کنترل احساسات

بهترین روش‌های کنترل احساسات (از احساسات نوجوانان تا احساسات عشقی)

دنیا پر از محرک‌های بزرگ و کوچک است. فکرش را بکنید اگر مهارت کنترل احساسات (Emotional control) را نداشته باشید چه اتفاقی می‌افتد؟ احتمالاً با کوچک‌ترین محرکی، جرقه‌ای به کبریت احساساتتان زده می‌شود و چه بسا از یک شعله کوچک یک آتش‌سوزی بزرگ و خانه‌مان‌سوز ایجاد می‌شود.

تاکنون این تجربه را داشته‌اید؟ اگر بله، به هیچ عنوان این مقاله را از دست ندهید. کنترل یا مدیریت احساسات به‌معنای توانایی شناسایی و تنظیم هیجانات و پاسخ به آن به‌صورتی که از نظر اجتماعی قابل قبول باشد، است.

با داشتن این توانایی می‌توانید روی واکنش‌هایی که تحت اختیارتان نیست، کنترل داشته باشید. انجام برخی از کارها می‌تواند به تقویت این مهارت کمک کند. با مجله بوکاپو همراه باشید تا در ابتدا با برخی از این کارها آشنا شوید؛ سپس در ادامه مقاله می‌خواهیم به‌طور اختصاصی‌تر درباره کنترل عواطف عشقی و کنترل هیجانات در نوجوانان نیز صحبت کنیم.

۹ روش برای کنترل احساسات

ممکن است بارها در شرایطی عصبانی شده‌ باشید و بعدها مدام خود را به خاطر این کار سرزنش کرده باشید. به جای سرزنش‌کردن خود، شما لازم دارید که افسار اسب چموش احساسات خود را در دست بگیرید. اما چگونه؟

۹ روشی را که در ادامه آورده‌ایم بخوانید تا بتوانید شرایط را بهتر از قبل مدیریت کنید. شما می‌توانید قبل از آن که این مقاله را ادامه دهید خلاصه کتاب هیجانات چگونه ساخته می‌شوند را در بوکاپو مطالعه کنید تا اطلاعات بیشتری در این باره کسب کنید.

  • به تأثیراتی که احساسات روی زندگی شما می‌گذارند، توجه کنید

برای مدیریت احساساتتان سعی کنید زمانی را در نظر بگیرید تا بررسی کنید، چگونه احساسات کنترل‌نشده می‌توانند روی زندگی رزومره شما تأثیر بگذارند. این کار به شما کمک می‌کند تا بفهمید در چه وضعیت‌هایی بیشتر دچار مشکل می‌شوید.

  • احساسات را سرکوب نکنید

کنترل احساسات به‌معنای پنهان‌کردن آن‌ها و سرکوبشان نیست. زمانی که احساسات خود را سرکوب می‌کنید، جلوی تجربه‌کردن و ابراز احساسات خود را می‌گیرید.

  • احساسات خود را بپذیرید

احساسات خود را کوچک جلوه ندهید. اگر احساسات شدیدی را تجربه می‌کنید، گفتن این جمله که فقط آرام باش یا این مسئله اصلاً مهم نیست، برای شما مفید نیست. با این کار تجربه‌ای را که پشت سر گذاشته‌اید، بی‌اعتبار می‌کنید.

وقتی احساسات خود را می‌پذیرید، می‌توانید با آن‌ها بهتر کنار بیایید. این کار به شما کمک می‌کند احساسات خود را بدون واکنش‌های شدید تجربه کنید.

  • یک دفتر یاداشت برای احساسات خود داشته باشید

برای کنترل احساسات خود یک دفترچه داشته باشید و احساساتی را که تجربه می‌کنید در آن بنویسید. سپس پاسخ‌هایی را که به این احساسات می‌دهید یادداشت کنید.

این گونه می‌توانید الگوهای مخرب را پیدا کنید. همچنین می‌توانید بفهمید چه محرک‌هایی باعث می‌شود نتوانید احساسات خود را کنترل کنید.

استفاده از یک دفتر برای نوشتن احساسات

  • نفس عمیق بکشید

شما قرار نیست با نفس عمیق کشیدن احساسات خود را از بین ببرید. نفس عمیق به شما کمک می‌کند که جلوی یک واکنش شدید را بگیرید.

  • به موقعیت و شرایط توجه کنید

برای مدیریت احساسات توجه به موقعیت و محیط اطراف شما کمک می‌کند بفهمید کجا باید احساسات خود را نادیده بگیرید و کجا آن را بغل کنید.

زمانی که عزیزی را از دست می‌دهید، گریه‌‌های غیرقابل کنترل یک واکنش رایج است. (در همین رابطه می‌توانید خلاصه کتاب عیبی ندارد اگر حالت خوش نیست را در بوکاپو مطالعه کنید).

اما در شرایط دیگر باید محدودیت‌هایی برای خود در نظر بگیرید. فرض کنید رئیستان شما را برای مسئله‌ای توبیخ کرده است. حتی اگر کار رئیستان اشتباه بوده باشد، فریادزدن بر سر او نمی‌تواند به شما کمکی کند.

  • کمی به خود فضا دهید

گاهی اوقات می‌توانید از شرایط موجود فاصله بگیرید تا بتوانید بعداً معقولانه‌تر به احساسات خود واکنش نشان دهید. برای فاصله‌گرفتن می‌توانید به‌صورت فیزیکی از موقعیت ناراحت‌کننده خارج شوید یا حواس خود را پرت کنید.

مثلاً قدم بزنید یا یک فیلم خنده‌دار ببیند. البته فقط در صورتی حواس خود را پرت کنید که مطمئن باشید در آینده دوباره به آن رسیدگی می‌کنید.

  • استرس خود را کنترل کنید

زمانی که استرس زیادی دارید، کنترل احساساتتان کار دشواری می‌شود. مدیتیشن، خواب کافی، ورزش، طبیعت‌گردی و … می‌تواند به کاهش استرس شما کمک کند. خلاصه کتاب پایان استرس در بوکاپو می‌تواند در این زمینه به شما کمک کند.

  • به تراپیست مراجعه کنید

اگر مدیریت احساسات برای شما خیلی سخت است شاید لازم باشد به یک تراپیست مراجعه کنید. اختلالات عاطفی طولانی‌مدت یا نوسانات خلقی با برخی از مسائل مثل اختلال شخصیت مرزی و اختلال دوقطبی مرتبط است.

کنترل احساسات عشقی

کنترل هیجانات در همه شرایط از اهمیت زیادی برخوردار است. این شرایط شامل زندگی عاشقانه نیز می‌شود.

اگر ندانید چگونه می‌توانید احساسات خود را در یک رابطه کنترل کنید، دچار سوءتفاهم، مشاجره‌های زیاد، داد و فریاد، نفرت، آزردگی و در نهایت پایان رابطه می‌شوید. اگر می‌خواهید در رابطه‌تان دوام بیاورید به نکات زیر توجه کنید.

کنترل احساسات عشقی

  • مراقب نحوه صحبت خود باشید

اگر می‌خواهید مسئله‌ای را با شریک خود حل کنید، این کار را زمانی انجام دهید که آرامش دارید. نحوه صحبت شما با او می‌تواند روی روابط شما تأثیر بگذارد.

مراقب لحن خود باشید و سعی کنید مهارت‌های ارتباطی را یاد بگیرید. طعنه‌آمیز صحبت‌کردن نمی‌تواند کمکی به شما کند.

فرض کنید می‌خواهید با همسرتان درباره مسئله‌ای صحبت کنید؛ اما در عین حال دست خود را مشت کرده‌اید. در چنین شرایطی او درباره شما چه فکری می‌کند؟

سعی کنید آرام باشید و نفس عمیق بکشید. وقتی دارید با او صحبت می‌کنید، دست‌هایتان را مشت نکنید، دست‌به‌سینه نباشید و با دست به او اشاره نکنید.

  • ببخشید و ادامه دهید

گاهی اوقات چون نمی‌توانید خاطرات و دردهای گذشته را فراموش کنید و او را ببخشید، در کنترل احساسات خود ناتوان هستید.

اگر در گذشته مسئله‌ای بین شما پیش آمده است و تصمیم گرفته‌اید که با وجود آن به رابطه خود ادامه دهید، پس گذشته را رها کنید و شریک خود را ببخشید.

  • قبل از انجام هر کاری مکث کنید

در یک رابطه احساسی ممکن است بنابه دلایل متفاوت دچار احساسات متفاوت مثل حسادت شوید. اگر این اتفاق افتاد، قبل از آن که بخواهید کاری انجام دهید، ابتدا کمی مکث کنید، فکر کنید و موقعیت را تجزیه‌وتحلیل کنید. از خودتان بپرسید:

  • اگر این کار را انجام دهم چه اتفاقی می‌افتد؟
  • آیا باعث می‌شود رابطه ما بهتر شود؟
  • آیا این کار درست است؟

اگر می‌خواهید به بهبود روابط زناشویی خود کمک کنید، می‌توانید خلاصه کتاب محکم در آغوشم بگیر را در بوکاپو مطالعه کنید.

مدیریت احساسات در نوجوانان

نوجوانی سنی است که همه چیز در حال تغییر است. تغییرات فیزیکی و ظاهری، تغییرات احساسی و عاطفی و… . در کنار این تغییرات مسائل دیگری نیز وجود دارد.

مغز آن‌ها هنوز به‌طور کامل رشد نکرده است؛ والدینشان از آن‌ها انتظارات زیادی دارند؛ تعاملاتی که با هم‌سالانشان دارند، افزایش یافته و بالاخره بوووم!

همه چیز منفجر می‌شود. خبر خوب این است که نوجوان‌ها برای کنترل احساسات خود قرار نیست کار خیلی عجیب‌وغریبی انجام دهند. آن‌ها کافی است یک‌سری عادات مثبت را در روتین زندگی خود وارد کنند.

  • هر روز زمانی را برای مدیتیشن اختصاص دهند
  • ورزش کنند
  • به‌اندازه کافی بخوابند
  • غذای سالم بخورند
  • کارهای هنری مثل رقص، طراحی، سفالگری و… انجام دهند
پرخاشگری نوجوانان به چه علت است؟ با نوجوان پرخاشگر خود چطور رفتار کنیم؟ پیشنهاد مطالعه: پرخاشگری نوجوانان به چه علت است؟ با نوجوان پرخاشگر خود چطور رفتار کنیم؟

کارهایی که والدین باید انجام دهند

فرزند شما ممکن است در یک لحظه خیلی پرشور و باحرارت با شما حرف بزند و در لحظه‌ای دیگر اخم‌هایش در هم برود و در حالی که پاهای خود را روی زمین می‌کوبد وارد اتاقش شود.

شما نمی‌دانید چه اتفاقی افتاده است او هم ممکن است چیزی به شما نگوید؛ اما شما باید به کودک خود کمک کنید که بتواند کنترل احساساتش را به دست بگیرد.

همدلی کنید

نوجوان شما باید احساس کند که شنیده می‌شود. شما قرار نیست چیزی را اصلاح کنید، فقط برای او گوش شنوا باشید و سعی کنید او را بفهمید.

اگر می‌خواهید به یک شنونده فعال تبدیل شوید، خلاصه کتاب چرا به دیگران گوش نمی‌کنیم در بوکاپو می‌تواند به شما کمک کند.

تکنیک‌های کنترل احساسات را به او  یاد دهید

از تکنیک‌هایی که برای مدیریت احساسات خود استفاده می‌کنید با فرزندتان صحبت کنید. به‌ آن‌ها بگویید که کارهایی مثل:

  • نفس عمیق‌کشیدن
  • گفتگو با یک شخص معتمد
  • استراحت
  • ورزش و …

می‌تواند به آن‌ها کمک کند.

آن‌ها را قضاوت نکنید

سعی کنید هیچ قضاوتی از رفتار فرزند خود نداشته باشید. شما ممکن است این‌طور تصور کنید که هدف او را از رفتارهایش می‌دانید.

اما حقیقت این است که برخی اوقات شما از هیچ چیز آگاه نیستید. سعی کنید اگر رفتاری از او می‌بینید، هدف او از انجام این رفتار را یک چیز منفی فرض نکنید.

آرامش خود را حفظ کنید

از برقراری ارتباط با فرزند خود زمانی که خسته یا عصبانی است، اجتناب کنید. زمانی که در حال مشاجره با او هستید، آرام باشید و سعی کنید خونسرد بمانید.

البته این بدان معنا نیست که زمانی که او به شما توهین می‌کند، یک لبخند پهن بزنید؛ اما سعی کنید با فریادنزدن اوضاع را متشنج نکنید.

کنترل احساس در نوجوانان

سخن آخر

احساساتی که تجربه می‌کنید، نقش بسیار مفیدی در زندگی شما بازی می‌کنند؛ اما اگر این احساسات از کنترل خارج شوند، می‌توانند دردسرآفرین باشند. فرقی نمی‌کند در چه شرایطی  هستید؛ آیا سر کار خود دچار مشکل هستید یا در یک رابطه عشقی پرشور؛ در هر صورت باید توانایی مدیریت احساسات خود را به دست آورید.

در کنار این موارد اگر در خانه خود یک نوجوان دارید باید سعی کنید این توانایی را به او آموزش دهید. دو مطالعه در سال ۲۰۱۰ انجام شده است که نشان می‌دهد مهارت کنترل احساسات با زندگی بهتر و موفقیت مالی در ارتباط است.

اگر می‌خواهید کیفیت زندگی خود را افزایش دهید، باید این مهارت را یاد بگیرید. به نظر شما چه کارهای دیگری می‌توانید برای کسب این مهارت انجام دهید؟ دیدگاه خود را برای ما بنویسید تا ما هم از نقطه‌نظر شما آگاه شویم.

سوالات متداول
چگونه کنترل احساسات خود را به دست بگیریم؟

احساسات خود را سرکوب نکنید و آن‌ها را بپذیرید. استرس خود را کنترل کنید و نفس عمیق بکشید. از تراپیست کمک بگیرید. برای اطلاعات بیشتر به اصل مقاله رجوع کنید.

کنترل احساسات در نوجوانان چگونه است؟

برای مدیریت احساسات در نوجوانان علاوه‌بر سبک زندگی سالمی که یک نوجوان باید در پیش بگیرد، والدین نیز باید به آن‌ها کمک کنند. والدین باید همدل باشند و آن‌ها را قضاوت نکنند. همچنین تکنیک‌های مدیریت هیجان را به آن‌ها آموزش دهند.

این مطلب را با دوستانتان به اشتراک بگذارید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *