید یک هشتگ مارکدار (Branded Hashtag) بسازید و از مردم دعوت کنید تا از خود در حال انجام یک کار خاص فیلم بگیرند و با استفاده از هشتگ، برند شما را تگ کنند.
بهتر است این کار یک عمل سرگرمکننده و دردسترس باشد. این کار باعث ایجاد تعامل میشود و میتواند به پایگاه مخاطبان شما بیفزاید. سعی کنید یک هشتگ ساده و جذاب انتخاب کنید.
از ترندها استفاده کنید
محتوا و استراتژیهای بازاریابی شبکههای اجتماعی خود را براساس ترندهای روز تولید کنید. برای مثال میتوانید از یک هشتگ محبوب یا یک میم استفاده کنید. در این روش باید به این نکته توجه داشته باشید که محتوای پرطرفداری که استفاده میکنید، با تصویر برند شما هماهنگ باشد.
در ضمن، از یاد نبرید که این گونه محتواها خیلی سریع از مد میافتند و باید در زمان مناسب از آن استفاده کنید.
با اینفلوئنسرها همکاری کنید
استفاده از یک فرد مشهور یا سلبریتی میتواند کمککننده باشد. البته در انتخاب فرد مشهور باید بسیار دقیق بود و نباید فردی را انتخاب کرد که ارتباطی بین او و برند شما وجود ندارد.
خلاق باشید
یک کمپین بازاریابی، ویروسی نمیشود، مگر این که خلاق و منحصربهفرد باشد. کمپین شما باید یک ایده نوآورانه، جدید، جالب و متمایز باشد.
البته گفتن جمله خلاق باشید، خیلی راحت است ولی عملکردن به آن کار خیلی آسانی نیست. خلاصه کتاب تبلیغات خلاق دقیقاً به همین موضوع میپردازد و به شما یاد میدهد، چطور میتوانید تبلیغاتی عالی خلق کنید.
سخن آخر
بازاریابی ویروسی روشی است که به کمک آن برندها مشتریان خود را ترغیب میکنند تا محتوای مورد نظر آنها را به اشتراک بگذارند. به این ترتیب محصولات یا خدمات آنها بیشتر دیده میشود.
هدف از این بازاریابی این است که پیام بازاریابی به روشی ارگانیک و سریع منتشر شود. اما اجرای موفق آن کار راحتی نیست. کتاب کشش دو عامل مهم را در موفقیت این نوع بازاریابی دخیل میداند که میتوانید با مطالعه خلاصه کتاب با این عوامل آشنا شوید.
در کنار این اثر، دهها خلاصه کتاب دیگر در حوزه بازاریابی در بوکاپو موجود است که به کمک میتوانید با مطالعه آنها به اطلاعات زیادی در این حوزه دست یابید. آیا هیچ خلاصهای را در این حوزه در بوکاپو مطالعه کردهاید؟ کدام کتاب برای شما مفیدتر بوده است؟
بازاریابی ویروسی نوعی استراتژی بازاریابی است که در آن یک محتوای جذاب تولید میشود. سپس آگاهی از محصول یا برند به کمک تبلیغات دهانبهدهان افزایش مییابد.
برخی از انواع بازاریابی ویروسی شامل این موارد میشود: احساسی، مهندسیشده، انگیزه، شانس، همهمه و سروصدا.