مقاله یک ارتباط مکتوب با خواننده است! هرچه قدر بهتر یاد بگیریم چگونه مقاله بنویسیم بهتر میتوانیم با مخاطب خود ارتباط برقرار کنیم و پیام خود را به خوانندگان هدف برسانیم. وبلاگنویسان، کپیرایترها و سایر تولیدکنندگان محتوا اغلب باید در مهلت محدود یک مقاله عالی بنویسند.
به همین دلیل توسعه مهارتهای نوشتاری به آنها کمک میکند تا در کنار حفظ کیفیت، با سرعت بیشتری مقاله بنویسند.
در این میان افراد جدیدی میخواهند وارد این عرصه شوند و اولین سؤالی که میپرسند این است: چگونه یک مقاله خوب بنویسیم؟ باتوجه به نیاز مخاطبان و اهمیت این موضوع، بهتر دیدیم که این مقاله از مجله بوکاپو را به روش نوشتن مقاله و راههای نوشتن یک مقاله خوب اختصاص دهیم با ما همراه باشید.
چگونه مقاله بنویسیم؟
مقاله نوشتن مانند همه کارهای دیگر به اصول و قواعدی نیاز دارد تا بتواند بر مخاطب تأثیر بگذارد و زمانی که برای نوشتن آن صرف شده است را پاسخگو باشد. ۶ راهکاری که در ادامه مقاله با شما در میان میگذاریم، راهنمای خوبی برای نوشتن یک مقاله کارآمد هستند.
علاوهبراین به شما توصیه میکنیم کتاب راز نوشتن را بخوانید. این کتاب، راز تبدیل شدن به یک نویسنده حرفهای را با شما درمیان میگذارد.
۱ – یک موضوع انتخاب کنید
نویسنده باید قبل از نوشتن به موضوع فکر کند و ایدههای خلاقانه خود را روی کاغذ بیاورد. افزایش انواع خلاقیت هم با تمرین به دست میآید! شما اگر نویسنده یک شرکت یا کسب و کار هستید، بهتر است با همکارانتان درباره ایدههای خود صحبت کنید یا آنها را به گوش مدیر برسانید.
مدیر نقش مهمی در تعریف و مشخصکردن خوانندگان هدف دارد. خیلی مهم است که موضوع انتخابی در جهت اهداف شرکت باشد و با هدف جذب حداکثری مشتریان وفادار نوشته شود. مقاله خود را هرچه سریعتر شروع کنید تا در صورت انتخاب مسیرهای اشتباه، فرصت بیشتری برای جبران داشته باشید.
۲ – مخاطبان هدف را بشناسید
به عنوان نویسنده باید پیش از پرسیدن سوال چگونه مقاله بنویسیم، بدانیم برای چه کسی و با چه دیدگاهی مقاله مینویسد. در غیر این صورت نوشتن مقاله تأثیری که انتظار دارید را در رشد و گسترش کسبوکارتان نخواهد گذاشت! ۳ فاکتور کلیدی زیر را در زمان مشخصکردن مخاطبان هدف ارزیابی کنید:
- جمعیتشناسی: تعیین سن، درآمد سالانه و میزان تحصیلات در تعیین جمعیتشناسی یک منطقه ضرورت دارد. شما باید بدانید برای چه گروه سنی و چه میزان سوادی تولید محتوا میکنید. علاوه بر این، این جمعیت توانایی خرید محصولات شما را دارند؟
- رفتارها و علایق: شناخت علایق مخاطبان لازمه انتخاب محتوای مقاله است. مخاطب شما به چه نوع مقالاتی علاقه دارد و چه موضوعاتی از زندگی روزمره را بیشتر پیگیری میکند. تعیین این علایق کار آسانی نیست و با بررسی دقیق رفتار آنها با برندهای دیگر مشخص میشود.
- عادات خرید: کسانی که حضوری خرید میکنند با کسانی که به خرید اینترنتی علاقه دارند، عادات خرید متفاوتی دارند و نمیتوان آنها را در یک دسته قرار دارد. شما باید محتوایی بنویسید که با عادات خرید آنها همخوانی داشته باشد.
۳ – داستانهای واقعی را با موضوع مقاله خود گره بزنید
شنیدن داستانهای واقعی همیشه جذاب هستند. فیلمهایی که با نوشتن «این فیلم بر اساس سرگذشت فلان آدم ساخته شده است» شروع میشوند، بیننده را ترغیب میکنند که تا پایان به فیلم نگاه کند و بداند چه بر سر نقش اصلی فیلم آمده است!
دانستن داستانهای واقعی و ربط آن به موضوع مقاله، میتواند هیجان و کنجکاوی بیشتری در خواننده ایجاد کند. چند نمونه از داستانهای واقعی و تحقیقاتی که میتوانید وارد متن مقاله خود کنید عبارتاند از:
- رویدادهای محلی یا ملی
- داستانهای کوتاه
- نقلقول از منابع مرتبط
- آمار
- و…
استفاده از اعداد و ارقام، نقلقولها و ضربالمثلها و استفاده از تعاریف و داستانهای واقعی، پیام شما را بهتر در ذهن مخاطب مینشاند. در کنار این داستانها باید خلاقیت را نیز چاشنی کار کنید. خلاصه کتاب چگونه یک اسب را به پرواز درآوریم در بوکاپو درباره مثالهایی از ایدههای بزرگ صحبت میکند و انسان را خالق نوآوری و اکتشاف میداند!
۴ – ساختار و طرح کلی مقاله را تعیین کنید
مقاله باید طبق یک ساختار مشخص نوشته شود. رعایت این روش به مقاله شما ظاهری حرفهای میدهد و خواننده راحتتر با موضوع پیش میرود. علاوه بر این، با مشخصشدن ساختار، نویسنده بیشتر وقت خود را صرف نوشتن محتوا میکند و میتواند قدم بعدی را در پاسخ به پرسش چگونه مقاله بنویسیم بردارد.
چهار قسمت اصلی یک مقاله بهصورت زیر است:
- عنوان: قسمتی از مقاله که خواننده در زمان جستوجو در گوگل آن را مشاهده میکند.
- مقدمه: خلاصهای از نکات مهمی که قصد دارید در طول مقاله برای خواننده توضیح دهید.
- بدنه: اطلاعات اصلی و توضیحات مهم درباره موضوع در این بخش گنجانده میشود.
- نتیجهگیری: در این قسمت نویسنده علاوه جمعبندی محتوا، نظر مخاطب را به چالش میکشد.
نویسنده قصد دارد پیامی را به گوش مخاطب برساند یا او را ترغیب کند که از خدمات یا محصولات شرکت استفاده کند. در تمام طول مقاله این پیام باید در ذهن نویسنده باشد و در هر بخش بهنوعی بر آن تاکید کند.
قسمت عنوان، خواننده را دعوت میکند که مقاله شما را بخواند. به همین دلیل باید این قسمت را ترغیبکننده و جذاب بنویسید. در قسمت مقدمه خواننده میخواهد بداند در این مقاله چه خبر است؛ بنابراین باید مخاطب را قانع کنید که اطلاعات مفید و موردنظر او را در قسمتهای دیگر مقاله به او میدهید.
بخش پایانی هم حسنختام ماجرا است. با خواندن نتیجهگیری خواننده تصمیم میگیرد که از محصولات شما استفاده کند یا نظر خود را دراینرابطه با شما در میان گذارد. کتاب همه نویسنده ایم، یک کتاب راهبردی برای خلق و انتشار محتوایی ارزشمند است که به شما در رشد و موفقیت کسب و کارتان کمک میکند.
۵ – یک پیشنویس بنویسید و سپس آن را ویرایش کنید
با درنظرگرفتن پیام مقاله و ساختار آن، شروع به نوشتن مقاله کنید. در آخر متن را با ایدهها و خلاقیتهای خود ویرایش کنید. بهتر است مقاله را از ابتدا بخوانید و تمام ایدههای خود را از بالابهپایین پیادهسازی کنید.
این کار به یک دست شدن متن کمک میکند و بعد از ویرایش، متن آماده خواندن میشود. بدین ترتیب به خوبی متوجه میشویم که دفعات بعد، چگونه مقاله بنویسیم.
۶ – مقاله را قبل از ارسال با صدای بلند بخوانید
انجام این کار تا حد زیادی ضمیر ناخودآگاه شما را فعال میکند و باعث میشود اشتباهاتی که از چشمتان پنهان مانده، در ضمیر خودآگاه خود متوجه شوید. وقتی ما صدای خودمان را میشنویم، راحتتر متوجه مشکلات اساسی مقاله خواهیم شد.
بهتر است این کار را چند بار انجام دهید یا از اعضای خانواده خود بخواهید یکبار برای شما متن را بخوانند.
این نکات برای افرادی که نگران نوشتن مقاله هستند و میخواهند بدانند چگونه مقاله بنویسیم؟ راهنمای خوبی است. شما میتوانید درباره هرکدام از این بخشها اطلاعات مفصلی در کتابها یا سایتهای آموزشی بخوانید یا چندین نمونه مقاله خوب را مطالعه کنید.
در این مسیر شما تنها نیستید و هزاران نفر قبل از شما مقالات خوبی نوشتهاند؛ کسانی که در شروع کار نمیدانستند چگونه مقاله بنویسند!
چگونه یک مقاله خوب بنویسیم؟
خوب نوشتن را فدای سریع نوشتن نکنید! این مهمترین درسی است که باید در شروع سؤال چگونه مقاله بنویسیم؟ با آن روبهرو شوید. هرچند میدانیم در این عصر سرعت و تکنولوژی، وجود نویسندههای تولید محتوایی که با سرعت کار خود را پیش میبرند چهقدر طرفدار دارد و مورد تقاضا است، اما نباید بهخاطر زمان کیفیت کار خود را زیر سؤال ببرید.
در اینجا درباره ۷ نکته مهم صحبت میکنیم که میتواند به طور همزمان کیفیت و سرعت شما را بالا ببرد:
۱ – فهرستی از ایدههای مختلف را دستهبندی کنید
نویسنده باید همیشه دفترچهای همراه داشته باشد و در صورت مواجه با ایدههای جذاب آنها را یادداشت کند. این کار به او کمک میکند که سریع ایدههای خوبی برای نوشتن مقالههای جدید به ذهنش برسد. علاوه بر این، تمرین این کار به او در ایدهپردازی سریعتر کمک میکند.
جیم کوییک در کتاب بی حد و مرز با مخاطب همراه میشود و به او کمک میکند تا فرایند یادگیری خود را سریعتر کند. این کار میتواند در نهایت به نویسنده کمک کند تا با صرف زمان اندک، با سرعت بیشتری ایدهپردازی کند.
۲ – عوامل حواسپرتی را کم کنید
بعضی از افراد ادعا میکنند که انجام چندین کار باهم برای آنها راحتتر است و با تمرکز کاملی این کار را انجام میدهند. بهتر است به این حرفها توجهی نکنید و بدانید بهندرت افراد توانایی این کار را دارند. دیو کرنشاو در کتاب افسانه چند وظیفگی بهخوبی به ما نشان میدهد که چرا انجام همه کارها به انجام ندادن هیچ کاری میانجامد.
همچنین باید عوامل حواسپرتی را کم کنیم و حواس خود را معطوف به کار کنیم. بهتر است قبل از نوشتن، تلویزیون را خاموش کرده و تمام رسانههای اجتماعی را بیصدا کنیم تا تمام حواسمان به این باشد که چگونه مقاله بنویسیم.
۳ – به طور کارآمد جستوجو کنید
دریای بیکران مطالب متعدد در سایتهای مختلف، شما را بهراحتی غرق میکند! نویسنده اگر حواسش به زمان نباشد، وقت زیادی را صرف گشتوگذار در منابع مختلف میکند. این کار نتیجهای جز کلافگی، خستگی و دلسرد شدن برای نویسنده ندارد. کلمات کلیدی و عبارت موردنظر خود را بهینه انتخاب کنید تا بهسرعت به منابع موردنظر خود برسید.
۴ – ساده و مختصر بنویسید
نوشتن یک مقاله ساده و مختصر بسیار ترغیبکنندهتر از یک مقاله طولانی و خستهکننده است. مخاطب عجول امروز میخواهد در چند خط کل داستان را متوجه شود و کشدادن ماجرا فقط شما را از هدف اصلی مقاله دور میکند؛ بنابراین خلاصه و ساده بنویسید و تمرکز خود را بر نکات اصلی قرار دهید.
۵ – از بولت پوینت استفاده کنید
ساختار مقاله یکی از نکات مهمی است که برای خوانندگان و موتورهای جستوجو اهمیت دارند. ترافیک سایتهایی که از این مدل ساختار استفاده میکنند بیشتر است و موتورهای جستوجو مهر تأیید بیشتری به این مدل نوشتن میزنند.
الگوریتم این موتورها این مدل مقالهها را در ردههای اولیه قرار میدهند و با احتمال بالاتری مقالات به دست مخاطبان هدف ما میرسد. در کنار این ویژگیهای مثبت، بولت پوینت به نوشتن ما دقت و سرعت بیشتری میدهد و به ما کمک میکند عمیقا درک کنیم که باید چگونه مقاله بنویسیم.
۶ – ویرایش را به بعد از نوشتن کامل مقاله موکول کنید
یکی از رایجترین اشتباهات نویسندهها، ویرایش کردن محتوا در زمان نوشتن مقاله است. این کار سرعت و دقت شما را پایین میآورد و چشم باز میکنید میبینید هنوز در دو خط اول مقاله در حال دستوپا زدن هستید. نوشتن و ویرایش دو فرآیند جدا از هم هستند و نباید این دو را با یکدیگر پیش ببرید.
۷ – یک زمان سنج یا تایمر تنظیم کنید
نویسندگان تازهکار معمولاً از زمان شکایت دارند و میخواهند بدانند که چگونه در مدتزمان کوتاهتری مقاله بنویسند؟! جواب این سؤال پیش ما است! تمام وسایل ارتباطی خود را غیرفعال کنید و تایمر را برای ۳۰ دقیقه روشن کنید. خودتان را ملزم کنید که تمام این مدت را به نوشتن فکر کنید و در حال نوشتن باشید. نتیجه کار غافلگیرتان خواهد کرد!
حتماً این روش ساده را امتحان کنید تا از هدررفتن زمان زیادی جلوگیری کنید. اگر جزو افرادی هستید که مدیریت زمان برایتان دشوار است، خلاصه کتاب ۱۵ راز مدیریت زمان را در بوکاپو مطالعه کنید.
رعایت این نکات هم به سؤال چگونه مقاله بنویسیم؟ جواب میدهد و هم شما را به یک نویسنده خوب و سریع تبدیل میکنند. این راهکارهای عملی را تمرین کنید و در شروع کار دلسرد نشوید. مطمئن باشید این نکات بسیار قبل از این جواب خودشان را پس دادهاند و نویسندههای موفق از همین تکنیکها استفاده میکنند.
۸ نکته طلایی برای نوشتن یک مقاله خوب
تولید محتوای با کیفیت در بازاریابی آنلاین اهمیت زیادی دارد و مقالات بخش جداییناپذیر این رقابت پرالتهاب هستند. به همین دلیل شما باید علاوه بر توانایی نوشتن، نکات مهمی را برای جذب خواننده در نظر بگیرید. در زیر به ۸ نکته کلیدی پیرامون نوشتن یک محتوای جذاب و مخاطبپسند اشاره کردهایم:
۱ – هدف و پیام مورد نظر نویسنده
حتماً تا حالا برایتان پیشآمده که مقدمه یک مقاله را میخوانید، اما هنوز نمیدانید در سر نویسنده این مقاله چه چیزی میگذرد. در این شرایط اغلب مخاطبان ترجیح میدهند که به خواندن مقاله ادامه ندهند و کنجکاوی آنها در نطفه خفه میشود. چگونه مقاله بنویسیم که این مشکل پیش نیاید؟
۲ – مخاطبان هدف و خوانندگان احتمالی مقاله
شناخت مخاطبان هدف، مهمترین اصل در نوشتن یک مقاله است. شما چگونه میخواهید یک مقاله را بدون درنظرگرفتن ویژگیهای خوانندگان آن پیش ببرید. زبان و لحن گفتار مقاله ارتباط مستقیمی با سن و سطح سواد یا انتظارات مخاطبان دارد. شناخت آنها به نویسنده کمک میکند تا مقاله خود بابطبع آنها بنویسد و مخاطب حس کند این مقاله برای او نوشته شده است!
۳ – روش انتقال پیام به خوانندگان
در نکته اول ما به این موضوع اشاره کردیم که نویسنده باید پیامی را به مخاطب انتقال دهد تا تمایلی به ادامه خواندن مقاله در خوانندگان ایجاد شود. بااینحال روش انتقال پیام نیز باید حساب شده باشد. هدفی که از نوشتن متن دارید را باید شستهرفته برای مخاطب مشخص کنید و به بهترین شکل آن را انتقال دهید.
بهعبارتدیگر، شما باید یک استراتژی مشخص را در نوشتن متن دنبال کنید تا پیامتان بهخوبی به گوش مخاطب برسد. برای این کار نوآور بودن بسیار مهم است. هرچه نوآوری بیشتری داشته باشید، مخاطب بیشتر مجذوب نوشته و پیام شما میشود. یکی از کتابهای که در این مورد به کمک شما میآید نوآوران است. خلاصه این کتاب را میتوانید در بوکاپو مطالعه کنید.
۴ ـ لحن نویسنده در نوشتار
سخنرانیهای طولانی و یکنواخت خستهکننده هستند و اگر دقت کنید بعد از مدت کوتاهی دیگر کسی به سخنران و چیزی که میگوید توجهی نشان نمیدهد. استفاده از عبارات کوتاه و متنوع یا دیگر تکنیکهای نوشتاری، به مخاطب کمک میکند تا بدون خستگی بر صحبتهای شما تمرکز کند.
حین فکر کردن به سوال چگونه مقاله بنویسیم، خودتان را جای او بگذارید و ببینید آیا نوشتن پاراگرافهای طولانی و یکنواخت برای خودتان جذابیتی دارد؟
۵ – توجه به قواعد نگارشی
تصور کنید مقدمه مقاله پر از غلطهای املایی و نگارشی باشد. در این حالت هیچچیز از نگاه تیزبین یک خواننده آگاه دور نمیماند و اعتبار شما بهعنوان نویسنده سریع زیر سؤال میرود. مقاله خود را چند بار بررسی کنید و تا جای ممکن از بروز اشتباهات پیشپاافتاده جلوگیری کنید.
وجود اشتباهات بارز در شروع مسیر، پیام خوبی به خواننده نمیدهد و با احتمال زیادی او از ادامه خواندن متن صرفنظر میکند.
۶ – انتخاب عنوان هوشمندانه
انتخاب عنوان جذاب و مناسب از چند جهت اهمیت دارد. از یک طرف، عنوان بیانگر محتوای متن است و شما باید دقیقاً عنوان را باتوجهبه محتوای متن انتخاب کنید. از طرف دیگر شما باید عنوان را متناسب با نیازهای خواننده انتخاب کنید و به سؤالهای ذهنی آنها به بهترین شکل پاسخ دهید.
در نهایت انتخاب عنوان به رتبهبندی سایت شما در موتورهای جستوجو کمک میکند و از نظر سئو اهمیت دارد. بهعبارتدیگر، شما اگر یک عنوان رایج و مخاطبپسند انتخاب نکنید، احتمال کمی وجود دارد که این مقاله در جستوجوی خوانندگان در گوگل پیشنهاد شود.
۷ – رعایت احتیاط در نوشتن یک مقاله تبلیغاتی
مقالات تبلیغاتی شمشیر دو لبه هستند! همزمان که میتوانند مخاطبان زیادی را به استفاده از محصولات یا خدمات شما علاقهمند کند، همزمان هم میتوانند با تأثیر منفی بر مخاطبان بالقوه آنها را برای استفاده از کسب و کار شما منصرف کنند.
۸ – کلمه کلیدی اصلی
کلمه کلیدی یک مقاله، نکته کلیدی برای ورود به موتورهای جستوجو است. فرقی نمیکند چگونه مقاله بنویسیم. تفاوتی نمیکند مقاله تا چه اندازه خوب است و چهقدر برای آن زحمت کشیدهایم، بدون انتخاب کلمه کلیدی شانسی برای رساندن پیام خود به مخاطبانتان نخواهیم داشت!
پیداکردن و انتخاب کلمه کلیدی کاری زمانبر است و نیاز به تحقیقاتی برای انتخاب آن دارد. بااینوجود مطمئن باشید که این کار ارزشش را دارد و شاید بتوان عنوان و کلمه کلیدی را از مهمترین موارد در نوشتن یک مقاله پربازدید دانست.
سخن آخر
برای آنکه مقاله ما بتواند از همان ابتدا مخاطب هدف را درگیر کند، باید بدانیم چگونه مقاله بنویسیم و نکاتی که پیش از این ذکر شد رعایت کنیم. رعایت این نکات در ابتدا کار سادهای نیست و نیاز به تمرین دارد.
اما خبر خوب این است که با تمرین و اشتیاق به یادگیری، میتوانید آنطور که دوست دارید بنویسید و دیگران را هم با نوشته خود همراه کنید.
ترکیبی از قدرت نویسندگی و کسب دانش به شما در نوشتن مقاله کمک میکند. یک موضوع انتخاب کنید و با شناخت خوانندگان هدف خود، مقاله را با یک ساختار مشخص بنویسید. مقاله بهطورکلی از عنوان، مقدمه، بدنه و نتیجهگیری تشکیل شده است.
مشخص کردن هدف مقاله، شناسایی مخاطبان هدف، لحن نویسنده در انتقال پیام، توجه به غلطهای املایی و گرامری محتوا، انتخاب یک عنوان هوشمندانه، انتخاب دقیق کلمه کلیدی و محتاط بودن در روش انتقال پیام به مخاطبان از نکات مهم و کلیدی نوشتن یک مقاله خوب است.
ایده پردازی کنید، عوامل حواس پرتی را تا جای ممکن کاهش دهید، ساده و مختصر بنویسید، هدفمند در منابع مختلف جست و جو کنید، از زمانسنج استفاده کنید و ویرایش کردن و نوشتن را از هم جداکنید. رعایت این نکات به شما کمک میکند یک مقاله خوب و سریع بنویسید.