آینده هوش مصنوعی

آینده هوش مصنوعی (پیام‌آور آسایش ما یا سرآغاز نابودی بشریت؟)

از دستیارهای صوتی مانند Siri گرفته تا ربات‌هایی که می‌توانیم با آنها گفتگو کنیم (مانند ChatGPT که امروزه نام آن را زیاد می‌شنویم)، همگی نمونه‌هایی از کارکردهای هوش مصنوعی در زندگی روزمره‌مان هستند. ظهور و رواج سریع این فناوری‌ها باعث شدند تا این روزها بحث درباره آینده هوش مصنوعی رونق بگیرد.

میزان اثرگذاری هوش مصنوعی در زندگی ما، در اقتصاد و کسب‌وکارها، اینکه رایانه‌ها و ربات‌ها چقدر می‌توانند شبیه به انسان‌ها شوند و چالش‌های اخلاقی تنها چند مورد از نگرانی‌هایی است که درباره آینده هوش مصنوعی مطرح شده است.

در این مقاله از مجله بوکاپو با هوش مصنوعی بیشتر آشنا خواهیم شد و ابعاد مختلف آینده آن را بررسی خواهیم کرد. با ما همراه باشید.

آینده و هوش مصنوعی

پیش از آنکه به چشم‌انداز آینده هوش مصنوعی نگاهی بیندازیم، بهتر است درباره هوش مصنوعی اطلاعاتی داشته باشیم. هوش مصنوعی در مقابل هوش طبیعی که همان هوش انسان‌ها و جانوران است، قرار دارد.

درباره تعریف هوش مصنوعی بین دانشمندان این حوزه توافقی وجود ندارد اما تقریباً می‌توان گفت هوش مصنوعی یعنی وادار کردن رایانه‌ها به انجام مستقل و خودکار عملی که انسان‌ها آن را (در حال حاضر) بهتر یا به طور صحیح انجام می‌دهند. هوش مصنوعی قدرت تفکر و حل مسئله انسانی را شبیه‌سازی می‌کند مصنوعی قدرت تفکر و حل مسئله انسانی را شبیه‌سازی می‌کند

کاربردهای هوش مصنوعی را می‌توان در موتورهای جستجو (مانند گوگل و بینگ)، سیستم‌های توصیه‌کننده که بر اساس تحلیل رفتار کاربر مناسب‌ترین گزینه‌ها را به او پیشنهاد می‌کند، خودروهای خودران یا سیستم‌هایی که زبان انسان‌ها را درک می‌کنند (مانند الکسا) مشاهده کرد.

هدف هوش مصنوعی شبیه‌سازی هوش و قدرت تفکر و حل مسئله انسانی است. به گونه‌ای که بر اساس آزمون تورینگ، هر چه شباهت یک سیستم هوش مصنوعی با انسان‌ها بیشتر باشد، آن سیستم موفق‌تر است. در آزمون تورینگ یک انسان با ماشین تعامل برقرار می‌کند و اگر نتواند تشخیص دهد با انسان در تعامل بوده است یا ماشین، آزمون با موفقیت انجام شده است.

هوش مصنوعی قدرت تفکر و حل مسئله انسانی را شبیه سازی می کند

پس از آشنایی با مفهوم هوش مصنوعی به چند مورد از عجیب‌ترین تحولات آینده این حوزه و تاثیر آنها در زندگی بشر خواهیم پرداخت:

ربات‌های قاضی

فرایندهای قضایی را می‌توان نوعی محاسبه دانست که ورودی آن اطلاعاتی درباره شواهد و قوانین و خروجی آن یک تصمیم است. برخی پژوهشگران این رویا را در سر می‌پرورانند که روزی کل این فرایند با کمک ربات‌های قاضی به طور خودکار انجام شود.

به این معنی که سامانه‌های هوش‌ مصنوعی‌ای داشته باشیم که هر قضاوتی را با رعایت کامل استانداردهای حقوقی و بدون دخالت عوامل انسانی مانند غرض‌ورزی، خستگی و بی‌اطلاعی از آخرین دانسته‌ها، انجام دهد.

این ربات‌ها را می‌توان به گونه‌ای برنامه‌یزی که همگان را در پیشگاه قانون یکسان بدانند و قانون را بدون سوگیری و پیش‌فرض اعمال کنند. در آینده هوش مصنوعی، ربات‌های قاضی می‌توانند تعصبات و اشتباهات ناخواسته انسانی را که تصادفی هستند، از میان بردارند.

یکی از بسترهای مناسب برای استفاده از قابلیت‌های هوش مصنوعی، دنیای متاورس است. در مقاله زیر پیش‌بینی‌های متخصصان درباره آینده متاورس را بررسی کرده‌ایم.

آینده متاورس (دنیای آباد فردا یا ویرانه‌ای در مسیر فراموشی؟) پیشنهاد مطالعه: آینده متاورس (دنیای آباد فردا یا ویرانه‌ای در مسیر فراموشی؟)

جنگ‌افزارهای هوشمند

اگر وقوع جنگ در جوامع انسانی را امری ناگزیر بدانیم، شاید بتوانیم با استفاده از هوش مصنوعی این جنگ‌ها را انسانی‌تر کنیم. اگر جنگ‌ها عرصه مبارزه ماشین با ماشین باشند، دیگر هیچ انسانی از سرباز گرفته تا غیرنظامیان و زن‌ها و کودکان کشته نخواهند شد.

اما از سوی دیگر ممکن است تهدیدات نگران‌کننده‌ای هم وجود داشته باشد. جنگ سایبری یکی از تهدیدات جدی در آینده هوش مصنوعی است. بدافزارهایی که با استفاده از هوش مصنوعی ساخته می‌شوند می‌توانند تجهیزات حیاتی و حساس کشورها را از کار بیندازند.

هرچه استفاده از ماشین‌های خودکار در جامعه بیشتر گسترش یابد و هرچه حملات هوش مصنوعی قوی‌تر شود، جنگ سایبری، ویرانگرتر می‌شود. اگر اتومبیل‌های خودکار، رئاکتورهای هسته‌ای، ربات‌های صنعتی، سامانه‌های ارتباطی، سامانه‌های پدافندی یا شبکه برق‌رسانی یک کشور را هک کنید و از کار بیندازید عملاً اقتصاد و تجهیزات دفاعی آن کشور را نابود کرده‌اید.

برده‌های بی‌جان

بسیاری از محققان بر این باورند که هوش مصنوعی کارها را برایمان راحت‌تر خواهد کرد و فراغت و رفاه بی‌سابقه‌ای را به ارمغان خواهد آورد.

یک ایده عجیب و غریب این است که ربات‌های بهره‌مند از هوش مصنوعی کارهای پیش پا افتاده‌مان را برایمان انجام دهند و ما از زندگی و اوقات فراغت بهره ببریم! درست همانگونه که ارسطو در کتاب سیاست خود معتقد بود برده‌داری قابل‌دفاع است و همین مسئله باعث می‌شد یونانیان بتوانند به امورات مهم خود بپردازند و درباره سیاست و دموکراسی بحث کنند!

در یک آرمانشهر دیجیتال دستمزد ساعتی افراد سال به سال افزایش پیدا می‌کند و افراد می‌توانند کمتر کار کنند و درآمد بیشتری داشته باشند.

در آینده دیجیتال افراد ساعات کاری کمتری خواهند داشت

آیا باید نگران آینده هوش مصنوعی باشیم؟

آلن تورینگ که از آزمونی به نام او برای سنجش توانایی‌های هوش مصنوعی نام بردیم، گفته است:«اگر ماشینی بتواند بیندیشد، ممکن است هوشمندانه‌تر از ما بیندیشد و در این صورت ما چه جایگاهی خواهیم داشت؟ حتی اگر بتوانیم چنین ماشینی را مطیع خود نگه داریم، حتماً به شدت احساس حقارت خواهیم کرد.»

خدمات و فرصت‌هایی که هوش مصنوعی در آینده برایمان به ارمغان خواهد آورد، تنها یک روی سکه است. بدون شک مانند هر فناوری دیگری هوش مصنوعی می‌تواند پیامدهای منفی و ناگواری هم به همراه داشته باشد.

از سوی دیگر نمی‌توان این امکان را نادیده گرفت که سرانجام، آینده هوش مصنوعی به جایی خواهد رسید که می‌توانیم به دست خود، یک ماشین تفکر بسازیم که توانایی‌هایش در سطح انسان باشد. اگر روزی به هوش مصنوعی در سطح انسان دست یابیم، این امر می‌تواند منجر به انفجار هوش بشود، یعنی هوشی بسیار فراتر از هوش ما را به وجود بیاورد.

اگر فرایند انفجار هوش در کنترل انسان‌ها قرار بگیرد، همچنان بر جهان مسلط خواهیم ماند و اگر انسان‌ها نتوانند انفجار هوش را مهار کنند، این هوش مصنوعی است که  جهان را تحت سلطه خواهد گرفت.

از سوی دیگر محاسنی که برای هوش مصنوعی برشمردیم، مانند نقش آن در شغل‌های مختلف یا تولید سلاح‌های هوشمند، جنبه‌های دیگری نیز دارد. سیستم‌های هوش مصنوعی در بسیاری از کارها و مشاغل عملکرد بهتری نسبت به انسان‌ها دارند و حتی ارزان‌تر، دقیق‌تر و کارآمدتر عمل می‌کنند.

در صورت وقوع چنین اتفاقی، بسیاری از متخصصان شغل خود را از دست خواهند داد و ثروت حاصل از فناوری هوش مصنوعی نیز تنها در اختیار گروهی اندکی از افراد قرار خواهد گرفت.

هوش مصنوعی در بسیاری از کارها عملکردی بهتر از ما خواهند داشت

نبردهای غیر انسانی

سلاح‌های خودمختار نیز یکی دیگر از نگرانی‌های ما درباره آینده هوش مصنوعی است. در حال حاضر همه سامانه‌های خودکار برای تصمیم‌گیری نهایی درباره شلیک و کشتن افراد، بر اساس دستورات انسانی عمل می‌کنند. اما در آینده ممکن است نقش تصمیم‌گیری انسانی در عملکرد این سلاح‌ها حذف شود.

از سوی دیگر سلاح‌های خودکار، با همه قدرت تخریبی دارند که چندان گران نخواهند بود و به راحتی در دسترس عموم قرار خواهند گرفت. این سلاح‌ها می‌توانند به راحتی برای کارهایی مانند ترور اشخاص، ایجاد ناامنی در کشورها، کشتار گزینشی نژادهای خاص مورداستفاده قرار گیرد.

پیش‌بینی مسیر هوش مصنوعی در کتاب‌ها

  • کتاب هوش مصنوعی ۲۰۴۱

یکی از بهترین کتاب‌ها در خصوص پیش‌بینی روند رشد هوش مصنوعی و تحولات آن در ۲۰ سال آینده کتاب هوش مصنوعی ۲۰۴۱ است. این کتاب به نقش هوش مصنوعی در حوزه‌های مختلف و اثرات مثبت و منفی آن پرداخته است.

خلاصه کتاب هوش مصنوعی ۲۰۴۱
شمشیری دولبه بر گلوی آینده انسان
کای فو لی، چن کیوفان
در ۲۷ دقیقه مطالعه کنید
مشاهده کتاب هوش مصنوعی ۲۰۴۱

 

  • کتاب زندگی ۳.۰

نویسنده این کتاب، مکس تگمارک، فیزیکدان و از اعضای موسسه آینده حیات در MIT است و اطلاعات دست اولی در خصوص هوش مصنوعی دارد. او در این کتاب به بررسی وضعیت حیات انسان‌ها در عصر گسترش هوش مصنوعی پرداخته است و پیامدهای مطلوب و نامطلوب هوش مصنوعی را به تصویر کشیده است.

خلاصه کتاب زندگی ۳.۰
انسان بودن در عصر هوش مصنوعی چه معنایی دارد
مکس تگمارک
در ۴۰ دقیقه مطالعه کنید
مشاهده کتاب زندگی ۳.۰

آینده هوش مصنوعی در ایران

از لحاظ تعداد مقالات علمی تولیدشده در حوزه هوش مصنوعی در سال ۲۰۲۰ و بر اساس داده‌های سایت Nature Index، ایران دارای رتبه سیزدهم در میان ۲۵ کشور برتر است. همچنین دانشگاه تهران نیز در میان ۱۰۰ موسسه پژوهشی برتر این حوزه قرار دارد.

با وجود این در حال حاضر ما در ابتدای راه توسعه هوش مصنوعی قرار داریم و بخش بسیار اندکی از مقالات تولیدشده در کشور حاصل ارتباط با بخش‌های صنعتی می‌باشد. از سوی دیگر شرکت‌ها و محصولات دانش‌بنیان در این حوزه وضعیت مناسبی ندارند و سرمایه‌گذاری در این حوزه ضعیف است.

بنابراین برای اینکه ایران بتواند در آینده در حوزه هوش مصنوعی حرفی برای گفتن داشته باشد، باید ارتباط دانشگاه و صنعت را جدی گرفته شود و شرایط ثبت اختراع و تحقیقات کاربردی در این حوزه بهبود یابد.

سخن آخر

هوش مصنوعی یکی از جذاب‌ترین و پرکاربردترین حوزه‌های مرتبط با فناوری است که امروزه با سرعتی چشمگیر در حال گسترش است. به دلیل کاربردها و پتانسیل‌های نهفته در این فناوری پیش‌بینی آینده هوش مصنوعی نیز مهم و جذاب است. هوش مصنوعی شمشیری دو لبه است. اما این که آیا پیشرفت روزافزون این فناوری، به سود انسان خواهد بود یا به ضرر آن، رازی است که به زودی برملا خواهد شد.

سوالات متداول
هوش مصنوعی چیست؟

هوش مصنوعی یعنی توانایی رایانه‌ها در انجام مستقل و خودکار عملی که انسان‌ها آن را (در حال حاضر) بهتر یا به طور صحیح انجام می‌دهند. هوش مصنوعی قدرت تفکر و حل مسئله انسانی را شبیه‌سازی می‌کند.

آینده هوش مصنوعی چگونه خواهد بود؟

امکان دستیابی هوش مصنوعی به سطح هوش و توانمندی‌های انسانی در آینده بعید نیست. از سوی دیگر پیشرفت‌های هوش مصنوعی بازار کار و مشاغل گوناگون را متحول خواهد کرد، اتوماسیون در بسیاری از کارها شکل خواهد گرفت و حتی جنگ‌ها و جنگ‌افزارها نیز شکل دیگری به خود خواهند گرفت.

این مطلب را با دوستانتان به اشتراک بگذارید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *