شادمانی حقیقی: در جستجوی طفلی گریزپا

شادمانی حقیقی: در جستجوی طفلی گریزپا!

این روزها چقدر در زندگی‌مان جای خالی شادمانی را احساس می‌کنیم؟ در جستجوی این طفلِ گریزپای گمشده، کجاها رفته‌ایم، چه راه‌هایی پیموده‌ایم و چه دستاوردهایی داشته‌ایم؟

بشر همواره در پیِ شادی بی‌اندازه بوده است و امروزه در این دنیای پرهیاهوی پر از کشاکش و دغدغه، خود را بیش از هر زمان دیگری، دور از خرسندی می‌بیند. اما به راستی چه بر سرمان آمده است که شادی از زندگی‌مان رخت بربسته است؟ و چه باید کرد؟

در این مقاله از مجله بوکاپو، می‌خواهیم در راه یافتن شادی گمشدمان با یکدیگر همراه شویم و بفهمیم که شادی را کی و کجا گم کردیم و چگونه می‌توانیم دوباره در آغوشش بگیریم. با ما همراه باشید برای تجربه لحظاتی شادتر.

چرا شاد نیستیم؟ ۵ دلیل برای از دست دادن احساس شادمانی

همه ما حتماً زمان‌هایی را به خاطر داریم که بسیار غمگین بوده‌ایم. چنین لحظاتی در زندگی همه آدم‌ها پیش آمده است و کاملاً طبیعی است که همیشه شاد نباشیم.

اما چرا به نظر می‌رسد در زمانه ما دیگر کسی شاد نیست؟ چرا مدت‌هاست که از اعماق قلبمان احساس شادی نکرده‌ایم؟ و چرا به این مسئله به یک درد مشترک تبدیل شده است؟

بسیاری از ما مدتهاست که احساس شادمانی نکرده ایم.

محققان نشان داده‌اند که احساس شادی و غم داشتن از الگوهایی که در زندگی خود از آنها پیروی می‌کنیم، ناشی می‌شوند. این الگوها می‌توانند الگوهای رفتاری (کارهایی که انجام می‌دهیم) یا الگوهای شناختی (طرز تفکرمان) باشند.

خلاصه کتاب معماری شادمانی
بررسی پیوندهای نهان میان سازه‌های ساخت بشر و شادمانی و تندرستی ما
آلن دو باتن
در ۱۷ دقیقه مطالعه کنید
مشاهده کتاب معماری شادمانی

در ادامه به بررسی چند مورد از رایج‌ترین الگوهایی که باعث می‌شوند از شادی دور شویم می‌پردازیم:

  • کنج عزلت گزیدن

اگرچه همه ما نیاز داریم زمان‌هایی را به تنهایی سپری کنیم و به اصطلاح با خودمان خلوت کنیم، اما اگر تنهایی و عدم معاشرت با افراد مثبت‌اندیش، قوی و خودساخته به یک عادت تبدیل شود، ما را از شادی دور خواهد کرد.

تنهاییِ بیش از حد می‌تواند ما را دچار آسیب‌های گوناگون مانند وسواس و نشخوار فکری، اضطراب و نگرانی کند و هم‌چنین ما را از همه چیزهای مفیدی که می‌توانیم از دیگران بیاموزیم، محروم می‌کند.

  • مقایسه کردن

موسسه تحقیقات شادی، در مطالعه‌ای بر روی کاربران فیس‌بوک، به بررسی اثر شبکه‌های اجتماعی بر روی شادی پرداخته است. در این مطالعه نیمی از شرکت‌کنندگان طبق عادت خود از فیس‌بوک استفاده می‌کردند و نیمی دیگر به مدت یک هفته، در فیس‌بوک حاضر نشدند.

در پایان مطالعه گروه دوم اظهار داشتند که احساس شادمانی و رضایت بسیار بیشتر و احساس اندوه و تنهایی بسیار کمتری داشتند. باید همواره به خاطر داشته باشیم که شبکه‌های اجتماعی در بهترین حالت تنها بخشی از واقعیت را به ما نشان می‌دهند و نه همه آن را.

آنچه ما در این فضا می‌بینم می‌تواند اغراق‌شده و بسیار خوش‌رنگ و لعاب باشد و با آنچه در زندگی واقعی می‌گذرد بسیار فاصله داشته باشد. بنابراین هرگز نمی‌توانیم زندگی خود را با آنچه در این فضا می‌گذرد مقایسه کنیم. چنین مقایسه ای نتیجه‌ای جز اضطراب، نگرانی و گم کردن شادی نخواهد داشت.

  • مسئولیت‌ناپذیری

برای اینکه بتوانیم شاد باشیم باید بدانیم که بر زندگی خود کنترل داریم. اما   که می‌خواهیم از خودمان سلب مسئولیت کنیم و با اشتباهاتمان روبرو نشویم، زمین و زمان و اطرافیانمان را مقصر می‌دانیم. وقتی دیگران یا شرایط را مسبّب شرایط ناگوارمان می‌دانیم، در واقع پذیرفته‌ایم که کنترلی بر زندگی‌مان نداریم و محکوم سرنوشت هستیم.

خلاصه کتاب حل موانع شادی
مسیر رسیدن به شادی واقعی در زندگی تان را مهندسی کنید
محمد گودت
در ۴۷ دقیقه مطالعه کنید
مشاهده کتاب حل موانع شادی
  • غر زدن

هر چقدر بیشتر غر بزنید، بدون شک شرایط را بدتر می‌کنید. وقتی درباره اینکه چقدر همه چیز بد پیش می‌رود، به زمین و زمان بد و بیراه می‌گویید، در واقع افکار منفی خود را تقویت می‌کنید و به خود می‌قبولانید که واقعاً اوضاع بد است.

  • در زمان حال زندگی نکردن

چه چیزی بیشتر از افسوس گذشته را خوردن و از آینده نیامده ترسیدن، می‌تواند شادمانی را نابود کند؟ حتی اگر در اشک خود غرقه شوید هم زمان به عقب برنمی‌گردد و گذشته تغییری نمی‌کند.

افرادی که می‌دانند به جای افسوس و ترس، باید بر زمان حال تمرکز کنند، از گذشته درس بگیرند و برای آینده برنامه‌ریزی‌ کنند، آنها طفل گریزپای شادی را به آغوش خواهند کشید.

تفاوت شادمانی حقیقی با مثبت اندیشی سمی چیست؟

شاید عجیب به نظر برسد اما برخی مطالعات نشان داده‌اند افرادی که در زندگی‌شان ارزش زیادی برای شاد بودن قائل هستند، در نهایت کمتر از دیگران احساس شادی را تجربه می‌کنند! این افراد به نوعی درگیر مثبت‌‌اندیشی سمی شده‌اند.

مثبت‌اندیشی سمی به شما می‌گوید همواره مثبت فکر کنید، احساسات منفی را نادیده بگیرید و حتی تظاهر به شادی کنید! در حالی که این تظاهر کردن‌ها در نهایت نتیجه عکس به دنبال خواهد داشت و در نهایت احساسات سرکوب‌شده، خود را نمایان خواهند کرد.

مثبت اندیشی سمی نوعی تظاهر به شادی است

روانشناسان معتقدند همه احساسات و عواطف ما از جمله غم، شادی، نگرانی، خشم و… به یک اندازه باید جدی گرفته شوند و بروز یابند. اگر فقط به عواطف مثبت اجازه بروز یافتن بدهیم، در درجه اول به خودمان دروغ گفته‌ایم و علاوه بر این انکار عواطف نامطلوب در موقعیت‌های دشوار باعث می‌شود تاب‌آوری ما کاهش یابد.

در مقابل، شادمانی زمانی ایجاد می‌شود که شما بتوانید بین احساساتتان تعادل برقرار کنید و همه آنها را به رسمیت بشناسید. زمانی که لازم است احساسات نامطلوبتان را بیان کنید، بدون شرم و احساس گناه درباره آنها حرف بزنید و از شرشان خلاص شوید.

شادی حقیقی در سایه پذیرفتن ناکامل بودن خودمان حاصل می‌شود. یعنی بدانیم که ما هرگز نمی‌توانیم تمام عوامل ناراحت‌کننده را از درون و بیرون خودمان حذف کنیم و احساسات منفی هم جزئی از ذهن و روح ما هستند.

خلاصه کلام این است که برای درک شادی حقیقی، واقعیت را بپذیرید و امیدوار باشید؛ افکار و احساسات منفی را سرکوب نکنید و اشک‌ها و لبخندها را در کنار هم دوست بدارید!

برای درک بهتر مفاهیم شادی و مثبت‌اندیشی افراطی، مطالعه خلاصه کتاب مثبت اندیشی سمی را در سایت بوکاپو از دست ندهید.

خلاصه کتاب مثبت اندیشی سمی
وسواس همیشه مثبت‌بودن را ترک کنید
ویتنی گودمن
در ۳۴ دقیقه مطالعه کنید
مشاهده کتاب مثبت اندیشی سمی

چگونه زندگی شادی داشته باشیم؟

اکنون که با برخی از دلایل شاد نبودنمان آشنا شدیم و فهمیدیم چگونه با مثبت‌اندیشی افراطی و سمی و انکار احساساتمان می‌توانیم شادمانی را از خود برانیم؛ می‌خواهیم به چند راهکار ساده و عملی برای شادتر بودن اشاره کنیم.

  • از معاشرت با افراد منفی‌نگر و غرغرو دوری کنید.
  • از معجزه شکرگزاری غافل نشوید.
خلاصه کتاب معجزه شکرگزاری
رسیدن به سعادت ابدی، با تمرین ۲۸ روزهٔ شکرگزاری
راندا برن
در ۳۱ دقیقه مطالعه کنید
مشاهده کتاب معجزه شکرگزاری
  • احساسات ناخوشایند و منفی را به رسمیت بشناسید و آنها را انکار نکنید.
  • یادداشت‌نویسی را در برنامه روزانه خود قرار دهید و احساسات خود را در این یادداشت‌ها بیان کنید.
  • خود را با دیگران (به ویژه آنچه در شبکه‌های اجتماعی می‌بینید) مقایسه نکنید.
  • با خانواده و دوستان خود بیشتر وقت بگذرانید.
  • به دل طبیعت بزنید.

از راه های شاد بودن تفریح با دوستان است

  • برنامه‌ریزی روزانه و هفتگی داشته باشید.
  • پیگیر اخبار نباشید.
  • از ورزش، بازی و سرگرمی غافل نشوید.
خلاصه کتاب قدرت سرگرمی
نگاهی نو به مفهوم خوش‌گذرانی
کاترین پرایس
در ۲۵ دقیقه مطالعه کنید
مشاهده کتاب قدرت سرگرمی
  • به مراقبه و تمرینات ذهن‌آگاهی روی بیاورید.
  • مراقب تغذیه خود باشید و همه مواد مغذی موردنیاز بدن را در رژیم غذایی خود بگنجانید.
  • خوب بخوابید.

برای یادگیری مهارت‌هایی که پای شادی را به زندگی شما باز می‌کند، مطالعه مقاله زیر را توصیه می‌کنیم.

زندگی شاد خود را با این ۱۰ مهارت بسازید پیشنهاد مطالعه: زندگی شاد خود را با این ۱۰ مهارت بسازید

سخن آخر

شادمانی، این روزها گمشده بسیاری از ماست. الگوهای رفتاری و شناختی که در زندگی از آنها پیروی می‌کنیم می‌توانند شادی را از ما دور کنند. به علاوه مثبت‌اندیشی سمی که دعوت به تظاهر به شادی می‌کند نیز نتایج معکوسی در پی خواهد داشت. شادی و خرسندی در گرو پذیرش همه احساسات و در آغوش کشیدن زندگی است.

مطالعه بهترین روش برای مواجهه با چالش‌های زندگی و دستیابی به شادی حقیقی است. ما در بوکاپو سودمندترین کتاب‌های جهان را برای شما خلاصه کرده‌ایم تا بتوانید با سلاح آگاهی، به جنگ دشواری‌ها بروید. با ورود به سایت یا دانلود اپلیکیشن بوکاپو، به جمع ما بپیوندید!

این مطلب را با دوستانتان به اشتراک بگذارید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *