برای همه ما پیش آمده که در راه رسیدن به اهدافمان ناگهان تمام شوق خود را از دست دادهایم و آنقدر بیانگیزه پیش رفتیم که در نهایت به هدف خود نرسیدهایم. اما اصلاً انگیزه چیست؟ چگونه میتوانیم انگیزه را در خود ایجاد کنیم؟ چگونه با بیانگیزگی بجنگیم؟
انگیزه همان چیزی است که سبب میشود فرهاد بیستون را بکند. میبینید؟ برای کسی که انگیزه دارد، حتی کوهکندن هم مثل آب خوردن میشود. اگر تمایل دارید در راه رسیدن به هدف خود، فرهادوار تیشه به دست بگیرید، این مقاله از مجله بوکاپو را از دست ندهید. زیرا انگیزه، همان تیشه شما برای کندن کوه است.
انگیزه چیست؟
انگیزه فرآیندی است که رفتارهای هدفمدار را آغاز، هدایت و حفظ میکند. همان نیروی محرکهای است که باعث میشود انسان عملی را انجام دهد. این عمل میتواند شامل خوردن یک لیوان آب جهت رفع تشنگی، خواندن کتاب برای بالابردن دانش یا انجام کاری برای رفع نیاز مالی و… باشد.
در واقع در پاسخ به سوال انگیزه چیست میتوانیم بگوییم انگیزه شرایطی است در درون ما که خواهان تغییر در خود یا محیط است. جوهره انگیزه، رفتار پر انرژی و هدفمند است. وقتی انگیزه داریم، حرکت و اقدام میکنیم.
با این تعاریف باید بگوییم انگیزه یکی از عوامل محرک رفتار انسان است. به رقابت دامن میزند و باعث ایجاد ارتباط اجتماعی میشود. عدم وجود انگیزه میتواند منجربه بیماریهای مربوط به روان، مانند افسردگی شود.
در یک جمله، انگیزه شامل میل به ادامه تلاش برای رسیدن به معنا، هدف و زندگی ارزشمند است. اگر تمایل دارید حقایق شگفتانگیزی درباره آنچه به ما انگیزه میدهد بدانید، خلاصه کتاب انگیزه را در بوکاپو از دست ندهید.
تعریف انگیزه در روانشناسی
علم انگیزه یک علم رفتاری است. این علم به دنبال ایجاد نظریههایی درباره این است که چه چیزی انگیزه انسان را تشکیل میدهد و فرآیندهای انگیزشی چگونه کار میکنند. انگیزه وقتی در دنیای واقعی دیده میشود، از طریق رفتار، سطح درگیری، فعالسازی عصبی و روانشناسی عصبی قابل مشاهده و قابل تشخیص میشود.
انگیزه انواع مختلفی دارد که در ادامه به تعریف آنها میپردازیم.
انواع انگیزه، انگیزه درونی و بیرونی
انگیزه معمولا به دو صورت بیرونی و درونی تعریف میشود.
-
انگیزه بیرونی
انگیزههای بیرونی آن نوع از انگیزههایی هستند که از خارج وجود فرد نشأت میگیرند. این انگیزهها اغلب شامل پاداشهایی مثل پول، شهرت، مورد تمجید قرارگرفتن و … میشوند.
-
انگیزه درونی
انگیزههای درونی از درون فرد برمیخیزند. مانند حل یک جدول کلمات متقاطع پیچیده، صرفا بهخاطر رضایت درونی و شخصی و بدون در نظر داشتن پاداش بیرونی.
مزایای انگیزه چیست؟
داشتن انگیزه در زندگی بسیار مهم است. زیرا به ما این امکان را میدهد که:
- شایستگیهای خود را توسعه دهیم
- خلاق باشیم
- هدف تعیین کنیم
- علایق خود را رشد دهیم
- برنامهریزی کنیم
- در جهت استعدادهایمان پیش برویم
- تعاملات بهتری داشته باشیم
- و …
مزایای انگیزه در نحوه زندگی ما قابل مشاهده است. از آنجا که ما دائما به تغییرات محیط خود پاسخ میدهیم، به انگیزهای برای انجام اقدامات اصلاحی در مواجهه با شرایط نوسان نیاز داریم. انگیزه منبعی حیاتی است که به ما این امکان را میدهد در جریان زندگی، با فرصتها و تهدیدها سازگار شویم، عملکرد مولد داشته باشیم و رفاه خود را حفظ کنیم.
تعریف انگیزش، تفاوت انگیزه و انگیزش در چیست؟
به سادهترین بیان، انگیزش آن فرایندی است که انگیزه را در ما ایجاد میکند. در رابطه با این که انگیزه چیست، قبلتر گفتیم که انگیزه آن نیروی محرکهای است که باعث میشود ما دست به کاری بزنیم. اما تا انگیزش وجود نداشته باشد، انگیزه در ما ایجاد نمیشود. حتما درباره کتابهای انگیزشی شنیدهاید.
کتابهایی مانند:
- همه چیز را تغییر بده
- شیرجه در خوشبختی
- فرمول
- اثر مرکب
- و …
به این نوع کتابها انگیزشی میگویند؛ زیرا خواندن آنها سبب ایجاد انگیزه در ما میشود. اگر به این نوع از کتابها علاقهمند هستید، دستهبندی خلاصه کتاب های موفقیت و انگیزشی را در بوکاپو از دست ندهید.
روانشناسی انگیزش
روانشناسی انگیزشی آن علم و رفتاری است که ما را به رسیدن به اهدافمان سوق میدهد. همانطور که در تعریف انگیزش گفتیم، این مفهوم سبب ایجاد انگیزه در ما میشود. پس روانشناسی انگیزشی سعی میکند از راهی پیش برود که انگیزه زندگیکردن و رسیدن به اهدافمان را در ما ایجاد کند.
پیشنهاد مطالعه: چگونه انگیزش درونی کنترل رفتارهای ما را به دست میگیرد؟ایجاد انگیزه زندگی
همه افراد در انگیزه و اراده خود دچار نوساناتی میشوند. گاهی اوقات ممکن است احساس کنید که برای رسیدن به اهدافتان بسیار باانگیزه هستید و در راه رسیدن به آنها تلاش بسیار کنید. اما گاهی هم پیش میآید که هدفی دارید اما آن انگیزه لازم را برای رسیدن به آن ندارید.
گاهی حتی انسان به درجهای میرسد که انگیزه زندگی کردن را هم از دست میدهد. در چنین شرایطی باید اقدامهایی انجام دهید تا انگیزه لازم در شما ایجاد شود. برخی از این اقدامات را در ادامه بررسی میکنیم.
- اهداف خود را طوری تنظیم کنید که تمرکز شما روی چیزهایی باشد که واقعا برای شما مهم هستند.
- اگر حس میکنید هدفی که دارید برای شما بسیار بزرگ و حتی طاقتفرسا است، بهتر است آن را به مراحل کوچکتر تقسیم کنید.
- اعتماد به نفس خود را بهبود بخشید. نقاط قوتتان را به خود یادآوری کنید و خودتان را دست کم نگیرید.
- اگر چیزهایی وجود دارد که نسبت به آنها احساس ناامنی میکنید، سعی کنید روی بهبود در آن زمینهها کار کنید تا احساس مهارت و توانایی بیشتری داشته باشید.
روش های افزایش انگیزه برای انجام کارها
گاهی ممکن است با انجام همه کارهایی که در بالا گفتیم، باز هم انگیزه ایجاد نشود. زیرا انگیزه اصولا گریزان است؛ برخی روزها ممکن است وجود داشته باشد و برخی روزها از بین برود. ما در این بخش از مقاله انگیزه چیست سعی کردیم ۷ نکتهای را که در کمترین زمان به شما انگیزه میدهند جمعآوری کنیم و با شما به اشتراک بگذاریم.
۱. هدفتان را برای خود سخت نکنید
هنگامی که کاری را برای خود سخت و طاقتفرسا میکنیم، انرژی و انگیزه ادامه آن کار را از دست میدهیم. به دشوار بودن یا غیرممکن بودن آن کار فکر نکنید. بلکه به این فکر کنید که انجام این کار چه حس خوب و افتخاری برای شما ایجاد میکند. سخت را آسان جلوه دهید.
۲. اهدافتان را به اهداف کوچک تقسیم کنید
این نکتهای است که قبلا هم گفتیم و باز هم تاکید میکنیم. زمانی که نمیدانید از کجا شروع کنید یا انجام کاری برای شما دلهرهآور میشود، حتما این کار را انجام دهید. در صورت انجام این کار، شما یک هدف بزرگ و ترسناک را به هدفهای کوچک قابل انجام تقسیم میکنید.
این کار سبب میشود هدفهای کوچک را راحتتر هضم کنید و در نهایت هم به هدف بزرگ خود برسید. کتاب عزم این موضوع را بهخوبی توضیح میدهد. پس اگر تمایل دارید این کار را انجام دهید اما نمیدانید چگونه، خلاصه این کتاب ارزشمند را در بوکاپو مطالعه کنید.
۳. مطالعه روزانه را فراموش نکنید
خواندن، سریعترین راه برای رسیدن به موفقیت است. شاید در ابتدا این مورد بهنظرتان بیربط بیاید؛ اما ایجاد عادت مطالعه روزانه، یکی از کارهایی است که تاثیر طولانی مدتی بر فرآیندهای فکری شما خواهد داشت و در نهایت در تمام زمینههای زندگیتان الهامبخش و انگیزهبخش شما خواهد بود.
اگر مطالعه برای شما کار لذتبخشی نیست، کتاب چگونه کتاب بخوانیم را از دست ندهید. این کتاب، روش درست کتابخواندن را به شما یاد میدهد و مطالعه را برایتان لذتبخش میکند.
۴. از اهمیتدادن به چیزهایی که اهمیت ندارند دست بردارید
به فهرست انبوه کارهایتان نگاه کنید. چیزهایی را که میدانید اهمیت چندانی ندارند بیابید و تا حد امکان از شر آنها خلاص شوید. دقت کنید در رابطه با انجام کاری خاص، دلیل نداشتن انگیزه چیست؟ هنگامی که برای عملی دلیل، انگیزه و اشتیاق ندارید بهتر است حذفش کنید. سراغ کارهایی بروید که از ته دل باعث آرامش و خوشحالی شما میشوند.
۵. زمانی را برای فارغبودن از کار برای خود در نظر بگیرید
قطعا هیچ انسانی همیشه با انرژی نیست. شما باید به خودتان استراحت دهید. برای این منظور باید زمانی را کاملا از شغل و هدف خود دور شوید و تنها به خودتان بپردازید. این کار سبب میشود ساعاتی که به کار میپردازید، بسیار باکیفیتتر و هوشمندتر کار کنید.
۶. فقط انجامش بدهید
بهمحض اینکه فکر کردید کاری باید انجام شود، آن را شروع کنید. بهجای آنکه منتظر بمانید تا انگیزه به دست آورید، همین حالا شروع کنید و کارهای خود را پیش ببرید. همه ما گاهی حس کردهایم توان انگیزه برای شروع کاری را نداریم. در این صورت مطالعه کتاب انگیزه شروع، همان چیزی است که به آن احتیاج داریم.
۷. موفقیتهای کوچک خود را جشن بگیرید
اگر دائما منتظر یک بازده بلندمدت باشید، فراموش میکنید که برای موفقیتهای کوچک خود خوشحالی کنید. این عدم پاداش برای موفقیتهای کوچک، سبب کمرنگشدن انگیزه در شما میشود. پس پیشرفتهای کوچک خود را جشن بگیرید تا انگیزهای برای ادامه و رسیدن به پیروزیهای بزرگتر داشته باشید.
رابطه هدف و انگیزه چیست؟
اگر تا به حال هدفی در زندگی خود داشتهاید، حتما میدانید که داشتن میل به انجام کاری، کافی نیست. دستیابی به هدف مستلزم توانایی استقامت در برابر موانع و اصرار به ادامه راه، علیرغم مشکلات است. داشتن چنین استقامت و عشقی تنها با وجود انگیزه امکانپذیر است.
انگیزه ۳ مولفه اصلی دارد که از مزایای آن هم محسوب میشوند. حرکت، پشتکار و شدت.
-
حرکت
حرکت، شامل تصمیم برای یک رفتار مانند شروع ورزش است. تصمیم به شروع کار، اولین اقدامی است که ما را در جهت رسیدن به اهدافمان قرار میدهد.
-
پشتکار
پشتکار، تلاش مداوم برای رسیدن به هدف حتی با وجود موانع بسیار است.
-
شدت
شدت را میتوان در تمرکز و نیرویی که برای دنبالکردن یک هدف انجام میشود مشاهده کرد.
این ۳ مولفه، به شما کمک میکند که در راه رسیدن به هدف خود بمانید، موانع را پشت سر بگذارید و با مشکلات بجنگید. اگر انگیزه نباشد، رسیدن به هدف تقریبا غیرممکن است. با دست نکشیدن از اهداف خود، به فردی سازنده تبدیل میشویم. لازمه دستنکشیدن از اهداف، انگیزه است.
رابطه پیشرفت و انگیزه چیست؟
شاید در یک جمله بتوان گفت کلید پیشرفت در هر کاری، داشتن انگیزه در آن کار است. حتما برای شما هم پیش آمده که کاری را بدون انگیزه شروع کردهاید، در طی انجام آن کار هیچ شور و اشتیاقی نداشتهاید و در نهایت هم پیشرفت چشمگیری حاصل نشده است.
کمی بالاتر حین پاسخ دادن به سوال انگیزه چیست گفتیم همان عاملی است که باعث حرکت، پشتکار و شدت انجام کاری میشود. این ۳ مولفه را در هر کاری داشته باشیم، در آن کار پیشرفت خواهیم کرد. پس برای پیشرفت در کاری، انگیزه خود را در آن کار بالا ببرید.
مدیران شرکتهایی که انگیزه را در کارمندان خود زنده نگه میدارند و آن را تقویت میکنند، قطعا در کار خود موفقترند. زیرا بهخوبی میدانند که انگیزه سبب پیشرفت کارمند و در نهایت پیشرفت شرکت خودشان میشود.
پیشنهاد مطالعه: چرا کارمندان بی انگیزه می شوند؟سخن آخر
شما این مقاله را تا انتها خواندید. پس حتما هدفهای بزرگی در زندگی دارید که برای رسیدن به آنها بهدنبال ایجاد انگیزه در خود میگردید. خواندن این مقاله و دانستن روشهای ایجاد انگیزه، اولین قدمی است که شما برای هدف خود برداشتهاید.
به شما تبریک میگوییم. اکنون که میدانید انگیزه چیست تیشه خود را برای کندن کوه در دست گرفتهاید. امیدواریم انگیزههای بزرگ، شما را به اهداف بزرگتان برسانند.
شاید بتوان گفت بزرگترین انگیزه هر انسانی، رسیدن به آرامش و خوشبختی است. همین انگیزه است که باعث شده انسانها در طول تاریخ برای رسیدن به خواستههای خود بجنگند.
بهترین انگیزه آن انگیزهای است که آنقدر قوی باشد که انسان را در راه هدفهایش نگه دارد و او را از مسیر دور نکند.
انگیزه نیروی محرکهای است که باعث میشود ما کاری را انجام دهیم اما انگیزش آن فرآیندی است که انگیزه را در ما ایجاد میکند.
سلام ممنونم بابت مقاله عالی تون
یه سوال وقتی راجع اهداف با خانواده صحبت میکنیم و خانواده ناامیدمون میکنن باید چه کار کنیم ؟
ممکن هست بدون حامی و مشوق موفق شد؟
من چون در اطراف خودم کسی رو ندیدم برام جای سواله
اطرافیان موفقی دارم ولی همون ها بدون حامیانشون یه بازنده تمام عیار میشن