چگونه مشاور کسب و کار شویم؟ (۵ قدم تا رسیدن به شغل دلخواه)

آیا سال‌هاست در شرکت‌های مختلف کار می‌کنید، مدت‌هاست کسب‌وکار خود را راه انداخته‌اید و تمام چم‌وخم تجارت را از بر شده‌اید؟ فکر می‌کنید به حدی با چالش‌ها و موانع مختلف دست‌وپنجه نرم کرد‌ه‌اید که دیگر می‌توانید به دیگران در زمینه کسب‌وکار مشاوره دهید؟ حالا سوال اینجاست که چگونه مشاور کسب و کار شویم؟

احتمالاً می‌دانید که این، همان شغلی است که برای آن ساخته شده‌اید! اما اگر می‌خواهید بدانید برای رسیدن به این مقصد، باید چه مسیری را طی کرد با این مقاله از مجله بوکاپو همراه شوید.

چگونه مشاور کسب و کار شویم؟

به مشاور کسب‌وکار در انگلیسی Business Consultant گفته می‌شود و از مشاغلی است که این روزها پیشرفت زیادی کرده است. احتمالاً شما هم در شبکه‌های اجتماعی مختلف بارها دیده‌اید که افراد زیادی عنوان مشاور کسب‌وکار را یدک می‌کشند.

بسیاری از آن‌ها، افرادی کلاه‌بردار هستند که فقط به‌دلیل تقاضای بالای این شغل، بدون تجربه و تخصص کافی وارد این مسیر شده‌اند.

اگر با دیدن این افراد برای شما هم این سؤال ایجاد شده است که چگونه مشاور کسب و کار شویم، ساده‌ترین جواب این است که مثل این افراد، اعتمادبه‌نفس خود را تقویت کنید و کلاه‌برداری را بیاموزید! اما جواب صحیح چیز دیگری است.

همین که شما در این لحظه در حال خواندن این مقاله هستید، احتمالاً به این معناست که به‌دنبال جوابی ساده و دم‌دستی نیستید. پس برای رسیدن به پاسخی جامع و کامل، با این مقاله همراه باشید.

یک مشاور کسب‌وکار چه می‌کند؟

مشاور کسب‌وکار راهنمایی‌های لازم را به کسب‌وکارها ارائه می‌دهد تا بتوانند رشد کنند و به موفقیت برسند. او سعی می‌کند به کسب‌وکارها در امر برنامه‌ریزی، اجرا و آموزش کمک کند.

خدمات مشاور می‌تواند به افزایش فروش و درآمد منجر شود؛ عملکرد کارکنان را بهبود ‌ببخشد؛ باعث ایجاد تغییرات سازمانی مثل تعدیل یا استخدام کارمندان جدید شود؛ با بهبود خدمات، رضایت مشتریان را کسب کند و حتی باعث تقویت روحیه کارکنان شود. حتی در مراحل اولیه راه‌اندازی یک کسب‌وکار نیز، مشاوره صحیح می‌تواند نقش سازنده‌ای داشته باشد.

راه اندازی کسب و کار را از کجا شروع کنیم؟ پیشنهاد مطالعه: راه اندازی کسب و کار را از کجا شروع کنیم؟

بهتر است با فهرست کارهایی آشنا شویم که یک مشاور کسب‌وکار باید انجام دهد:

  • کمک به شناسایی نیازهای بازاریابی
  • ایجاد استراتژی برای افزایش آگاهی از برند و جذب مشتری
  • برگزاری کارگاه و آموزش
  • ارائه منابع در زمینه فناوری اطلاعات و قوانین مربوط‌به فروش و بیزنس
  • شناسایی منابع مالی
  • تدوین بیزنس‌پلن
  • بررسی بودجه و ارائه توصیه‌های لازم
  • شناسایی هرگونه مشکل در یک کسب‌وکار
  • مشاوره در امور مالی مثل یافتن راه‌هایی برای کاهش هزینه‌ها
  • ارائه ایده‌های جدید
  • بهبود بهره‌وری و کارایی

گاهی، مشاور فقط کار آموزش را به عهده دارد. او مثل یک معلم فقط دانش خود را در اختیار افراد قرار می‌دهد تا کسب‌وکارها بتوانند به‌تنهایی به اهداف خود برسند. در موارد دیگر، مشاوران از طریق یک پروژه خاص راهنمایی‌های لازم را به کسب‌وکارها ارائه داده و با آن‌ها همکاری می‌کنند تا نتیجه دلخواه حاصل شود.

چان کیم که یک تئوریسین در حوزه کسب‌وکار است برخی از آموزش‌هایش را در کتاب انتقال به اقیانوس آبی آورده است. اگر می‌خواهید به یک مشاور کسب‌وکار موفق تبدیل شوید، خلاصه این کتاب را بخوانید.

خلاصه کتاب انتقال به اقیانوس آبی
فراتر از رقابت: راهکار اثبات‌شده برای رشد و توسعه کسب‌وکار
چان کیم
در ۲۷ دقیقه مطالعه کنید
مشاهده کتاب انتقال به اقیانوس آبی

چگونه مشاور کسب و کار شویم؟ (راه آکادمیک)

یکی از مسیرهایی که می‌توانید برای تبدیل‌شدن به یک مشاور کسب‌وکار طی کنید، از طریق تحصیلات دانشگاهی است. در ادامه، بیشتر درباره آن توضیح می‌دهیم:

۱. به دانشگاه بروید

در اکثر مواقع، داشتن مدرک دانشگاهی و تحصیل در یک رشته مرتبط، امری لازم است. یکی از رشته‌هایی که می‌توانید برای این کار انتخاب کنید، رشته مدیریت بازرگانی یا MBA است.

۲. دوره کارآموزی بروید

شما برای اینکه بتوانید مشتریان را به‌سمت خود جلب کنید، باید به آن‌ها نشان دهید که در این حوزه تجربه و دانش عملی کافی دارید. رفتن به یک دوره کارآموزی می‌تواند به شما کمک کند.

دانشگاه رفتن یکی از پاسخ های پرسش چگونه مشاور کسب و کار شویم

۳. مدرک و گواهینامه بگیرید

داشتن گواهینامه‌های مختلف الزامی نیست؛ اما سعی کنید متناسب با حوزه‌ای که می‌خواهید در آن کار کنید، گواهینامه‌های مرتبط را دریافت کنید. این گواهینامه‌ها، هم به دانش شما می‌افزاید و هم به کارفرمایان می‌فهماند که شما برای کارتان ارزش قائل هستید.

گرفتن مدارک و گواهینامه‌های مختلف به جای اینکه پاسخ به این سؤال باشد که چگونه مشاور کسب و کار شویم، پاسخ به این سؤال است که چگونه به یک مشاور کسب‌وکار حرفه‌ای و متمایز تبدیل شویم.

۴. مهارت‌های مرتبط با شغل مشاوره را افزایش دهید

شما برای اینکه به یک مشاور کسب‌وکار موفق تبدیل شوید لازم دارید مهارت‌های مختلفی را بیاموزید. در بخش بعدی مقاله به صورت جداگانه و مفصل، به این مهارت‌ها پرداخته‌ایم.

۵. درخواست کار دهید

بعد از آنکه مراحل بالا را طی کردید، حال می‌توانید برای موقعیت‌های شغلی مناسب درخواست کار دهید.

۶. شبکه سازی کنید

شبکه‌سازی و آشنا شدن با دیگر افراد حرفه‌ای (و حتی تازه‌کار) شاغل در حوزه کسب‌وکار، می‌تواند علاوه بر فرصت‌های شغلی و استخدام، در کسب مهارت‌های جدید و افزایش اعتبار شما در بازار موثر باشد. با مطالعه مقاله زیر، از اهمیت این مهارت بیشتر بدانید.

نگاهی دوباره به شبکه سازی؛ چرا کسب و کارها نباید از شبکه‌سازی غافل شوند؟ پیشنهاد مطالعه: نگاهی دوباره به شبکه سازی؛ چرا کسب و کارها نباید از شبکه‌سازی غافل شوند؟

مهارت‌های مورد نیاز برای یک مشاور کسب‌وکار

در بخش قبل، زمانی که می‌خواستیم به این سؤال پاسخ دهیم که چگونه مشاور کسب و کار شویم، از اهمیت یادگیری برخی از مهارت‌ها صحبت کردیم. برای مثال، شما به‌عنوان یک مشاور باید مهارت‌های ارتباطی خوبی داشته باشید.

شما باید بتوانید به‌‌صورت واضح، ایده‌هایتان را به مشتری انتقال دهید و نیازهای او را به‌خوبی درک کنید تا بتوانید به او یاری برسانید. برخی دیگر از مهارت‌هایی که باید داشته باشید، به شرح زیر است:

  • لیدرشیپ یا رهبری
  • مهارت مشاوره
  • کار تیمی
  • حل مسئله
  • مهارت شنیدن
  • پرسش‌گری
  • توانایی تجزیه‌وتحلیل و درک داده‌ها
  • خلاقیت
  • هوش تجاری
  • مهارت‌های بین فردی
  • مهارت‌های ارتباط کلامی و نوشتاری خوب
  • توانایی کار تحت فشار زمانی و رسیدن به ددلاین‌ها
  • سواد فناوری اطلاعات

چگونه مشاور کسب و کار شویم؟ (راه غیرآکادمیک)

شما می‌توانید به روش‌های مختلفی به یک مشاور کسب‌وکار تبدیل شوید. این شغل بیشتر به مهارت و تجربه شما بستگی دارد. فارغ‌التحصیلان از هر رشته‌ای می‌توانند این شغل را دنبال کنند؛ اما اگر اصرار دارید این راه را به‌شکل آکادمیک طی کنید، رشته مدیریت بازرگانی انتخاب خوبی می‌تواند باشد.

این نکته را در نظر داشته باشید که برخی از شرکت‌های مشاوره، اگر ببینند شما مهارت لازم را دارید، ممکن است به مدرک شما کاری نداشته باشند. اگر دنبال راه دانشگاهی نیستید و فکر می‌کنید هنوز به این سؤال پاسخ داده نشده است که چگونه مشاور کسب و کار شویم؟ با ادامه مقاله همراه باشید.

در این رابطه یکی از راه‌هایی که وجود دارد، واردشدن به این صنعت از طریق کارآموزی است. به‌عنوان روش دوم می‌توانید به مؤسسه‌های معتبری که در این حوزه فعالیت می‌کنند و مدارک معتبری ارائه می‌دهند، مراجعه کنید.

از طرف دیگر این روزها بسیاری از مشاوران کسب‌وکار را می‌بینیم که فقط چون سال‌ها جزء کارآفرینان برتر بودند، حال به مشاوران خوبی در حوزه کسب‌وکار تبدیل شده‌اند.

به عنوان یک کارآفرین چگونه مشاور کسب و کار شویم

بسیاری از مشاوران کسب‌وکار نیز ابتدا کار خود را در حوزه‌های دیگری مثل حسابداری، منابع انسانی، بازاریابی و… شروع می‌کنند و دوباره تصمیم می‌گیرند که به یک مشاور کسب‌وکار تبدیل شوند. به این صورت، آن‌ها می‌توانند با تمرکز بر تخصصی که دارند به یک مشاور تخصصی‌تر تبدیل شوند.

اگر می‌خواهید یک مشاور کسب‌وکار شوید باید مثل یک مشاور کسب‌وکار فکر کنید. چت هولمز، یکی از مشاوران اقتصادی کسب‌وکارها است که می‌توانید در خلاصه کتاب ماشین فروش فوق‌العاده، برخی از توصیه‌های او به کسب‌وکارها را بخوانید. در کتاب نوپای ناب نوشته اریک ریس که در حال حاضر مشاور شرکت‌های بزرگ است، می‌توانید با راهکارهای دیگری آشنا شوید.

بهترین کتاب‌ها برای کسب مهارت مشاوره کسب و کار

در ارتباط با مهارت‌های بالا کتاب‌های زیادی وجود دارد که می‌توانید خلاصه آن‌ها را در بوکاپو مطالعه کنید. برخی از این کتاب‌ها به شرح زیر است:

پنج مرحله رهبری

در این اثر می‌توانید با راهکارهایی موثر برای رهبری بهتر یک سازمان یا کسب‌وکار آشنا شوید.

خلاصه کتاب ۵ مرحله رهبری
راهکارهای موثر برای استفاده حداکثری از توان بالقوه
جان سی مکسول
در ۲۴ دقیقه مطالعه کنید
مشاهده کتاب ۵ مرحله رهبری

بازیکن تیمی ایدئال

این کتاب معیارهای لازم برای شناخت کارکنان ارزشمند یک کسب‌وکار و بهبود عملکرد تیمی آن را به شما می‌آموزد.

خلاصه کتاب بازیکن تیمی ایدئال
ایجاد، تشخیص و حفظ بازیکنان تیمی ایدئال برای مجموعه‌هایی که می‌خواهند موفق باشند
پاتریک لنچیونی
در ۴۸ دقیقه مطالعه کنید
مشاهده کتاب بازیکن تیمی ایدئال

حل مسئله

نویسنده در این کتاب با بررسی‌های شناختی، درباره ماهیت مسئله‌های مختلف می‌گوید و برای حل کردن آن‌ها راهکارهایی سودمند ارائه می‌کند.

خلاصه کتاب حل مسئله
دیدگاه‌هایی از شناخت و علوم اعصاب
یان رابرتسون
در ۵۴ دقیقه مطالعه کنید
مشاهده کتاب حل مسئله

چرا به دیگران گوش نمی‌کنیم

این اثر به ما کمک می‌کند به‌منظور برقراری ارتباط موثر و سازنده، تا توانایی تحلیل و واکنش صحیح نسبت به دیگران را در خود پرورش دهیم.

خلاصه کتاب چرا به دیگران گوش نمی‌کنیم
گوش‌کردن به دیگران ما را در شناخت صحیح افراد یاری می‌کند
کیت مورفی
در ۳۸ دقیقه مطالعه کنید
مشاهده کتاب چرا به دیگران گوش نمی‌کنیم

فرمول پرسش

رایان لوسک به شما نشان می‌دهد که به خوبی نیازها و خواسته‌های مشتری را درک کنید و با برطرف کردن نیازهای حقیقی او، وفاداری‌اش را جلب کنید.

خلاصه کتاب فرمول پرسش
راز کشف خواسته‌های حقیقی مشتریان و تبدیل کردن آن‌ها به مشتریانی وفادار
رایان لوسک
در ۲۹ دقیقه مطالعه کنید
مشاهده کتاب فرمول پرسش

سخن آخر

ما سعی کردیم در این مقاله به سؤال چگونه مشاور کسب و کار شویم، پاسخ دهیم و مسیرهای گوناگونی برای آن معرفی کنیم. وجود مشاوران کسب‌وکار برای کمک به بیزنس‌ها در دنیایی که مدام در حال تغییر است و همه در رقابت با یکدیگر هستند، به یک امر ضروری تبدیل شده است.

بسیاری از مشاوران برای آنکه به این شغل دست پیدا کنند، راه آکادمیک را در پیش می‌گیرند؛ اما این تنها راه نیست. برای مثال، می‌توان از طریق کارآموزی یا ثبت‌نام در مؤسسات معتبر وارد این راه شد. فقط به این نکته توجه داشته باشید که به هر شکلی که وارد این کار می‌شوید، باید مهارت‌های لازم در این کار را به دست آورید، تا بتوانید پیشرفت کنید.

مشاوره کسب‌وکار شغلی است که این روزها علاقه‌مندان زیادی دارد. به همین دلیل، افراد زیادی مایلند از این راه کسب درآمد کنند. اما این شغل هم مثل هر کار دیگری به پیش‌نیازهایی احتیاج دارد که در این مقاله مورد بررسی قرار گرفتند.

با مراجعه به دسته‌بندی بازاریابی و فروش بوکاپو خلاصه ارزشمندترین کتاب‌های این حوزه را بخوانید و با مطالعه یا شنیدن خلاصه کتاب‌های مدیریت و رهبری، دانش خود را هرچه‌بیشتر افزایش دهید.

سوالات متداول
چگونه مشاور کسب و کار شویم؟

شما می‌توانید به روش‌های مختلف مثل رفتن به دانشگاه، دوره کارآموزی، گرفتن مدرک از مؤسسات معتبر یا کسب تجربه زیاد در حوزه تجارت به یک مشاور کسب‌وکار تیدیل شوید.

یک مشاور کسب‌وکار به چه مهارت‌هایی نیاز دارد؟

برای اینکه به یک مشاور کسب‌وکار موفق تبدیل شوید به مهارت‌هایی مثل لیدرشیپ، کار تیمی، حل مسئله، مهارت شنیدن، پرسش‌گری، توانایی تجزیه‌وتحلیل و درک داده‌ها، خلاقیت، هوش تجاری، مهارت‌های بین فردی و... نیاز دارید.

این مطلب را با دوستانتان به اشتراک بگذارید:

One thought on “چگونه مشاور کسب و کار شویم؟ (۵ قدم تا رسیدن به شغل دلخواه)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *