حس خوب احترام گذاشتن و مورد احترام قرار گرفتن، دقیقا حس آرامش همان لحظهای است که به محض ورودتان به یک مکان، افراد حاضر در آنجا همه تلاششان را میکنند تا نظرتان را جلب کنند. مانند زمانی که حرفهایتان شنیده میشود و از لمس حس طلایی عزت و احترام، گل از گلتان میشکفد.
چه کسی بدش میآید محترم باشد و در هر جایگاهی که هست، به او احترام بگذارند؟
همانطور که ماری کوری میگوید: “احترام بزرگ و کوچکی، فقر و ثروت یا زشتی و زیبایی نمیشناسد”؛ گذاشتن احترام یک امر متقابل است. نمیتوانیم با لباسهای چرک و چروکیده وارد یک مهمانی بزرگ که میزبان به افتخار ما تدارک دیده است بشویم؛ نمیتوانیم انتظار داشته باشیم که بدون احترام قائل شدن برای دیگران، بتوانیم تاج احترام بر سرمان بگذاریم.
رفتار و برخورد مناسب، در کارهای تیمی، موقعیتهای کاری و حتی در روابط خانوادگی باعث میشود تا علاوه بر نزدیکی بیشتر، احترام نیز در روابطمان جاری شود.
شاید هر کسی به خاطر جایگاه اجتماعی یا موقعیت مالی و شغلی که دارید، برای شما احترام قائل شود، اما احترام گذاشتن، چیزی فراتر از قراردادهای کاری و باج دادنهای عاطفی است. احترام اصل اساسی تمام روابط ما با اطرافیانمان است. در این مطلب از مجله بوکاپو همراه ما باشید تا به شما بگوییم برای کسب احترام بیشتر چه کارهایی انجام دهید.
احترام به خود و دیگران
همین ابتدا، چند صحنه مشابه را که احتمالا آن را تجربه کرده باشید، با هم مرور کنیم:
- بسیار خسته و بیحوصله هستید و خودتان نیاز به صحبت کردن با کسی دارید. ناگهان دوستتان به شما زنگ زده یا به دیدارتان میآید تا از مشکلات و سختیهایش برای شما بگوید. در شرایطی که ذهنتان تاب تحمل مسئله اضافی را ندارد، دل به حرفهایش میسپارید تا از مشکلاتش برایتان بگوید.
- در یک رابطه عاطفی با کسی که دوستش دارید، به مشکل برمیخورید. در دورههای مختلف با توهین و تحقیرهای او کنار میآیید تنها به این دلیل که به او علاقه دارید.
- در محیط کار، زمانی که خودتان هزارتا کار روی سرتان ریخته و وقت خاراندن سرتان را ندارید، همکارتان از شما تقاضایی میکند و کار او را بر کار و فشاری که روی خودتان است، ترجیح میدهید.
- لباس مورد علاقهتان را برای عروسی به تن کردید، اما هنوز نسبت به جذابیت خودتان شک و تردید دارید. با این حال اجازه میدهید دوست یا فامیلی که چندان سلیقهاش باب مزاجتان نیست، راجع به شما، لباس و اندامتان اظهار نظر کند.
در تمام این شرایط مشابهی که با هم مرور کردیم، در کنار عدم احترام به خود میبینیم که لایههای کمرنگی از کمبود اعتماد به نفس نیز به نمایش درآمده است. این پایه محکم وقتی خراشی ببیند، نه تنها جلوی احترام (respect) به خودمان را میگیرد، بلکه کمکم کاری میکند تا به شخصی منزوی و عصبانی تبدیل شویم.
زمانی که چندان خودتان را باور ندارید و احوال دیگران را بر حس سرکوبکرده خودتان ترجیح میدهید، این سرکوب احساسات و فراموش کردن خودتان، باعث میشود تا نسبت به اطرافیانتان نیز خشمی درونی پیدا کرده و احساس تنهایی کنید. پس احترام به خود با احترام گذاشتن به دیگران هم مرتبط است.
رابطه احترام به خود در ارتباط با دیگران
احترام به خود، نوشیدن یک فنجان قهوه در عصر یک روز پاییزی و خلوت کردن با خود نیست. این مهم است که در طی روز و شرایط مختلفی که قرار میگیریم، از جمله سرکار، معاشرتهای دوستانه و حتی وقتی با خودمان تنها هستیم، چهقدر به عنوان یک شخصیت مهم و خاص به خودمان احترام میگذاریم.
حواسمان هست که چهقدر خودمان را فراموش نمیکنیم و چه میزان برای احترام به خودمان نیز همانند احترامی که برای دیگران میگذاریم، اصول و ارزش قائل هستیم؟
برایان لیتل نویسنده کتاب من، خودم و ما در این کتاب به اهمیت نگاه فرد نسبت به خودش و دیگران بر زندگی فرد توضیحات کاملی داده است. خلاصه این کتاب ارزشمند را در بوکاپو از دست ندهید.
احترام گذاشتن به دیگران زمانی اتفاق میافتد که ابتدا بتوانیم به عنوان کسی که مهم است، همانند مهمترین شخصی که نظرات و عقاید و احوالاتش برای ما در زندگیمان اهمیت دارد، برای خودمان احترام قائل شویم تا بتوانیم احترام به دیگران را نیز تمرین کنیم.
در این زمینه لازم است ابتدا خودمان را به درستی بشناسیم. موقعیتهایی که به یکباره چشمانمان را میبندیم و دهانمان را باز میکنیم یا زمانهایی که خشم تمام وجودمان را میگیرد و پرده احترام شکافته میشود، لحظههایی است که خود تخریبگر ما کنترل را به دست میگیرد.
در کتاب بهترین خود نویسنده از خود تخریبگرش میگوید که نام او را ملکه خشم جاده گذاشته است. این خود تخریبگر در وجود همه ما وجود دارد و باعث میشود واکنشهای خشمگینانه از خودمان بروز دهیم.
مهارت ادب و احترام به دیگران
از دوران کودکی یادمان دادهاند که تحت هیچ شرایطی خودخواه نباشیم. کسی باشیم که نیازهای دیگران را مقدم بر نیاز خود میداند. اگر در جایی قصد داشتیم به خودمان، عقایدمان یا تصمیماتمان احترام بگذاریم، فورا با برچسب خودخواهی، مهر سکوت بر دهانمان کوبیدند مبادا جلوی بقیه بایستیم و نیازمان را با صدای بلند بگوییم.
به این ترتیب تبدیل به افرادی شدیم که نیاز و خواسته دیگران را به خود مقدم میدانند و حتی برای جزئیترین مسائل، مانند تیپ لباس پوشیدن و هیکل و قیافه نیز دل به نظر بقیه میبندیم.
این زخمهایی که از کودکی بر جان و روحمان کشیده شده، کم نیستند. برای درمان آنها، کتاب زندگی خود را دوباره بیافرینید راهکاری موثر و کاربردی داده که چطور جراحت زخمهای به جای مانده از دوران کودکیمان را ترمیم کنیم.
در واقع، اگرچه از بچگی در گوشمان خواندند که احترام گذاشتن به دیگران بسیار اهمیت دارد و باید همیشه به آنها احترام گذاشت، اما این ایده چندان در بزرگسالی به کارمان نیامد، بلکه فهمیدیم زمانی میتوانیم به دیگران اجترام بگذاریم، که اول از همه احترام گذاشتن به خودمان را یاد بگیریم.
در ادامه چند راهکار به شما معرفی میکنیم که کمکتان میکند احترام بیشتری را برای خود جذب کنید.
شش راهکار برای کسب احترام بیشتر از طرف دیگران
-
مهربان باشید
میزان احترام گذاشتن ما به دیگران زمانی مشخص میشود که برای همه افراد ارزش قائل شویم. در واقع همان احترامی که برای رییسمان قائل هستیم و به هنگام ورودش، به نشانه احترام بلند میشویم، برای خدمتکاری که وارد اتاق کارمان میشود هم قائل باشیم و بلند شویم.
اینکه همیشه مهربان باشیم، شاید به حرف راحت باشد، به خصوص اگر روزی را که گذراندید چندان مطلوب نباشد. با این حال مهربان بودن نسبت به همه، فارغ از مسئولیت و جایگاه اجتماعی که دارند، برای شما نیز احترام به دنبال دارد.
رفتار مودبانه داشتن چندان پیچیده نیست. میتوانید در را برای کسی که پشت سر شما میآید، باز نگه دارید، یا اجازه دهید فرد مسنتر، جلوتر از شما حرکت کند.
-
واکنش احترامآمیز نشان دهید
یکی از آزاردهندهترین رفتارهایی که میتواند نشان از بیاحترامی به مخاطب باشد، چشم غره رفتن یا فرو بردن سر در گوشی موبایل حین حرف زدن طرف مقابل است. اینکه فردی خوش صحبت هستید و روابط اجتماعی قوی دارید، فوق العاده است، اما بیش از حد صحبت کردن هم میتواند بیاحترامی تلقی شود.
در عوض حس خوب شنیده شدن را به اطرافیانتان ببخشید و به حرفهایشان گوش دهید. حتی اگر با نظرات و عقایدی که مطرح میکنند، موافق نیستید، خودتان را جای فردی بگذارید که صحبت میکند. در این صورت دوست دارید چه احترامی موقع صحبت کردنتان برایتان قائل شوند؟ همان احترام را نیز برای مخاطب در نظر بگیرید.
-
خوب گوش کنید! شنیدن کافی نیست
درست است که به هنگام صحبت مخاطب باید گوش دهید، اما این کار، یک فعالیت منفعل نیست. تنها شنیدن صدای طرف مقابلتان کافی نیست. گوش دادن فعال یکی از اصول برقراری ارتباط موثر با دیگران است.
بهتر است در روند داستانی او همراه شوید و با پرسیدن چند سوال او را همراهی کنید. در واقع او را تشویق کنید تا چیزهای بیشتری به شما بگوید. شاید لازم باشد در این مورد، ابتدا مهارت خوب گوش کردن را بیاموزید. خوب گوش کردن یکی از راههای جذاب بودن است.
-
برای دیگران مفید باشید، شاید کارما حقیقت داشت!
مسلم است که نمیتوان همیشه روی خوش نشان داد، به خصوص زمانی که احساس کنید از مهربانی یا مسئولیت پذیریتان سوء استفاده میکنند. با این حال در نظر داشته باشید که در این دایرهای که همه ما گرداگردش ایستادیم، تا زمانی که بتوانیم مسئولیت انسانیتمان را روی زمین بر عهده بگیریم، کار بزرگی انجام دادهایم.
این به معنای فراموش کردن یا ایثار بیش از حد نیست. اگر کاری از دستتان برمیآید، حتی یک شنونده ساده بودن، یک لبخند و یا باز کردن در و یا هر چیز دیگری که میتوانید، انجام دهید تا به نوعی با کمک به دیگران این مسئولیت را انجام داده باشید و به این شیوه احترام گذاشتن خود را نشان دهید.
-
بهانه تراشی نکنید
اقدامات و فعالیتهای ما بر اساس انتخابهایمان پیش میرود. بنابراین اگر نمیخواهید کاری را انجام دهید یا در عملی کردن قولهایتان به مشکل برمیخورید، باید ببینید اولویتهایتان بر چه اساسی تعریف شده است.
اگر در مدیریت زمان خود، نیاز به بررسی بیشتری دارید کتاب اولویت دادن به اولویت ها میتواند کمکتان کند تا با مشخص کردن مهمترین کارهایتان از پس همه چیز برآمده و کارهایتان را سر موعد تحویل دهید. به این ترتیب میتوانید از پس هر هدفی که در نظر دارید، بربیایید.
-
خشم را کنار بگذارید و تغییر را بپذیرید
نمیتوان انتظار داشت وقتی در شرایطی هستید که کارد بزنند خونتان درنمیآید، خود را کنترل کرده و خشمتان را فراموش کنید. اما اینکه بدانید خشمتان میتواند سبب بروز استرس، کینه و کدورت و آسیب به خودتان شود، بدون اینکه اصل قضیه را حل کند، میتواند تا حدودی کمکتان کند تا آرامتر باشید.
به جای لجبازی یا عصبانیت، به توسعه فردی و افزایش مهارتهای خودتان فکر کنید. میتوانید برای شروع، از نکات کاربردی که در کتاب مدیریت خشم گفته شده، استفاده کنید. این کتاب میگوید که چطور افسار خشمتان را بگیرید و آن را مهار کنید.
پیشنهاد مطالعه: کنترل خشم – ۱۰ راهکار عملی برای غلبه بر خشمسخن آخر
همه افراد دوست دارند احترام ببینند و از بیاحترامی احساس انزجار میکنند؛ اما احترام دیدن رابطه مستقیمی با احترام گذاشتن دارد. در این مقاله ما سعی کردیم درباره این رابطه صحبت کنیم و راهکارهایی در ارتباط با کسب احترام بیشتر از طرف دیگران ارائه دهیم. خوشحال میشویم نظرات شما را هم درباره این موضوع بدانیم.
ارزشی که برای دیگران قائل میشویم، همانند تاجی طلایی بر سرمان است که میتواند باعث احترام گذاشتن بقیه نسبت به ما شود. همانند شیشهای نامرئی است که حد و مرز روابط انسانها را با هم مشخص میکند.
احترام گذاشتن متقابل میتواند فاصلههای تاریکی را که بین روابط ما شکل گرفته پاک و سفید کند. همه ما با افرادی که به ما احترام میگذارند و نسبت به ما ابراز توجه میکنند، احساس بهتری داریم و همین باعث میشود تا حد و مرز روابط ما با انسانهای اطرافمان مشخص شود.
در شرایطی که مدارا کردن با کسانی که به ما احترام نمیگذارند، جواب نمیدهد، شاید داشتن رفتاری محترمانه که عینا انتظار داریم با ما داشته باشند، سخت باشد. در این شرایط اگر بتوانیم به جای برخورد تند یا زننده، فاصلهمان را با این افراد حفظ کرده یا با آنها سازش کنیم، دیر یا زود، چوب بیاحترامیشان را بر روی زمین میگذارند.
درواقع هرکسی به دیگرظاهرا.احترام میذاره درواقع به شخصیت مقابل یامخاطبش احترام نگذاشته فقط به خودش احترام گذاشته نه به دیگری خیلی خوب میشدیک عده روی این موضوع احترام یک ذره توجه داشتند
من کاملا به این موضوع ایمان پیدا کردم