شانس چیست؟

شانس چیست؟ – شانس یا تلاش، کدام‌یک نقش مهم‌تری در زندگی‌مان دارند؟

۲ کلمه وجود دارد که هر جایی صحبت از هر موفقیت یا شکستی باشد، همواره به طریقی خود را نشان می‌دهند؛ «شانس» و «تلاش».

شانس «lucky» ریشه عمیقی در باور بسیاری از افراد در سراسر جهان دارد. این مفهوم باعث شده گربه‌های سیاه را بد شگون و رد شدن از زیر نردبان و شکستن آینه را عامل بدبختی بدانیم.

حتی شاید خود شما هم از آن دسته افرادی باشید که معتقدند همراه داشتن فلان دستبند یا پوشیدن یک تیشرت خاص در هنگام رفتن به یک جای خاص یا برای انجام یک کار مهم، برایشان شانس می‌آورد.

حال سوال اینجاست که آیا شانس واقعا یک مفهوم حقیقی است یا صرفا زاییده‌ی ذهن بشر است تا موفقیت‌ها و شکست‌های خود (یا دیگران) را به گردن یک عامل خارجی بیندازد؟

شانس چقدر می‌تواند روی روال و روند زندگی ما تاثیر بگذارد؟ این‌ها سوالاتی است که در این مقاله از مجله بوکاپو پاسخ آن‌ها را بررسی می‌کنیم.

شانس چیست؟

ممکن است شما خود را بد شانس یا خوش شانس بدانید اما دقیقا چه چیزی سبب شده این مفهوم تا این حد در زندگی ما پررنگ باشد؟

می‌توان گفت چیزی که اکثر مردم آن را شانس می‌نامند حاصل شکار موقعیت‌های خوب است. این هم بیشتر به رفتار خود افراد و نگرش آنها باز می‌گردد تا یک اتفاق تصادفی!

تعریف شانس

بدون شک هیچ‌کس انکار نمی‌کند که گاهی اوقات دیدن شخصی به طور اتفاقی یا برنده شدن در یک قرعه کشی و غیره می‌تواند مسیر زندگی‌مان را بدون داشتن هیچ برنامه‌ی قبلی، تغییر بدهد.

ولی اگر با دقت به عمق این موارد نگاه کنیم، رد و نشانی از فعالیت‌هایی را خواهیم دید که سبب به دست آوردن آن موقعیت خاص شده‌اند. همچنین به هر حال می‌توان دیدن اتفاقی آن شخص را شانس نامید، ولی اینکه از این موقعیت استفاده کنید یا نه دیگر به شانس ربطی ندارد.

اگر دوست دارید از نقش پنهان شانس در زندگی و کسب‌وکار خود بیشتر بدانید،‌ خلاصه کتاب نقش شانس را در بوکاپو مطالعه کنید.

نسیم نیکلاس طالب در این کتاب ارزشمند نشان می‌دهد که مفاهیمی چون شانس، تصادفی‌بودن و احتمالات چه نقشی در زندگی انسان دارد.

خوش شانسی و بد شانسی

ریچارد وایزمن، روانشناس و نویسنده، تمام دوران کاری خود را صرف مطالعه‌ی این مفهوم و درک ما از آن کرده است. او پس از سال‌ها تحقیق و پژوهش در این زمینه، دریافت که شانس کاملا به نحوه‌ی نگاه کردن ما به زندگی بستگی دارد.

افرادی که خود را خوش شانس می‌دانند، کسانی هستند که وقتی اتفاقی برایشان می‌افتد، از زاویه‌‌ی درستی به آن نگاه می‌کنند.

آنها به خوبی می‌دانند که چطور از موقعیت‌هایی که پیش روی آنها قرار می‌گیرد استفاده کنند. پس اینطور نیست که همواره باران اتفاقات خوب بر سر و روی‌شان ببارد. آنها فقط خیلی خوب می‌دانند که از چه زاویه‌ای به دنیا و زندگی خود نگاه کنند.

پژوهش‌های وایزمن شامل ده‌ها مصاحبه و آزمایش تحقیقاتی می‌شود که در آنها به دنبال اثبات این موضوع بوده است که خوشبختی از درون افراد سرچشمه می‌گیرد. تحقیقات او نشان می‌دهد که شانس به طور شگفت‌انگیزی به نگرش و شیوه‌ی رفتار افراد بستگی دارد.

وقتی آن دستبند یا تیشرت خاص را به همراه خود دارید، نگرش مثبت‌تری دارید. باور دارید که به همراه داشتن این وسیله‌ی خاص می‌تواند شما را به خواسته‌تان برساند.

این در حالی است که آن وسیله نیست که شما را به مراد دل‌تان می‌رساند، بلکه همین نگرش مثبتی است که آن وسیله برای شما ایجاد می‌کند.

وایزمن در یکی از آزمایشات خود افرادی که خود را خوش شانس و بد شانس می‌دانستند را از هم جدا کرد.

تعریف خوش شانسی و بد شانسی

این دسته‌ی افراد خوش شانس بودند که اغلب، پیام نه چندان پنهان موجود در صفحه‌ی دوم روزنامه را پیدا می‌کردند که با حروف درشت نوشته شده بود «شمارش را متوقف کنید. در این روزنامه ۴۳ عکس وجود دارد».

بدیهی است که در این پژوهش فرصت یکسانی برای افراد در نظر گرفته شده بود اما از بین کسانی که خود را بد شانس می‌دانستند، تعداد کمتری موفق به پیداکردن آن پیام شدند.

در این پژوهش مشخص شد که آن دسته از افرادی که به جای غرق شدن در تفکرات منفیِ مربوط به احتمال شکست، ذهنِ بازی داشتند، احتمال موفقیت‌شان بیشتر بود.

اگر فکر منفی زندگی شما را مختل کرده، پیشنهاد می‌کنیم کتاب پاکسازی ذهن را در بوکاپو مطالعه کنید. این کتاب به شما می‌گوید چگونه ذهنتان را از افکار منفی، نگرانی و اضطراب پاک کنید.

شانس در زندگی

اینکه خود را قربانی همیشگی بدشانسی بدانید، ظلمی است که خودتان در حق خودتان مرتکب می‌شوید.

نگرش این‌چنینی به‌مرور زمان شما را در خود غرق می‌کند و اجازه نمی‌دهد که از موقعیت‌های خوبی که سر راهتان قرار می‌گیرند استفاده کنید.

پس در حقیقت می‌توانید منفی‌گرایی را مثل سمّی بدانید که کم‌کم درونتان ریشه می‌دواند و خلاصی از آن سخت و سخت‌تر می‌شود.

متاسفانه خودآزاری فکری و روحی در جامعه‌ی امروزی بسیاری از افراد را گرفتار خود کرده است. اگر شما هم گرفتار این مشکل هستید، سری به این لینک بزنید تا در این باره بیشتر بخوانید.

اگر یک عامل باشد که بتوان به‌راحتی آن را موجب بدشانسی دانست، داشتن همین تفکر و نگاه منفی نسبت به خودتان و زندگی است. بدبینی را تمام کنید. باور کنید اولین قدم برای خوش شانس شدن این است که دست از بدبینی بردارید.

هر چقدر هم که دورنمای زندگی تیره‌و‌تار باشد فراموش نکنید که زندگی به خودی خود آنقدرها هم آسان نیست.

نقش شانس در زندگی

شانس یا تلاش؟

پس شانس و سخت‌کوشی ۲ روی یک سکه هستند اما الان می‌دانیم که تعریفی که از شانس ارائه می‌کنیم همان داشتن نگرش مثبت و استفاده از فرصت‌ها است.

بدون شک نمی‌توان انکار کرد که برخی مواقع اتفاقات خوب یا بد بدون هیچ پشتوانه‌ی قبلی رخ می‌دهند.

اما این نمی‌تواند باعث شود که جریان زندگی خود را صرفا به دست شانس و اقبال بسپاریم. شانس می‌تواند مکمل تلاش‌های ما برای ساخت موقعیت‌های زندگی‌مان و داشتن یک نگرش مثبت و سازنده باشد.

هر چند شاید برایتان جالب باشد بدانید که روش‌هایی برای تقویت شانس وجود دارد. در واقع این روش‌ها به شما کمک می‌کنند تا احتمال پیشامدهای مثبت را برای خود بالا ببرید. شاید هم بتوان گفت با این روش‌ها، شانس را گول می‌زنیم!

راه‌های تقویت شانس

احتمالا این عبارت را گفته یا شنیده باشید که «امروز روز شانسمه». نکته اینجاست که با فرمولی که گفته شد هر روز، روز شانس‌تان خواهد بود.

علاوه بر داشتن نگرش مثبت کارهای دیگری هم هستند که می‌توانند برای شکار موقیت‌های خوب زندگی برای‌تان مفید باشند.

  • شبکه سازی کنید

یکی از روش‌هایی که می‌توانید برای تقویت شانس از آن استفاده کنید شبکه سازی است. یعنی موقعیت فعلی خود را بسط دهید تا بتوانید احتمالاتی را به وجود آورید که ممکن است به نتایج مثبتی ختم شوند.

مثلا می‌توانید شبکه‌ی دوستان و آشنایان خود را گسترش دهید. اتفاقا ثابت شده است که داشتن یک گروه بزرگ و متنوع از دوستان و آشنایان یکی از بهترین روش‌هایی است که بارها و بارها سبب کسب موفقیت‌های شغلی شده است.

کتاب‌ها و مقالات بسیاری هستند که می‌توانند در زمینه‌ی تقویت روابط اجتماعی برایتان مفید باشند. یکی از این کتاب‌ها که خلاصه آن در بوکاپو هم موجود است، کتاب آیین دوست‌یابی است. این کتاب روش دوست‌یابی و فن نفوذ در دیگران را به شما یاد می‌دهد.

۷ روش کاربردی و مهم برای تقویت روابط اجتماعی پیشنهاد مطالعه: ۷ روش کاربردی و مهم برای تقویت روابط اجتماعی
  • برای رشد فردی خود تلاش کنید

برای مثال سعی کنید عادت‌های خوبی برای خود بسازید. داشتن عادت‌های مثبت کمک می‌کند تا از برنامه روزانه خود حس خوبی بگیرید.

همین داشتن حس خوب به خودتان و تلاش برای رشد فردی تاثیرات مثبت بسیاری برایتان خواهد داشت.

همین که دارید این مقاله را می‌خوانید یعنی قدم مثبتی در این مسیر برداشته‌اید. پس با قدرت ادامه دهید.

ضمن اینکه مطالعه خلاصه کتاب ‌های توسعه مهارت‌های فردی در بوکاپو هم می‌تواند مسیر شما را هموارتر کند.

توسعه فردی را از کجا شروع کنیم؟ پیشنهاد مطالعه: توسعه فردی را از کجا شروع کنیم؟
  • باعث حال خوب خود باشید

گاهی اوقات هر کاری هم که می‌کنید بعضی روزها پر از اتفاقات بد هستند. شاید خیلی سخت به نظر برسد که این روزها را نجات دهید اما حداقل می‌توانید با کارهای هرچند کوچک، کمی حال خود را بهتر کنید.

خود را بلد باشید و بدانید که چه چیزهایی حالتان را خوب می‌کند.

راه های تقویت شانس

سبک زندگی سالم و شاد چگونه است؟ پیشنهاد مطالعه: سبک زندگی سالم و شاد چگونه است؟
  • مطالعه کنید

مطالعه یکی از بهترین روش‌هایی است که می‌تواند در تقویت شانس اثرگذار باشد. مطالعه کردن سبب می‌شود تا اطلاعات زیادی چه در حوزه کاری خود و چه به عنوان اطلاعات عمومی داشته باشید. همین داشتن دانش بالا کمک می‌کند تا همیشه در هر جمعی و در برخورد با افراد مختلف حرفی برای گفتن داشته باشید.

مطالعه هم خود به تنهایی اهمیت دارد و هم می‌تواند برای پیشرفت در هر یک از مواردی که گفته شد به شما کمک کند. از تلاش برای توسعه‌ی فردی گرفته تا ساختن یک زندگی شادتر و داشتن روابط اجتماعی بهتر و غیره.

اگر مشغله کاری اجازه مطالعه را به شما نمی‌دهد، به سایت بوکاپو سر بزنید و بهترین کتاب‌های دنیا را به‌صورت خلاصه مطالعه کنید.

سخن آخر

امیدوارم با گفتن این حرف‌ها تصور نکنید که یک سخنران انگیزشی مقابلتان نشسته و سعی دارد شما را قانع کند که باید مدام لبخند بزنید و همیشه کار کنید تا به موفقیت برسید. نه!

هر چند نمی‌توان انکار کرد که گاهی صرفا یک موقعیت کاملا اتفاقی به شکست یا موفقیتی بزرگ ختم می‌شود. اما در نظر داشته باشید که موفقیت، حاصل حال خوب خودتان و تلاش‌هایی است که برای داشتن زندگی بهتر انجام می‌دهید.

سوالات متداول
شانس چیست؟

شانس حاصل نگرش مثبت یا منفی ما نسبت به زندگی و اتفاقات آن است. داشتن ذهنی باز و به دور از افکار منفی کمک می‌کند تا موقعیت‌هایی که پیش روی‌تان قرار می‌گیرد را به خوبی بررسی کرده و از آنها استفاده کنید.

آیا اصلا شانس وجود دارد؟

بدون شک نمی‌توان انکار کرد که گاهی اوقات بعضی اتفاقات کاملا تصادفی پیش می‌آیند. اما با دقت کردن به بسیاری از مواردی که آنها را شانسی می‌دانیم مشخص می‌شود که عوامل خاصی دست به دست هم داده‌اند تا چنین نتیجه‌ای حاصل شود. پس شانس کاملا قابل انکار نیست اما نمی‌توان با تکیه بر آن و انجام ندادن هیچ کاری، انتظار کسب موفقیت داشت.

این مطلب را با دوستانتان به اشتراک بگذارید:

2 دیدگاه برای “شانس چیست؟ – شانس یا تلاش، کدام‌یک نقش مهم‌تری در زندگی‌مان دارند؟

  1. پدرام کوهکن زاده گفته:

    شانس وجود داره و ذاتی هستش نه اکتسابی و انسانها سه نمونه هستند توجه کنید
    گروه اول ۵=۳+۲
    گروه دوم ۰=۲-۲
    گروه سوم ۳- =۵-۲
    گروه اول مثل معادله اول هستند همیشه حاصل کارهاشون چه خیر چه شر به نفعشون تمام میشه و حاصلش مثبته
    گروه دوم هر کار بکنند چه خیر چه شر حاصلش همیشه صفره
    گروه سوم هر کاری بکنند چه خیر چه شر همیشه حاصلش منفیه و به ضرر شونه پس انسانها شانس دارن مثبت صفر منفی

  2. پدرام کوهکن زاده گفته:

    شانس وجود داره و انکار اون از طرف بعضی از افراد حالا افراد معمولی یا افراد صاحب نظر نشون میده که از شانس خوبی برخوردارن و نبودش رو حس نمیکنن و فکر میکنن که وجود نداره مثل سلامتی که اگه به خطر بیفته وجودش بسیار قابل درک و زروری میشه خداوند دنیا رو که آفرید بالانسش کرده و چون بالانسه سعی میکنه که همه چیز رو در موقعیت برابر و مساوی پیش ببره یعنی به عبارتی بالانس کنه و اونوقت بود که همه موجودات در موقعیت برابر قرار میگرفتن هیچ حیوان شکارچی نمیتونست حیوان دیگری رو شکار کنه و هیچ حیوانی نمیتونست علف بیابون رو بخوره و هیچ انسانی از انسان دیگری ثروتمند تر و یا فقیر تر نمیشد و هیچ کس برای هیچ کس کاری انجام نمیداد و امورات دنیا به خطر می افتاد و خلقت از بین میرفت و دنیا خالی از موجودات و نباتات میشد البته در این میان موجوداتی وجود دارن که در موقعیت بالانس هستن و خداوند اونها رو از اثر گذاری در دنیا منع کرده چون خاصیت وجودیشون حالت بالانس داره و نابود کننده دنیا پس خداوند به خاطر اینکه جلوی نابودی آفرینش رو بگیره جلوی این موجودات رو میگیره تا آفرینش نابود نشه پس این موجودات در موقعیت استثناء قرار میگیرن و نباید که رشد بکنن و به عبارتی موجودات خنثی هستند ولی بیشتر موجودات در رنجهای مختلف اثر گذاری در دنیا قرار میگیرن و این اثر گذاری در دنیا رو شانس و اقبال مینامند

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *