یادداشت روزانه میتواند یکی از جذابترین بخشهای زندگی روزمره باشد تا بتوانید میان ساعات شلوغ روز در حالی که ذهنتان هزاران جا پرسه میزند، با کلمات روی کاغذ، آن را متمرکز کنید.
اما اثرات مثبتی که نوشتن میتواند خلق کند، به همینجا ختم نمیشود. حالا که به این مطلب رسیدید، میخواهیم برایتان از معجزه قلم بگوییم. قلم و کاغذتان را آماده کنید و در این مطلب از مجله بوکاپو با ما همراه باشید.
یادداشت روزانه
از همان اول صبح که چشمانمان را باز میکنیم، اگر ذهنمان را ساماندهی نکنیم و برنامه درستی نداشته باشیم، دستاوردهای روزمان چندان چنگی به دل نمیزند. بهخصوص اگر جزو افرادی باشیم که چندین کار را با هم انجام میدهند.
احتمالا شما هم دوست دارید زمان را تحت کنترل خود داشته باشید. از آن جایی که عمر محدودی در اختیار همه ما است و عملا چنین چیزی ممکن نیست، پس باید مهمترین کارهایمان را مشخص کنیم. اینجاست که اولویتبندی در انجام کارهایی که لیست کردیم، اهمیت پیدا میکند.
قانون ۸۰/۲۰ که در کتاب اصل ۸۰-۲۰ در بوکاپو به آن اشاره شده است میگوید که ۸۰ درصد نتایجی که میگیریم تنها بخاطر ۲۰ درصد از کارهایی است که انجام میدهیم.
به همین دلیل است که هر قدمی که برداریم، فارغ از اینکه چقدر بزرگ است، ابتدا باید به قسمتهای کوچکتر تقسیم و اولویت بندی شود. این کتاب میگوید که چگونه آن چیزی که میتواند ما را به موفقیت برساند پیدا کنیم و آن را در اولویت قرار دهیم.
اگر شما هم میان سیلی از کارهای نکرده گیر کردهاید، پیشنهاد میکنیم مطالعه این کتاب را در الویت قرار دهید.
دلتان میخواهد تغییرات زندگیتان را با قدمهای کوچک آغاز کنید؟ پس دل به دریا بزنید و چیزهایی که میخواهید در زندگی به آن برسید را بنویسید.
ذات نوشتن، به خصوص زمانی که با خودتان خلوت میکنید، باعث میشود تا به طور دقیق خواستهها و ترسهای پنهانتان را بشناسید و مسیر موفقیت را راحتتر کنید.
این همان اصلی است که هنریت کلاوسر در کتاب بنویس تا اتفاق بیفتد بررسی کرده که چطور جیم کری مبلغی بیشتر از دستمزدش را با نوشتن، جذب کرد.
این کتاب راز شفاف کردن رویا و نوشتن آنها را برملا میکند و از روش انجام یادداشت روزانه که افراد موفق برای رسیدن به رویاهایشان به کار بردهاند. اگر فرصت کافی برای خواندن ان را ندارید، خلاصه کتاب همین حالا در بوکاپو در دسترس شماست .
اهمیت یادداشت های روزانه در رسیدن به موفقیت
زندگی به طور عجیبی شلوغ است. به طوری که ناگهان به خودمان میآییم و میبینیم به ۳۰، ۴۰ یا ۵۰ سالگی رسیدهایم و کارهایی را که میخواستیم روزگاری انجام دهیم، هنوز انجام ندادهایم.
ما همزمان وقت نداریم که روی تمام جنبههای زندگی و رویا و شغل و… تمرکز کنیم. اگر بخواهیم به چند فایده طلایی از نوشتن اشاره کنیم میتوان گفت:
تمرکزتان را بیشتر میکند
یادداشت روزانه توانایی فکرکردن در سطح عمیقتر را به شما میدهد و در نتیجه عملکرد متمرکزتری را برایتان فراهم میکند.
هنگامی که ذهنتان ناچار نباشد که همه چیز را در حافظه فعالش نگه دارد، هرچیزی که در لحظه روی آن تمرکز میکنید را بهتر پردازش میکند در نتیجه خروجی باکیفیتتری را به شما تحویل میدهد.
دیوید آلن نویسنده کتاب شیوه سامان دادن کارها، روشی تحت عنوان هنر بهرهوری بدون استرس را در این کتاب معرفی کرده است. طبق این روش، شما با آرامش و تمرکز ذهنی که به دست میآورید، خواهید توانست به بهرهوری مطلوبی در کارهایتان برسید.
به پاکسازی ذهنتان کمک میکند
نوشتن کمک میکند تا سر و صدای ذهن شلوغمان را آرامتر کنیم. مهم نیست چه چیزی روی کاغذ میآورید، تنها کافیست هر آن چیزی که در سرتان میگذرد، روی کاغذ بیاورید. آنوقت احساس میکنید یک وزنه چند کیلویی از روی ذهنتان برداشته شده است.
حتی اگر هنوز هیچ کاری از لیستی که تهیه کردهاید را انجام نداده باشید، میبینید که چطور با نوشتن آنها ابرهای سردرگمی و افکار مزاحم از ذهنتان کنار میروند. نفس عمیقی بکشید و به نوشتهها نگاهی بیندازید. به این ترتیب، دیگر با سردرگمی و ترس بیهوده که باعث از دست دادن فرصتهایتان میشود، مواجه نخواهید شد.
هر زمان که احساس سردرگرمی، استرس یا افسردگی کردید، نوشتن میتواند نوعی درمان برای رهاسازی ذهنتان شود. معجزه این کار، نظم و دیسیپلین است که در نهایت، به زندگیتان وارد میشود و راه را به شما نشان میدهد.
قدم اول منظم بودن، این است که ذهنتان را منظم کنید و این کوچکترین دستاوردی است که از نوشتن هرآنچه در فکرتان است به دست خواهید آورد.
پیشنهاد مطالعه: چگونه تنبلی باعث می شود زمان و فرصت هایمان را از دست بدهیم؟اهداف، اولویتها و مسیر زندگیتان را شفاف میکند
قدرتی که در نوشتن اهداف به دست میآوریم، باعث میشود تا متوجه شویم به طور شفاف و واضح چه چیزی میخواهیم. به این ترتیب میتوانیم دقیقتر و واضحتر آنها را بررسی کنیم و نقشه راه را برای رسیدن به آنها ترسیم کنیم.
با نوشتن اهداف و اولویتها میتوانیم بفهمیم با کدام یک هنوز فاصله داریم، کدام اولویت دارد و کدام را بهتر است به زمانی دیگر موکول کنیم. کدام هدف را باید اصلاح کنیم و … .
البته که گاهی وقتها اولویتبندی کار راحتی نیست. گاهی هم میدانیم که اولویت چیست اما پایبند بودن به آن چندان ساده نیست. در کتاب اولویت دادن به اولویت ها، نویسنده به خوبی بیان کرده که چطور کارهایمان را بر اساس اهمیت الویت بندی کنیم و سپس در یادداشت روزانه مان بگنجانیم.
پیشنهاد میکنیم اگر شما هم در تعیین اولویتهای زندگی و پایبندی به آنها با چالش روبرو هستید، مطالعه این کتاب را در اولویت قرار دهید.
کنترل زمان را به دست خودتان میسپارد
در زندگی عوامل حواسپرتی و لذتهای آنی و جذاب زیادی هستند که حواسمان را از کارهای ضروری و اهداف اصلیمان پرت میکنند. احتمالا ابزارهای دیجیتال نیز گل سرسبد همه این عوامل هستند.
شبکههای اجتماعی، وقت گذرانی با دوستان، فیلم و سریالهایی که لحظهشماری میکنیم در اولین فرصت تماشایشان کنیم و بدتر از همه اینها، ساعتهایی که به بیعملی میگذرند و ذهنمان با حیلههای رنگارنگ قانعمان میکند که به کمی استراحت بیشتر احتیاج داشتهایم و فاجعه بزرگی رخ نداده است.
در حالیکه زمان تنها دارایی ماست که برای به دست آوردنش بهایی پرداخت نمیکنیم اما برای بیهوده از دست دادنش هزینه سنگینی خواهیم پرداخت.
نوشتن برنامههای کوتاه و بلندمدت ما را از شر این قاتلان زمان نجات میدهد. چرا که باعث میشود الویتهایمان را بدانیم و برای هرکدام زمان معقولی را در نظر بگیریم.
شاید تصور کنید در ذهنتان تخمین زمانی مناسبی برای انجام کارها دارید اما فراموش نکنید این همان ذهن فریبکاری است که میتواند قانعتان کند که:
«فقط چند دقیقه سری به اینستاگرام بزن هیچ مشکلی پیش نمیاد» و در پایان اطلاعات این اپلیکیشن نشان میدهد که چند ساعت ارزشمند از روزتان و عمرتان را صرف آن کردهاید.
پیشنهاد مطالعه: مدیریت زمان چیست و بهترین روش های تقویت این مهارت کدامند؟انگیزهتان را برای ادامه مسیر افزایش میدهد
ممکن است در گذشته به موفقیتهای درخشانی رسیده باشید یا کاملا برعکس، میخواهید اصلا شبیه گذشتهتان نباشید و تبدیل به نسخه بهتری از خودتان شوید. انگیزه همیشه ماندگار نیست.
همه ما روزهایی را پشت سر گذاشتهایم که پر از انگیزه و انرژی بودیم و در مقابل روزهایی را تجربه کردهایم که در یک قدمی هدفمان، بیانگیزه شدیم.
همانطور که گابریل برنستین در کتاب ابر جاذب اشاره کرده که چطور افراد موفق و مثبت اندیش نیز در زندگی خود لحظات ناامیدی را تجربه کردهاند. در این گونه مواقع، باید ارادهتان را فراخوانی کنید و کاری کنید که انگیزهتان برای رسیدن به هرچیزی که میخواهید، حفظ شود.
هدفتان را به طور منظم به خودتان یادآوری کنید. این کار را میتوانید با نوشتن روی برگههایی انجام داده و آن را به آیینه، در یخچال یا دیوار مقابل میزتان بچسبانید تا همیشه هدفتان در معرض دیدتان باشد.
به این ترتیب، راحتتر میتوانید انگیزه رسیدن به آن را در خود به وجود آورید و کائنات را با خودتان همراه کنید. آن زمان است که میتوانید گوشتان را برای شنیدن نشانهها تیز کنید.
این کتاب، راز دیدن همین نشانهها را به کمک ۳ مرحله گفته است. این ۳ مرحله شامل شناسایی احساسات پشت افکارمان، پرسش و پیداکردن دلیل احساسات، و در نهایت درخواست کردن است. پیشنهاد میکنیم اگر میخواهید بدانید چطور خودتان را با جریان کائنات هماهنگ کنید، این کتاب را حتما بخوانید.
پیشنهاد مطالعه: چگونه انگیزش درونی کنترل رفتارهای ما را به دست میگیرد؟احساس قدرشناسی را بیدار میکند
همین که شروع به نوشتن چیزهایی میکنید که بابت آن در زندگی خوشحال و شاکر هستید، بخشی در ذهنتان فعال میشود که شما را تحت تاثیر شگفتیهای زندگی قرار میدهد.
هر روز صبح که دفترچهتان را باز میکنید و برای شکرگزاری زمانی اختصاص میدهید، از مزایای قدرشناسی در زندگیتان بهرهمند میشوید. به این ترتیب تمرکز شما از تمام استرس و سختیهایی که در لحظه به آن مشغول هستید، جذب نعمتها و داشتههایی خواهد شد که از داشتنشان خوشحال هستید.
همین احساس باعث میشود حس بهتری داشته باشید. قدردانی یکی از تکنیکهای سلامت روان است. از آن جایی که بسیاری از جنبههای زندگی ما در گرو داشتن آرامش و سلامت روح و روانمان است، قدرشناسی نیز کمک میکند تا روان آرامتری داشته باشیم.
پیشنهاد مطالعه: شکرگزاری چیست؟ فواید شکرگزاری و معجزه آن در زندگیچگونه یادداشت روزانه بنویسیم؟
مهمترین زمانی که در طول روز میتوانیم با ضمیر ناخودآگاه خود ارتباط برقرار کنیم، چند دقیقه قبل از خواب و چند دقیقه بعد از بیداری است. شما به سادگی میتوانید با یادداشتبرداری روزانه، عملکرد ذهن ناخودآگاهتان را به دست بگیرید.
تنها نکتهای که باید در نظر بگیرید این است که فکرتان را رها کرده و بگذارید تا آزادانه هر چه به ذهنتان میآید روی کاغذ نوشته شود. گوشی موبایلتان را کنار بگذارید، تنها به عشقبازی با قلم و کاغذ و افکار شلوغ ذهنتان بپردازید.
از خودتان سوالات زیادی بپرسید، از اهداف و برنامههایتان، از تلاشهایی که انجام میدهید، همچنین از احساساتتان بنویسید. برای اینکه کارهایتان هیچ وقت فراموش نشود، میتوانید چک لیست روزانهای آماده کرده و همه چیز را بنویسید.
آتول گاواند در کتاب چک لیست توضیح میدهد که چطور با نوشتن چک لیست، خطاهای ما به طرز چشمگیری کاهش پیدا میکند. به این ترتیب، گام به گام، با نوشتن جزئیات و کارهایی که باید انجام دهید، نوعی حفاظ امنیتی دورتان ایجاد میشود که باعث میشود هر کاری را با تمرکز فوق العادهای انجام دهید.
از هر چه میخواهد دل تنگتان بنویسید
سخت نگیرید. شما با نوشتن کمکم خودتان را خواهید شناخت و قدرت مشاهده گر بودن در شما تقویت میشود. آن وقت حتی زمانی که در خانه نشستید و آفتاب، پوست دستتان را نوازش میکند، دلتان میخواهد قلمتان را بردارید و از احساساتتان بنویسید.
به جزئیات دقت کنید. میتوانید با اتفاقاتی که در طی روز توجهتان را جلب کرد آغاز کنید. احساساتی که تجربه کردید، حرفهایی که به شما انگیزه داد، تصاویری که الهام بخشتان شدند، حتی مواردی که باعث ناراحتیتان شدند را بنویسید.
از لحظه حال، از خودتان بگویید. از کارهایی که انرژیتان را تلف کرد و کارهایی که به شما انرژی داد بنویسید.
اهداف و برنامههایتان را بنویسید
البته شاید هر شب نوشتن تمام اتفاقاتی که در طول روز برایتان افتاده است، چندان لذتبخش نباشد. پس قلم را به دست بگیرید و این بار برای نوشتن اهداف و برنامههایتان آن را به حرکت درآورید.
بهطور شفاف هر برنامه و هدفی را که دارید، روی کاغذ بیاورید. با این روش ذهنتان سروسامان داده میشود تا شما را به آن چیزی که میخواهید برساند. داشتن یک دفتر برنامهریزی، که هم دفتر خاطراتتان باشد و هم دفترچه یادداشت تا بتوانید لیست کارهایتان را در آن یادداشت کنید، انتخاب هوشمندانهای است.
یک بولت ژورنال میتواند همه اینها را با هم داشته باشد و تمرکز از دست رفته شما را برگرداند تا از پس صدها کاری که میخواهید انجام دهید، برآیید.
در کتاب برنامه ریزی به روش بولت ژورنال رایدر کارول به شیوهای جالب و جذاب برایمان گفته که چطور در یک صفحه سفید، سه ستون تشکیل دهید. این ستونها شامل موارد زیر است:
- کارهای روزانه
- هر آنچه که باید انجام شود
- و هر آن چیزی که ذهنتان را کاملا خالی کند
پیشنهاد میکنیم این کتاب جذاب را در بوکاپو مطالعه کنید تا ببینید چطور به شیوه بولت ژورنال میتوانید کنترل زندگی و زمان را به دست بگیرید.
ایدههای طلاییتان را مکتوب کنید
در اطراف ما پر از آدمهایی است که در ذهنشان ایدههای فراوان و نابی دارند که هیچگاه عملی نکردند. قدم اول برای عملیکردن هر ایدهای، مکتوبکردن و روی کاغذ آوردن آن است.
این جرقههای ذهنی را که گاه و بیگاه به ذهنتان میزند، یادداشت کنید. اینها حکم چوب جادوهایی را دارند که میتوانند انقلابی به پا کنند. اما زمانی که ایدهتان را تنها در ذهنتان نگه میدارید، برای همیشه آن را به ته سیاهچاله عمیق ذهنتان سپردید.
هر ایدهای که دارید از پرورش یک استخر ماهی تا راهانداختن گلخانه در کره مریخ، هر چیزی که به نظرتان میرسد، حتی ایده سورپرایزکردن دوستانتان، یا ایدههایی را که برای کارتان به ذهنتان خطور میکند، مکتوب کنید.
پس از مکتوبکردن ایدهها، کاغذتان را در دست بگیرید و به سراغ کتاب ایده عالی مستدام بروید. چیپ و دن هیث؛ نویسندگاه این کتاب پرفروش حوزه کسبکار در آمازون، استاد اجرای ایدهها به شیوه جذاب و ماندگار هستند.
جمع بندی
یادداشت روزانه به شما کمک میکند تا:
در آخر میبینید همین نوشتنها برایتان جادو میکند. ذهنتان را طوری سروسامان میدهد که خودتان هم از پیشرفت عملکردتان تعجب میکنید.
از همه مهمتر، آرامشی که پس از نوشتن تجربه میکنید، شما را با قلم و دفترچه یادداشتتان هم عیاق میکند. حالا شما برایمان بگویید. چقدر اهل یادداشت روزانه هستید؟
با نوشتن اتفاقات روزمره، اهداف، ایدهها و رویاها میتوانید نوشتن را آغاز کنید. برای این کار تنها به یک قلم و یک کاغذ نیاز دارید. میتوانید به روش چک لیست یا بولت ژورنال آغاز کنید.
روح نوشتن مغز ما را ساماندهی میکند و باعث میشود تا اهداف و وقایع در نظرمان مشخصتر و واضحتر شود. هیجانات ما با نوشتن، قابل کنترل خواهد بود و بهرهوری بالاتری خواهیم داشت.