منحنی یادگیری لایتنر

آیا اصطلاح منحنی یادگیری لایتنر صحیح است؟ (بررسی اجزای این مفهوم)

آیا تاکنون عبارت منحنی یادگیری لایتنر به گوشتان خورده است؟ فکر می‌کنید این عبارت به چه چیزی اشاره دارد؟ اصلاً آیا این اصطلاح صحیح است؟

با این مقاله از مجله بوکاپو همراه باشید تا به برخی از این سؤال‌ها پاسخ دهیم و اجزای این عبارت را بررسی کنیم.

منحنی یادگیری لایتنر چیست؟

اجاز دهید با شما روراست باشم. حقیقت این است، زمانی که تصمیم گرفتم درباره این مفهوم مقاله‌ای بنویسم، تحقیق زیادی انجام دادم. راستش نتواستم برای این عبارت معنای دقیقی پیدا کنم؛ اما در این بررسی‌ها به دو مفهوم برخورد کردم؛ منحنی یادگیری و جعبه لایتنر.

این دو مفهوم با یکدیگر در ارتباط هستند؛ اما به نظر نمی‌رسد عبارتی با عنوان منحنی یادگیری لایتنر وجود داشته باشد؛ لااقل من نتواستم چیزی پیدا کنم.

اما اگر چنین اصطلاحی وجود دارد و برخی از افراد چه به‌اشتباه و چه درست آن را به کار می‌برند، باید رساننده مفهومی باشد. برای همین من سعی کردم در این مقاله به دو بخش متفاوت این عبارت، به صورت جداگانه بپردازم تا در انتها بتوانم به رابطه بین آن‌ها پی ببرم.

منحنی یادگیری چیست؟

برای آن که با مفهوم منحنی یادگیری لایتنر بیشتر پی ببریم، لازم داریم ابتدا با معنای منحنی یادگیری آشنا شویم. منحنی یادگیری مفهومی است که برای اندازه‌گیری سرعت تسلط در یک مهارت مورد استفاده قرار می‌گیرد.

این منحنی به‌شکل یک نمودار ساده است. این نمودار اغلب ترکیبی است از زمان لازم برای یادگیری یک مهارت جدید در کنار سرعت دستیابی به تسلط روی آن مهارت.

این منحنی همبستگی موجود بین عملکرد فرد یادگیرنده و میزان تلاشی که کرده است یا زمانی را که برای آن صرف کرده است، نشان می‌دهد. .

اگر می‌خواهید به‌طور مفصل‌تر درباره منحنی یادگیری بدانید، می‌توانید مقاله لینک‌شده را در مجله بوکاپو مطالعه کنید.

تئوری منحنی یادگیری

تئوری منحنی یادگیری به ما می‌گوید که کارایی افرادی که در حال یادگیری هستند، با گذشت زمان و با تکرار بیشتر، بهبود می‌یابد. نظریه منحنی یادگیری بر این اصل استوار است که هر چه یک فرد یک فعالیتی را بیشتر تکرار کند، مهارتش در آن فعالیت بیشتر می‌شود.

اما رابطه بین مقدار زمانی که یک شخص برای یادگیری و تمرین یک فعالیت صرف می‌کند و عملکرد کلی او، خطی نیست. برای هر فعالیت دوره‌های خاصی وجود دارد که در آن، میزان کمی تمرین باعث بهبودی خیلی زیادی در بازده می‌شود و دوره‌های دیگری نیز وجود دارد که برای ایجاد کوچک‌ترین بهبودی به ساعت‌ها کار سخت نیازمند است. به این واریانس منحنی یادگیری گفته می‌شود.

اجازه دهید برای آن که بیشتر به مفهوم منحنی یادگیری لایتنر نزدیک شویم، به آلمان قرن نوزدهم برویم و از مفهوم منحنی فراموشی ابینگهاوس سخن بگوییم. اصطلاح منحنی یادگیری در اوایل قرن بیستم مورد استفاده قرار گرفت؛ اما این نظریه در سال ۱۸۸۵ توسط دکتر هرمان ابینگهاوس پایه‌گذاری شد.

منحنی فراموشی ابینگهاوس

در اواخر قرن نوزدهم، دکتر هرمان ابینگهاوس که یک روانشناس آلمانی بود، تلاش کرد تا حافظه خود را در دوره‌های زمانی مختلف آزمایش کند. او  داده‌های این آزمایش را جمع‌آوری و روی نمودار ترسیم کرد.

او با انجام این کار توانست ماهیت از دست‌دادن حافظه را در طول زمان کشف کند. این نمودار نشان می‌داد که که وقتی برای اولین بار چیزی را یاد می‌گیرید، اطلاعات با سرعت نمایی از بین می‌روند که کاهش تصاعدی حافظه را نشان می‌دهد.

منحنی فراموشی ابینگهاوس

بعدها دانشمندان آزمایش‌های او را دوباره تکرار کردند و فهمیدند که انواع مختلف محتوا دارای منحنی‌های فراموشی متفاوتی هستند.  همچنین آرتور بیلز در مقاله روانشناسی تجربی عمومی، منحنی یادگیری را توصیف کرد.

او این منحنی را یک ابزار گرافیکی معرفی کرد که میزان پیشرفت را از نظر یک معیار کارایی معین، در نتیجه تمرین‌کردن به تصویر می‌کشد.

سیستم لایتنر چیست؟

حال که به قسمت ابتدایی اصطلاح منحنی یادگیری لایتنر پرداختیم، وقت آن است که درباره بخش دوم آن یعنی لایتنر حرف بزنیم. سیستم لایتنر برای اولین بار توسط یک روزنامه‌نگار آلمانی در سال ۱۹۷۲ معرفی شد.

این سیستم از تکنیک‌های یادگیری استفاده می‌کند تا بتواند بر منحنی فراموشی ابینگهاوس غلبه کند. خوب‌خوب! مثل این که دارد کم‌کم مشخص می‌شود که اصطلاح منحنی یادگیری لایتنر از کجا آب می‌خورد.

قصه از آنجایی شروع می‌شود که از اوایل قرن بیستم، روانشناسان مختلف فرضیه ابینگهاوس را آزمایش کردند. این آزمایش‌ها در کار رابرت آ. بیورک و سباستین لایتنر به اوج خود رسید.

بیورک پایه‌های نظری را بنیان گذاشت و نظریه حافظه ابینگهاوس را بیشتر توسعه داد. لایتنر نیز با ایجاد روش فلش کارت در دهه ۱۹۷۰ راهی برای استفاده از آن معرفی کرد. سیستم لایتنر یادگیرندگان را تشویق می‌کند، به جای آن که یک مطلب را در یک جلسه وارد مغز خود کنند، با ایجاد فواصل مناسب بین زمان‌های یادگیری، بازه‌های زمانی زیادی را برای یادگیری اختصاص دهند.

اگر به مبحث یادگیری علاقه‌مند هستید، می‌توانید کتاب‌های متفاوتی را در این زمینه مطالعه کنید. یکی از این کتاب‌ها یادگیری یادگیری است که می‌توانید خلاصه آن را در بوکاپو بیابید.

جعبه لایتنر چیست؟

شاید اگر با کار جعبه لایتنر بیشتر آشنا شوید، بهتر بتوانید معنای عبارت منحنی یادگیری لایتنر را دریابید. اگر دانش‌آموز باشید، احتمالاً با فلش‌کارت‌ها و جعبه‌هایی که این فلش‌ها را درون آن قرار می‌دهند، آشنایی دارید.

به این جعبه‌ها جعبه لایتنر گفته می‌شود. جعبه لایتنر به افراد کمک می‌کند تا اطلاعاتی را که می‌خواهند، حفظ کنند. این جعبه دارای چند قسمت مختلف است.

شما اطلاعاتی را که می‌خواهید حفظ کنید، روی فلش‌کارت‌های مختلف می‌نویسید و آن‌ها را در فواصل مختلف مطالعه می‌کنید؛ برای مثال فرض کنید یک جعبه لایتنر دارای سه قسمت است:

  • بخش اول: هر روز کارت‌ها را می‌خوانید
  • بخش دوم: یک روز در میان کارت‌ها را می‌خوانید
  • بخش سوم: یک بار در هفته کارت‌ها را می‌خوانید

تمام فلش‌کارت‌ها در ابتدا در بخش اول قرار می‌گیرند. اگر به یک فلش‌کارت جواب درستی دهید، به بخش دوم منتقل می‌شود. اگر اشتباه پاسخ دهید در همان بخش باقی می‌ماند. این روند آن‌قدر ادامه پیدا می‌کند تا کارت‌ها به تمام بخش‌ها منتقل شوند و شما همه مفاهیم را در حافظه بسپارید.

جعبه لایتنر

به‌طور کلی برای آن که بتوانید از قدرت حافظه خود استفاده حداکثری داشته باشید، نیاز دارید که با یک‌سری راهکارها آشنا شوید. این راهکارها را می‌توانید در کتاب حافظه نامحدود مطالعه کنید. خلاصه آن در بوکاپو موجود است.

پس بالاخره منحنی یادگیری لایتنر به چه معناست؟

ما سعی کردیم در این مقاله اجزای مختلف این اصطلاح را باز کنیم تا به معنای آن برسیم. با توجه به آنچه که گفته شد، به نظر می‌رسد منحنی یادگیری با سیستم لایتنر در ارتباط است. درواقع جعبه لایتنر از تئوری منحنی یادگیری استفاده می‌کند تا به افراد کمک کند، بهتر بتوانند مطالبی را که می‌خواهند، حفظ کنند.

به همین دلیل به نظر می‌رسد اصطلاح منحنی یادگیری لایتنر از این ایده به وجود آمده است. آیا شما تاکنون این اصطلاح را شنیده بودید؟ به نظر شما این اصطلاح صحیح است یا به اشتباه به کار می‌رود؟ خوشحال می‌شویم اگر اطلاعات بیشتری در این باره دارید، با ما به اشتراک بگذارید.

سوالات متداول
منحنی یادگیری لایتنر چیست؟

منحنی یادگیری یک نمودار ساده است که برای اندازه‌گیری سرعت تسلط در یک مهارت به کار می‌رود. جعبه لایتنر نیز ابزاری است که از تئوری یادگیری استفاده می‌کند تا به افراد در یادگیری مطالب جدید کمک کند.

جعبه لایتنر چیست؟

برای یادگیری مطالب جدید، می‌توان از جعبه لایتنر و فلش‌کارت‌ها استفاده کرد. بعد از یادگیری یک مطلب جدید، فلش‌کارت در جعبه لایتنر جابه‌جا می‌شود تا در نهایت همه کارت‌ها در بخش آخر جعبه قرار گیرند؛ جایی که همه مطالب به‌خوبی به ذهن سپرده شده است.

این مطلب را با دوستانتان به اشتراک بگذارید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *