چرا انسان احساس حسادت می‌کند؟

چگونه با عواملی که احساس حسادت را در ما تحریک می کنند مواجه شویم؟

دوست صمیمی شما به‌تازگی ازدواج کرده است و بیشتر وقتش را با شریک زندگی‌اش می‌گذراند. شما چه احساسی دارید؟ او را درک کرده‌اید یا نسبت به شریک او پر از خشم هستید؟ به‌هرحال او دلیل جدایی شما و دوستتان است!

اگر دچار خشم هستید و از هر موقعیتی برای بدگویی پشت سر او استفاده می‌کنید، شما دچار احساس حسادت شده‌اید. احساس حسادت از فقدان می‌آید! فقدان چیزی که نداریم یا ترس از فقدان چیزی که داریم.

شاید بتوان گفت حسادت با ترس گره‌خورده است، اما با خشم، نفرت، غم و اندوه خود را نشان می‌دهد. با این مقاله از مجله بوکاپو برای یادگیری تعریف دقیق حسادت و راه‌های غلبه بر این احساس آزاردهنده همراه باشید.

حسادت چیست؟

حسادت با احساس نا‌امنی شدید در مورد ترس ازدست‌دادن احتمالی چیزی یا نابرابری در موقعیت‌های افراد در مقایسه با یکدیگر خود را نشان می‌دهد.
بیشتر انسان‌ها کم‌وبیش احساس حسادت را تجربه می‌کنند، اما اگر این احساس از مرز اعتدال خارج شود، آن زمان است که مثل سیلی خروشان هر چیزی که سر راه خود باشد را ویران و نابود می‌کند.

چه روابطی که به‌خاطر حسادت‌های ناآگاهانه ویران نشده است و چه بخت‌هایی که از فرط حسادت سیاه نشده است!

چرا مهم است که بدانیم حسد چیست؟ حسادت در موقعیت‌های مختلف با ظاهری متفاوت به درون جسم و روح آدمی نفوذ کرده و خودآگاه یا ناخودآگاه انرژی او را می‌بلعد. شناخت انواع حسادت درک بیشتری از این احساس ناشناخته به شما می‌دهد:

  • حسادت در روابط

یکی از متداول‌ترین و آشکارترین انواع حسادت است. معمولاً در روابط عاشقانه ترس ازدست‌دادن و احساس نا‌امنی خود را با حسادت نشان می‌دهد.

زنی که نگران خیانت است و از صحبت‌کردن همسرش با افراد دیگر احساس خشم می‌کند یا مردی که از وقت‌گذرانی همسرش با دوستانش احساس نگرانی و ناراحتی دارد. حسادت در روابط را می‌توان از زاویه دیگر نیز نگاه کرد.

آیا دوست صمیمی شما با فرد جدیدی صمیمی نشده است؟ در این موقعیت چه احساسی را تجربه کرده‌اید؟ اگر از تصور باهم بودن آن‌ها عصبانی می‌شوید، شما احساس حسادت در روابط را تجربه کرده‌اید.

حسادت در روابط عاشقانه

  • حسادت به قدرت و موقعیت

این حسادت را اغلب تجربه کرده‌ایم. دانش‌آموزی که از نمره ۲۰ همکلاسی خود بیشتر از نمره ۱۷ خودش ناراحت است! دانش‌آموزی که عصبانی است که چرا مدیر مدرسه با دختر بغل دستی او در مدرسه بیشتر گرم می‌گیرد.

کارمندی که از ارتقای همکار خود به مدیرعاملی، عصبانی است و احساس ناراحتی و نگرانی را تجربه می‌کند یا به حال او غبطه می‌خورد. ما در مواجهه زیادی با این احساس هستیم و معمولاً هم با اطرافیان خود این مقایسه را انجام می‌دهیم.

مثلاً موفقیت یک ورزشکار ناشناس باعث حسادت ما نمی‌شود، اما اگر بدانیم همکلاسی ما در دانشگاه در مسابقات کشوری مقام اول را آورده است به او حسادت می‌کنیم. آگاهی از احساس ارزشمندی و لیاقت در این شرایط به کمک ما می‌آید. افراد با آگاهی از تفاوت‌های فردی خود، کمتر دست به مقایسه می‌زنند.

  • حسادت غیرعادی یا ناهنجار

این حسادت با نام‌های بیمارگونه و شدید نیز شناخته می‌شود. معمولاً این نوع از حسادت در اختلالات روانی فرد ریشه دارد. حسادت بیمارگونه می‌تواند ناشی از اسکیزوفرنی، اضطراب شدید یا عدم کنترل خلق باشد.

برای مثال، فرد شکاکی که در رابطه، شریک خود را مورد آزار قرار داده و بدون دلایل مشخصی به او تهمت می‌زند. این فرد به دلیل اختلالاتی که دارد، بدگمانی بیشتری را تجربه می‌کند. این بدگمانی زمینه‌ساز حسادت غیرعادی در فرد می‌شود و اطرافیان او زندگی پر از اضطرابی را تجربه خواهند کرد.

احساس حسادت علاوه‌بر ضربه‌زدن به اطرافیان فرد، زندگی پراضطراب و آزار دهنده‌ای را برای خود او رقم می‌زند. در این شرایط، باید خودمان را بهتر بشناسیم تا با این وضعیت بهتر مقابله کنیم. معمولاً فردی که خودشناسی ضعیفی دارد، به‌مراتب بیشتر دچار این تله‌های ذهنی می‌شود.

مقاله خودشناسی چیست و چگونه خودمان را بهتر بشناسیم؟ این مسئله را به طور دقیق‌تری بررسی کرده است. خودشناسی به افراد کمک کرده نقاط ضعف و قدرت خود را بشناسند و باتکیه‌بر نقاط قدرت خود، نقاط ضعف را بر طرف کنند.

نشانه های حسادت بیمارگونه

حسادت در عشق؛ عذاب‌آور و گاهی کمک‌رسان

محققان بسیاری سال‌ها تلاش کرده‌اند تا از راز تأثیر تفاوت جنسیت در نوع حسادت پرده بردارند. ساعت‌های طولانی جلسات تراپی و تحقیقات تیمی نشان می‌دهد که تفاوت‌های جنسیتی، نه همیشه، اما اغلب در مورد این احساس تأثیر دارد

نوع احساس حسادتی که مردان تجربه می‌کنند با حسادت زنانه می‌تواند تفاوت‌هایی داشته باشد. موقعیت‌های مختلفی باعث برانگیختن حسادت در زنان می‌شود:

  • زنی که نظر شریک عاطفی آن‌ها را جلب کرده باشد.
  • همکاری که در محل کار از او عملکرد بهتری دارد.
  • کسی که به‌تازگی وقت بیشتری با دوست صمیمی آن‌ها می‌گذراند.
  • او باید در هر جمعی بهترین باشد و بهترین وسایل فقط مال او باشند.

موقعیت‌های بالا، عمده دلایل حسادت زنانه هستند. از طرف دیگر، میل به برتری از دیگر مردان ریشه بیشتر حسادت‌های مردان است. احساس حسادت با خود مفاهیمی منفی به همراه دارد.

افراد حسود اغلب به‌عنوان افرادی غیرمنطقی، کنترل‌کننده و خطرناک شناخته می‌شوند. برایان لیتل در کتاب من، خودم و ما، آگاهی انسان را اولین قدم برای دوری از رفتار‌های آسیب‌زا می‌داند.

خلاصه کتاب من، خودم و ما
چه ارتباطی بین علم شخصیت شناسی و سلامت فردی وجود دارد
برایان لیتل
در ۲۹ دقیقه مطالعه کنید
مشاهده کتاب من، خودم و ما

حسادت عاشقانه دردآور است، اما همیشه برای رابطه بد نیست! مشخص شده که افراد حسود در عشق، از اعتمادبه‌نفس و عزت‌نفس پایینی رنج می‌برند، افسردگی دارند و در رابطه احساس امنیت نمی‌کنند.

بااین‌حال، نمی‌توان حسادت در عشق را صددرصد نادرست تلقی کرد! حسادت مثبت دو طرف را ترغیب می‌کند که بیشتر مواظب رابطه خود باشند. به‌هرحال باید یاد بگیریم که در رابطه عاشقانه خود چگونه اعتماد به نفس داشته باشیم تا کمتر گرفتار حسادت شویم.

در زیر، با مثالی این ترس ازدست‌دادن شریک زندگی و حسادت در عشق را می‌بینید:

ترس ازدست‌دادن شریک زندگی

جان، ۴۳ ساله، از ترس ازدست‌دادن شریک زندگی خود که ۷ سال از او کوچک‌تر است از خواب‌وخوراک افتاده است. در زمان مراجعه به درمانگر، او اقرار می‌کند که همیشه منتظر است میشل یک روز به خانه برنگردد و او را برای همیشه ترک کند.

جان نگران است که میشل در یکی از سفر‌های کاری خود او را به‌خاطر فردی جوان‌تر و جذاب‌تر رها کند.

جان از ترس اینکه شخصی بی‌اعتماد و شکاک به نظر برسد از صحبت‌کردن درباره نگرانی خود با میشل طفره می‌رود و اعتراف می‌کند هیچ مورد مشکوکی را در روابط همسرش متوجه نشده است. جان به میشل اعتماد دارد، اما احساس می‌کند که پیر شده و جذابیت دوران جوانی را ندارد.

بعد از صحبت‌کردن با تراپیست، او متقاعد می‌شود که میشل مردان جوان‌تر و جذاب‌تری را خواهد دید، اما این لزوماً به این معنی نیست که او به این مردان علاقه‌مند خواهد شد.

مقابله با ترس از دست دادن شریک زندگی

با کمک‌گرفتن از تراپیست و استفاده از تکنیک‌هایی برای کاهش اضطراب، او احساس ارزشمندی بیشتری کرده و قدرت صحبت‌کردن با میشل را پیدا می‌کند. این گفت‌وگو به این زوج کمک می‌کند که از احساس ناامنی و نگرانی‌های مشابه در رابطه جلوگیری کنند.

مطالعه خلاصه کتاب‌ های توسعه مهارت‌ های فردی یکی از بهترین پیشنهاد‌ها برای یادگیری مهارت‌های رفتاری و احساس ارزشمندی در روابط هستند.

حسادت از نظر فروید؛ زخمی از اختلال نارسیستیک

زیگموند فروید را بیشتر به دلیل تفسیر خواب و  نظریات روانکاوی خود درباره شخصیت انسان و تقسیم آن به سوپر ایگو، ایگو و نهاد می‌شناسند. با این حال، فروید درباره موضوعات مختلفی از جمله حسادت صحبت کرده است.

شاید امروزه تحلیل او از حسادت را کاملاً قبول نداشته باشیم، اما نمی‌توان منکر شد که او در مسیر درستی نسبت به این احساس ناخوشایند قرار داشته است. فروید حسادت را احساسی پیچیده و ناشی از موقعیت‌های زیر توصیف کرده است:

  • غم ازدست‌دادن چیزی که به آن عشق داشته‌ایم.
  • اختلالات ناشی از شخصیت خودشیفته که منجر به خودبرتربینی نسبت به دیگران می‌شود.
  • احساس دشمنی به موفقیت رقیبی که با او رقابت داشته‌ایم.
  • انتقاد از خود به دلیل فرصتی که ازدست‌داده‌ایم و مسئول ضرر آن هستیم.

اگرچه فروید از این چهار شرط به‌عنوان تحلیلی از مفهوم حسادت یاد می‌کند، اما هیچ‌کدام از این فاکتور‌ها به‌تنهایی قادر به برانگیختن احساس حسادت نیستند. احساسات آدمی پیچیده‌تر از آن است که با تعریف‌های مشخصی آن را تحلیل کرد.

حسادت بدون هیچ دلیل منطقی باز رخ می‌دهد، چرا که این حالات روانی در افراد مختلف است. چیزی که مشخص است، فروید شخصیت خودشیفته و عزت‌نفس پایین را از عوامل مهم احساس حسادت در فرد بیان کرده است.

ویژگی های شخصیت خودشیفته

در خلاصه کتاب شش ستون عزت نفس از ناتانیل براندن یک مثال جذاب اهمیت عزت‌نفس را نشان داده است: «کلسیم باعث تقویت دندان‌ها و استخوان‌های ما می‌شود. وجود کلسیم برای داشتن یک بدن سالم ضروری است. به همین ترتیب، عزت نفس نیز برای داشتن روان سالم حیاتی است.

ما صرفاً به دلیل کمبود کلسیم نمی‌میریم، ولی ادامه زندگی برای ما به طور چشمگیری سخت می‌شود. همین مسئله برای عزت نفس نیز صادق است. ما برای زنده ماندن به آن نیاز نداریم، ولی نمی‌توانیم بدون آن راحت زندگی کنیم.»

خلاصه کتاب شش ستون عزت نفس
بررسی عوامل مؤثر در عزت‌نفس فردی
ناتانیل براندن
در ۳۵ دقیقه مطالعه کنید
مشاهده کتاب شش ستون عزت نفس

احساس حسادت در روانشناسی

روانشناسی حسادت به ما می‌گوید که اگرچه این احساس به دلیل احساس ناراحتی از چیزی که نداریم و موفقیت دیگران تعریف می‌شود، اما مسائل روانشناختی را نباید در ایجاد حسادت نادیده گرفت. عوامل روانشناختی که در شکل‌گیری تیپ شخصیتی حسود دخیل هستند موارد زیر را شامل می‌شود:

  • عزت نفس پایین
  • اضطراب و افسردگی
  • احساس مالکیت و نا‌امنی
  • ترس از رها شدن
  • شخصیت وابسته
  • سبک دلبستگی بیمارگونه

احساس حسادت این افراد در ارتباط با عوامل درونی است و عوامل خارجی فقط تحریک‌کننده روان این افراد هستند. نباید بدون توجه به شرایط تربیتی و روانی افراد به آن‌ها برچسب حسود زد. ریشه خیلی از مسائل در ضمیر ناخودآگاه و کودکی پنهان است.

حسادت به زندگی دیگران آدم را کور می‌کند

زندگی دیگران مانند تصویری زنده هر روز از جلوی چشم ما در فضای مجازی رد می‌شود. درحالی‌که ما نگران پرداخت اجاره خانه خود هستیم، فرد دیگری از سفر به دور اروپا، عکس و فیلم منتشر می‌کند.

ما در حال جروبحث با اعضای خانواده خود هستیم، اما همزمان می‌بینم مردی در بلندترین آسمان‌خراش دنیا برای همسر خود تولد گرفته است. مثال‌هایی ازاین‌قبیل بسیاراست.

اثر هاله ای چه ارتباطی با حسادت دارد؟

چشم بستن به روی تمامی این موارد کار سختی است که از دست هرکسی بر نمی‌آید! حسادت به زندگی دیگران وقتی به سراغ ما می‌آید که از زندگی خود راضی نیستیم و مدام درون زندگی خود را بیرون زندگی افراد مقایسه می‌کنیم. آشنایی با اثر هاله‌ ای ما را بیشتر متوجه خطا‌های شناختی خود می‌کند.

ما با پیش‌فرض‌هایی روابط خود را بنا می‌کنیم که فقط ناشی از اثر هاله‌ای بر ذهن ما شکل‌گرفته‌اند.

این حسادت به زندگی دیگران ممکن است در دوستی و رفاقت هم اتفاق بیفتد. حسادت رفیق، درد ماجرا را بیشتر می‌کند. کسی که تا دیروز مورد تحسین شما واقع می‌شد، حالا عامل اصلی خشم و ناراحتی‌تان است.

حسادت در کودکان را بیشتر درک کنید

حسادت با ترس ازدست‌دادن در کودکان شکل می‌گیرد! حسادت در کودکی که ترس ازدست‌دادن محبت والدین خود را با آمدن خواهر و برادری جدید دارد، قابل‌درک است. او تا دیروز، تمام محبت والدین را در اختیار داشته و در حال حاضر، این احساس تمامیت‌خواهی او مورد تهدید قرار گرفته است.

والدین باید به روش‌های تربیتی کودکان آگاه باشند و از رشد حسادت در کودک خود جلوگیری کنند. کودک حسود با پرخاشگری و عصبانیت این احساس را نشان می‌دهد. پرورش کودکی قوی که خودباوری و اعتمادبه‌نفس دارد، مقایسه نکردن فرزندان افراد دیگر تا حد زیادی از حسادت در کودکان جلوگیری می‌کند.

دلایل حسادت در کودکان

جولی لیثکات هیمز در کتاب اصول تربیت فرزند، روش درست و اصولی تربیت فرزندان را بیان می‌کند تا والدینی که دغدغه تربیت درست کودکشان را دارند بتوانند فرزندانی مستقل، با اعتمادبه‌نفس و موفق بار بیاورند.

خلاصه کتاب اصول تربیت فرزند
بهترین شیوه برای تربیت فرزندانی موفق
جولی لیثکات هیمز
در ۳۲ دقیقه مطالعه کنید
مشاهده کتاب اصول تربیت فرزند

ویژگی افراد حسود که باید بدانید

چه خوشمان بیاید چه نه! ما گاهی از دستاوردهای خود غافل می‌شویم و چشم به داشته‌های دیگران می‌دوزیم. وقتی ما می‌توانیم به‌راحتی موقعیت خود را فراموش کنیم، چرا دیگران این کار را نکنند؟ آن‌ها نیز با مقایسه خود با شما دچار تجربه این احساس‌های مشابه می‌شوند. در زیر، ویژگی‌های افراد حسود را بخوانید و صادقانه از خوب بپرسید که چند مورد از این ویژگی‌ها را در خود پنهان کرده‌اید؟

۱. تعارفات الکی یا تعریف‌های ساختگی

 فرد حسود از شما تعریف می‌کند تا حس حسادت خود را پنهان کند. او به دروغ می‌گوید که چیز خاصی در شما را تحسین می‌کند.

۲. بی‌اهمیت جلوه‌دادن دستاورد‌های دیگران

چندبار پیش آمده که موفقیت‌های رفیق خود را در چشم بقیه خار جلوه دهید؟ فرد حسود با این رفتار، موفقیت شما را کوچک می‌کند.

۳. خوشحال شدن از ناراحتی دیگران

چرا فرد حسود باید از ناراحتی فردی که به او حسادت می‌کند ناراحت شود و حتی به او کمک کند؟ او از ناراحتی شما شاد می‌شود!

۴. تقلید از شخصی که به او حسادت می‌کنند

یک فرد حسود به‌جای تلاش برای علایق شخصی خود، هرآنچه شما دارید را می‌خواهد! ظاهر شما، موفقیت شما، دوستان شما و … .

۵. بزرگ کردن موفقیت‌های خود و کوچک کردن موفقیت‌های شما

فرد حسود در تلاش است که قوی‌تر، موفق‌تر و زیباتر از شما به نظر برسد. او تلاش می‌کند که به همه ثابت کند از شما بهتر است.

۶. غیب کردن درباره فردی که به او حسادت می‌کنند

فرد حسود رودرروی شما برخورد خوبی دارد و با شما خوش‌رفتار است، اما تا وقتی که شما جمع را ترک کنید!

رقابت کردن، کوچک شمردن موفقیت‌های دیگران و تمسخر کردن در جمع، تنها بخشی از ویژگی‌های منفی یک فرد حسود است.

ویژگی‌های شخصیت فرد حسود

علت حسادت در انسان

شناخت سه علت عمده حسادت در انسان، حاصل ساعت‌ها کار بالینی با مردان و زنان در اتاق‌های مشاوره است. اگر همه سر نخ‌های حسادت را دنبال کنید، به نحوی با این سه دلیل گره‌خورده‌اند:

۱. احساس نا‌امنی

احساس نا‌امنی عمده‌ترین دلیل احساس حسادت است! مردم اغلب با اصطلاح «عقده حقارت» به این افراد برچسب می‌زنند؛ اما این اصطلاح در روانشناسی بالینی کاربردی ندارد. این احساس از ضعف در فردیت شخص و عزت نفس پایین نشئت می‌گیرد.

به‌عنوان‌مثال، مردی که از درون احساس ارزشمندی نمی‌کند، در روابط خود با مشکل جدی روبه‌رو می‌شود. این مرد نمی‌تواند باور کند کسی او را دوست دارد و برای او ارزش قائل است.

احساس نا‌امنی در مردان و زنان مطلق نیست. به عبارت دیگر، فردی که در رابطه احساس ناامنی دارد به این معنی نیست که در محیط کار هم چنین شخصیتی دارد. البته که موارد نقض این مسئله زیاد است و افراد زیادی به‌طورکلی از عزت نفس پایین در روابط شخصی و حرفه‌ای خود رنج می‌برند.

۲. وسواس فکری

عدم اطمینان از چیزی، افراد وسواسی را به‌راحتی از پا در می‌آورد! سخت‌ترین کار جهان برای این گروه، مواجهه و تحمل ناشناخته‌هاست. درحالی‌که بیشتر مردم تا حدی قدرت روبه‌روشدن با شرایط مبهم را دارند، اما ذهن افراد وسواسی با افکار منفی درگیر می‌شود.

فرد وسواسی درباره مسائلی که درباره آن اطلاعی ندارد بدگمان می‌شود و به‌اصطلاح، «خودش می‌برد و خودش می‌دوزد.» او ناخودآگاه، به طرز وسواس‌گونه‌ای، درباره مسائل آن‌طور که بخواهد نتیجه‌گیری کرده و دچار اضطراب و حسادت می‌شود.

این مدل افراد با افکار منفی، آرام و قرار را در ارتباطات خود از بین می‌برند و با سؤالات پی‌درپی به دنبال کشف سؤال‌های ذهن وسواسی خود هستند. تا حالا تجربه بودن کنار این مدل افراد را داشته‌اید؟

ماریان، در اواخر ۲۰ سالگی، در تمام روابط خود احساس حسادت می‌کند. مغز ماریان دچار وسواس فکری است و همیشه در حال پیداکردن دلیلی قانع‌کننده برای نگرانی می‌گردد.

ماریان این مدل رفتاری را با خود به روابط مختلف می‌برد و با هر فرد جدیدی نیز دچار مشکلات مشابه می‌شود.

او از این وضعیت آزار می‌بیند، اما قطعاً شناخت ضمیر نا خودآگاه چیزی نیست که هرکسی از پس آن بر بیاید. ماریان هر دیر رسیدن را به خیانت یا بی‌توجهی ربط می‌دهد و با این افکار دچار اضطراب و احساس حسادت شدید می‌شود.

۳. شخصیت پارانوئید

رگه‌هایی از علائم پارانوئید در بعضی از مردان و زنان مشاهده می‌شود، اما نمی‌توان گفت که این افراد دچار اختلال پارانوئید هستند.

بااین‌حال، نمی‌توان ویژگی‌های پارانوئید را در این افراد نادیده گرفت. چراکه این نشانه‌ها با احساس بدگمانی بیشتر نسبت به مسائل در آن‌ها بروز پیدا کرده و اغلب اوقات از رفتار‌های دیگران استنباط‌های اشتباه می‌کنند.

تیپ شخصیت این افراد «تیپ قربانی» است و احساس قربانی شدن را در روابط دارند. شناخت انواع تیپ های شخصیت در روانشناسی به ما در مواجهه با این نوع شخصیت کمک می‌کند.

علت حسادت در انسان چیست؟

شخصیت پارانوئید مدام فکر می‌کند که دیگران بدخواه او هستند و به دنبال فرصتی می‌گردند تا اهداف و هر چیزی متعلق به او هست را تخریب کنند.

تبعات این بدگمانی‌ها زیاد است! به‌عنوان‌مثال، آن‌ها به دلیل تصورات خود، احساس تحقیر شدن دارند و این را با سرزنش کردن دیگران بروز می‌دهد.

این فرد انگشت اشاره را به سمت دیگری می‌گیرد و اصلاً متوجه شرایط روحی و افکار مشوش خودش نیست.

دیگران مقصر تمامی احساس و اتفاقات زندگی او هستند. فردی با این درجه از بدگمانی در روابط خود احساس حسادت زیادی را تجربه می‌کند و شریک زندگیشان را راحت به خیانت متهم می‌کنند!

زندگی سخت است، اما رنج‌های روانشناختی می‌توانند غیرقابل‌تحمل باشند. ما در اثر دروغ‌هایی که باور کرده‌ایم و دروغ‌هایی که برای اجتناب از حقیقت و درد به خود می‌گوییم بیمار می‌شویم؛ در این فرار کردن، مسیر‌هایی را می‌پیماییم که فقط به رنج منتهی می‌شوند.

جان فردریکسون در کتاب دروغ‌هایی که به خود می‌گوییم نشان می‌دهد که چگونه آنچه از روبه‌روشدن با آن اجتناب می‌کردیم ما را شفا می‌دهد.

خلاصه کتاب دروغ هایی که به خود می ‌گوییم
نگاهی موشکافانه به حقایقی که همیشه در پس دروغ هایمان پنهان کرده‌ایم
جان فردریکسون
در ۳۹ دقیقه مطالعه کنید
مشاهده کتاب دروغ هایی که به خود می ‌گوییم

راه های کنترل حسادت در انسان

فرد حسود روی آرامش را نخواهید دید و یک وزنه سنگین همیشه گوشه‌ای از مغزش آویزان است. اگر احساس حسادت می‌کنید و می‌خواهید این وزنه ذهنی را کناری بگذارید، باید با کنترل حسادت بر آن غلبه کنید. اگر شانس با شما یار باشد و به تشخیص درست این احساس در درون خود رسیده باشید، موارد زیر به شما کمک می‌کند که حسادت خود را کنترل کنید:

  • درباره احساس خود صحبت کنید

اگر احساس حسادت شما ناشی از ترس ازدست‌دادن رابطه خود با طرف مقابل است، با او صحبت کنید. گفت‌وگو کردن و تعامل داشتن در یک رابطه صمیمی برای دو طرف مفید است.

  • نگاهی گسترده‌تر به مسئله داشته باشید

از منظر خارجی به موقعیت خود نگاهی بیندازید. آیا به دلایل مشخصی نگران ازدست‌دادن ارتباط خود هستید؟ اگر پاسخ شما «نه» است، بهتر است به طور منطقی این مسئله را در ذهن خود بررسی کنید یا با یک تراپیست آگاه احساس خود را در میان بگذارید.

  • احساسات ناشناخته را بپذیرید

رهاکردن! فرصتی که باید هرچند وقت به ذهن خود بدهیم. ورزش‌هایی که به افراد کمک می‌کنند که در زمان حال تمرکز کنند، مانند مدیتیشن، می‌تواند این احساس را از فرد دور کند.

حسادت‌های مشکل‌ساز را با گفت‌وگو و جلب اعتماد طرف مقابل، برای جلوگیری از تنش‌های احتمالی در رابطه، از بین ببرید. در مورد آسیب‌پذیری و ناامنی خود در رابطه صحبت کنید و از این طریق، پیوند عاطفی عمیق‌تری بسازید. با کمک‌گرفتن از یک روانشناس، راه‌های درمان حسادت را تمرین کنید و کنترل زندگی خود را به دست بگیرید.

 

سخن آخر

در این مقاله از مجله بوکاپو به بررسی تمام جوانب حسادت پرداختیم؛ از معنا گرفته تا دلایل و راه‌حل آن. در ادامه، اگر علاقه‌مند هستید که درباره جنبه های مختلف شخصیت انسان بیشتر بدانید و  اهل مطالعه هستید، می‌توانید با خرید اشتراک بوکاپو، به بیش از ۷۰۰ خلاصه از پرفروش ترین و محبوب ترین کتاب‌ های جهان دست پیدا کنید و در دسته بندی های مختلف، از جمله روانشناسی، کتاب بخوانید و بشنوید.

سوالات متداول
احساس حسادت چیست؟

احساس خشم و نفرت ناشی از فقدان چیزی که باید مال شما باشد. احساس حسادت در زمان ترس ازدست‌دادن چیزی که بر آن مالکیت دارید و زمانی که دستاورد‌های دیگران غبطه می‌خورید بروز پیدا می‌کند.

حسود کیست؟

فردی که با احساس نا‌امنی و عزت نفس پایین در روابط خود به مشکل بر می‌خورد و از دیدن موفقیت‌های دیگران خشمگین می‌شود. فرد حسود تحمل ندارد کسی را از خود و جایگاهی که دارد بهتر ببیند.

چگونه حسود نباشیم؟

دست از مقایسه کردن زندگی خود با دیگران بردارید. بعد از آن، راه‌های درمان حسادت و کنترل حسادت را یاد بگیرید و از آن‌ها در زندگی خود استفاده کنید.

چگونه حسادت را درمان کنیم؟

صحبت‌کردن درباره احساسی که دارید، یادگیری تکنیک‌های افزایش عزت نفس و اعتماد به نفس در زندگی روزانه و کمک‌گرفتن از یک روانشناس می‌تواند حسادت را درمان کند.

این مطلب را با دوستانتان به اشتراک بگذارید:

1 دیدگاه برای “چگونه با عواملی که احساس حسادت را در ما تحریک می کنند مواجه شویم؟

  1. مریم گفته:

    این حسادت به نمره را فکر کنم همه آدمها تجربه کرده باشند. چه در دوران مدرسه و چه در دوران دانشگاه …! بعید می دانم کسی باشه که بگه من هیچ وقت نسبت به همکلاسیم به خاطر نمره بالاترش حسادت نکرده باشم!
    خود من در دوران مدرسه و دانشگاه، با وجود اینکه درس خودم هم بد نبود، ولی بارها برام پیش آمده بود که به همکلاسی هایم به خاطر اینکه نمره بالاتر گرفتن، حسادت کردم

    اصلا میشه در این مورد خاص حسادت نکرد؟!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *