لیست عادت های خوب و بد روزانه

لیست عادت های خوب و بد روزانه چگونه به پیشرفت ما کمک می‌کند؟

همه دوست دارند که سالم‌تر و بهتر زندگی کنند و در زندگی یا کارشان به موفقیت برسند. اما در اکثر موارد، موفقیت و داشتن یک زندگی بهتر در نتیجۀ تکرار یک‌سری عادت‌های خوب اتفاق می‌افتد. عادت‌ها همان رفتارهایی هستند که مغز به‌مرور آن‌ها را تبدیل به عادت می‌کند و شما خیلی از آن‌ها را روزانه تکرار می‌کنید بدون اینکه بدانید تأثیری مثبت یا منفی در آینده شما خواهند داشت یا نه.

برای اینکه بتوانید مسیر زندگی‌تان را تغییر دهید و به سمت موفقیت حرکت کنید باید توان تشخیص عادت‌های بد را داشته باشید و آن‌ها را با عادت‌های خوب جایگزین کنید. به همین خاطر ما در این بلاگ‌پست از مجله بوکاپو لیست عادت های خوب و بد روزانه را تهیه کردیم تا بتوانید از آن استفاده کنید.

لیست عادت های خوب و بد روزانه

در گفت‌وگوهای روزمره زیاد در مورد عادت شنیده‌اید مثلاً عبارت‌هایی از این دست: «فلانی یه عادت بد داره و موقع غذاخوردن حرف می‌زنه.» نمی‌خواهیم در این مطلب وارد جزئیات دقیق شویم که منشا این عادت‌ها و نحوه تشخیص آن‌ها چیست.

اما برای اینکه بتوانید هرکدام از عادت‌های بدتان را بشناسید و آن را با عادتی خوب جایگزین کنید باید کمی با مفهوم و نحوه ایجاد عادت آشنا شوید. پس در ادامه و قبل از اینکه لیست عادت های خوب و بد روزانه را توضیح دهیم با تعریف عادت آشنا می‌شوید.

عادت چیست؟

احتمالاً شما به این مسئله فکر می‌کنید که به چه رفتارهایی عادت می‌گویند. عادت یک روتین رفتاری است که به‌صورت منظم تکرار می‌شود و می‌تواند ناخودآگاه هم رخ دهد. مغز توان تشخیص رفتارهای خوب و بد را ندارد. در واقع مغز سعی دارد تا این رفتارها را به عادت تبدیل کند تا هر بار انرژی کمتری صرف شود. چارلز داهیگ در کتاب قدرت عادت روال انجام این فرایند را توضیح می‌دهد که در سه بخش انجام می‌شود؛ سرنخ، روتین رفتاری و پاداش.

عادت ها برای مصرف انرژی کمتر در مغز شکل میگیرند

تشخیص عادت از رفتارهای روزمره کاری سخت است اما اگر با این تعریف پیش بروید می‌توانید تا حدودی آن‌ها را تشخیص دهید. عادت‌ها به انواع خوب و بد تقسیم می‌شوند. به عبارتی برخی از این عادت‌ها می‌توانند در زندگی شما تأثیری مثبت داشته باشند و برخی هم تأثیر منفی.

در ادامه برخی از عادت‌های خوب و بد را با هم بررسی می‌کنیم؛ اما پیش از آن قصد داریم کتاب ریز عادت ها را به شما معرفی کنیم. این کتاب به شما می‌آموزد با ایجاد عاداتی کوچک، به اهداف بزرگ خود برسید.

لیستی از عادت های خوب

در این بخش از لیست عادت های خوب و بد روزانه سراغ عادت های خوب می‌رویم که خیلی مهم هستند. عادت‌ها را می‌توانیم برحسب تأثیرات آن‌ها در زندگی ما دسته‌بندی کنیم. در حقیقت رفتارهایی را که تأثیری مثبت در آینده و کار ما دارند می‌توان به‌عنوان عادت های مثبت شناخت.

عادت خوب می‌تواند به شما در رسیدن به سلامتی، شادمانی، فعال‌بودن، تمرکز و روابط بهتر و… کمک کند. برای اینکه تأثیرات مثبت این عادت های خوب را در زندگی‌تان ببینید سعی کنید چند عادت خوب را از این لیست انتخاب و آن‌ها را روزانه تکرار کنید.

  • ورزش

ورزش‌کردن یکی از عادت های مثبت است که باعث آزادسازی هورمون‌های سروتونین، اوکسی‌توسین و دوپامین در مغز می‌شود و حس شادی و نشاط را در شما به وجود می‌آورد. لازم نیست شما حتماً به‌صورت حرفه‌ای ورزش کنید فقط کافی است هر روز برنامه ورزشی‌تان را تکرار کنید.

  • رژیم غذایی سالم

داشتن رژیم غذایی سالم یکی از مهم‌ترین عادت های خوب است. برای این کار لازم نیست از یک رژیم غذایی پیچیده استفاده کنید، همین که هر روز صبحانه بخورید یا هر غذای ناسالمی را نخورید کافی است.

ربکا اسکریچفیلد متخصص تغذیه در کتاب با بدن خود مهربان باشید به‌خوبی توضیح می‌دهد که چگونه می‌توانید بدون رژیم‌های غذایی سخت به بدنی سالم برسید.

  • زود بیدارشدن

ساعت‌های اولیه صبح زمانی مناسب برای فعالیت است؛ چراکه بدن انرژی کافی دارد. برای اینکه این عادت خوب را در روتین زندگی‌تان ایجاد کنید می‌توانید هر هفته ۱۵ دقیقه ساعت خوابتان را جلوتر بکشید.

این کار را تا زمانی ادامه دهید که حداقل دو ساعت زودتر از امروز بیدار شوید. کتاب باشگاه پنج صبحی ها اهمیت سحرخیزی را به‌طور کامل به شما توضیح می‌دهد.

  • خواب کافی

خواب کافی عادت خوب دیگری است که نباید فدای زود بیدارشدن شود. شما نیاز دارید هر روز ۶ تا ۸ ساعت خواب کافی و عمیق داشته باشید. اگر جزو افرادی هستید که شب دیر می‌خوابید عواملی را برطرف کنید که از به‌موقع خوابیدن شما جلوگیری می‌کنند.

خواب کافی یکی از عادت های مثبت روزانه است

  • نوشیدن یک لیوان آب قبل از صبحانه

نوشیدن آب فواید زیادی برای بدن دارد. وقتی شما صبح قبل از صبحانه یک لیوان آب بنوشید باعث دفع سموم از بدنتان می‌شود و به‌مرور به کاهش وزن، کاهش التهاب و افزایش سطح انرژی بدنتان منجر می‌شود.

  • کتاب بخوانید

کتاب آموزشی، رمان یا هر چیز دیگری که باشد ولی همیشه زمانی را برای مطالعه در نظر بگیرید. مطالعه عادت خوبی برای سرگرمی و یادگرفتن است و باعث می‌شود که دنیاها، ایده‌ها و روش‌های جدیدی را یاد بگیرید که قبلاً نمی‌دانستید.

حتی اگر فرصت کافی برای مطالعه را نداشته باشید می‌توانید خلاصه کتاب های رشد و توسعه مهارت های فردی را در بوکاپو مطالعه کنید که زمان زیادی را هم از شما نمی‌گیرد.

  • تمرکز روی یک کار

برای اینکه کارهایتان سریع‌تر پیش برود و بتوانید نتیجه بهتری بگیرید باید روی یک کار تمرکز کنید و بعد از اتمام آن سراغ کارهای دیگر بروید. اگر چندین کار را به‌طور هم‌زمان پیش ببرید میزان بهره‌وری‌تان کمتر خواهد بود و نتیجه دلخواهی نخواهید گرفت.

در کتاب کار عمیق کال نیوپورت به‌خوبی روی این موضوع تاکید می‌کند که خیلی از افراد به این دلیل نمی‌توانند از کارهای خود نتیجه بگیرند که می‌خواهند هم‌زمان چندین کار انجام دهند. او سپس چند راهکار هم برای رفع این مشکل به شما پیشنهاد می‌دهد.

  • نه!

حتماً برای شما هم پیش آمده است که زیر فشار کاری شدیدی قرار دارید و یکی از دوستانتان هم از شما می‌خواهد کاری برایش انجام دهید و شما در رودربایستی قرار می‌گیرید و قبول می‌کنید.

آشناست نه؟ شما هیچ‌وقت نباید از نه گفتن بترسید. اگر زمان کافی برای انجام کاری را ندارید با احترام پیشنهادی که نمی‌توانید انجام دهید را رد کنید.

مهارت نه گفتن – چگونه نه بگوییم؟ پیشنهاد مطالعه: مهارت نه گفتن – چگونه نه بگوییم؟
  • مدیریت زمان

توانایی مدیریت زمان یکی از عادت های مثبت برای انجام هر کاری در زندگی‌تان است. همه ما زمانی محدود و اندک داریم و این توانایی مدیریت زمان است که در میزان موفقیت شما تأثیر دارد.

مدیریت زمان عادتی خوب است که تاثیری مثبت در زندگی شما خواهد داشت

پس برنامه‌ای خوب برای مدیریت زمان پیدا و آن را اجرا کنید. انجام این کار شاید کمی سخت باشد ولی امکان‌پذیر است و زمانی که این عادت خوب را در زندگی‌تان پیاده کردید، هیچ هدفی از شما دور نیست.

کوین کروس در کتاب ۱۵ راز مدیریت زمان اشاره می‌کند که مدیریت زمان استفاده بهینه از زمان نیست بلکه عادت‌ها و اولویت‌های هر شخص است. اگر در مدیریت زمان مشکلی دارید پیشنهاد می‌کنیم این کتاب را حتماً بخوانید.

  • نوشتن کارهای روز بعد

سعی کنید به این موضوع عادت کنید و همیشه کارهایی را که قرار است انجام دهید شب قبل بنویسید و آن را به یک عادت تبدیل کنید. نتیجه‌ای که این عادت خوب در کار شما ایجاد خواهد کرد شگفت‌انگیز است.

  • محیط کاری خود را تمیز نگه دارید

خیلی از افراد توجهی به این موضوع ندارند و نمی‌دانند که مرتب و منظم بودن محیط کاری چقدر در میزان بازدهی کارشان تأثیر دارد.

  • اهدافتان را یادداشت کنید

یکی دیگر از عادت های مثبت نوشتن اهدافتان و ایجاد یک برنامه عملیاتی برای رسیدن به آن‌هاست.

  • زمانی برای استراحت در نظر بگیرید

کارکردن مداوم باعث می‌شود که کارایی شما کمتر شود و بازدهی لازم را نداشته باشید. پس بهتر است زمانی را برای استراحت در نظر بگیرید و در این روزها به طبیعت یا کوه و… بروید؛ چراکه فاصله‌گرفتن از زندگی روزمره باعث می‌شود ذهنتان شاداب‌تر شود.

  • گوش کنید

یکی از عادت های مثبت لیست عادت های خوب و بد روزانه گوش‌دادن است. بیشتر گوش‌دادن باعث یادگیری بهتر شما می‌شود. به همین خاطر سعی کنید که گوش‌دادن را به یک عادت تبدیل کنید.

کتاب چرا به دیگران گوش نمی‌کنیم نوشته کیت مورفی عوامل گوش نکردن به دیگران را بررسی می‌کند و تمریناتی هم برای تبدیل شدن به شنوندگان خوب ارائه می‌دهد که پیشنهاد می‌کنیم آن را مطالعه کنید.

  • هزینه‌هایتان را یادداشت کنید

سعی کنید نوشتن همه هزینه‌هایتان را به یک عادت خوب تبدیل کنید. این عادت باعث می‌شود تا هر خریدی را که انجام می‌دهید یادداشت کنید و در این صورت آخر ماه متوجه می‌شوید که چه هزینه‌هایی اضافی بوده و راحت‌تر می‌توانید آن‌ها را حذف کنید.

در آخر اگر فکر می‌کنید ساختن عادت‌های جدید سخت و ناممکن است، حتما خلاصه کتاب عادت های اتمی را در بوکاپو مطالعه کنید. این کتاب روشی ساده برای خلق عادات خوب و ریشه‌کن کردن عادات بد به شما ارائه می‌دهد.

خلاصه کتاب عادت های اتمی
روشی ساده و اثبات شده برای خلق عادت خوب و ریشه کن کردن عادات بد
جیمز کلییر
در ۳۴ دقیقه مطالعه کنید
مشاهده کتاب عادت های اتمی

لیستی از عادت های بد

در این لیست از عادت های خوب و بد روزانه با عادت های بد روزانه آشنا می‌شوید. عادت‌ های بد شاید در ظاهر تفاوتی چندان در زندگی‌تان نداشته باشد ولی به‌مرور و با گذشت زمان شما را در مسیری دیگر قرار می‌دهند و تأثیری منفی در زندگی‌تان خواهند داشت.

اما خوشبختانه با مراجعه به لیست عادت های بد که در این بخش تهیه کردیم می‌توانید آن‌ها را شناسایی و کم‌کم شروع به جایگزینی آن‌ها با عادت‌های خوب کنید. اما قبل از مراجعه به این لیست، پیشنهاد می‌کنیم برای آن‌که بدانید بزرگ‌ترین شخصیت‌های جهان چگونه عادت‌های بد خود را تغییر می‌دادند، کتاب هفت عادت مردمان موثر را در بوکاپو از دست ندهید.

  • سیگارکشیدن

سیگارکشیدن یکی از عادت های بد روزانه است که برای بدنتان مضر است. به همین خاطر هرچقدر زودتر سیگارکشیدن را ترک کنید باعث افزایش سلامتی‌تان می‌شود و هم اینکه اطرافیانتان از بوی بد و دود آن خلاص می‌شوند.

  • چک کردن گوشی موبایل قبل از خواب

یکی از عادت های بد رایج که خیلی از افراد دچار آن هستند تماشای صفحه‌نمایش موبایل قبل از خواب است. نور آبی نمایشگرهای موبایل، تبلت، کامپیوتر و… مانع از ترشح هورمون‌های خواب می‌شود. به همین خاطر یک یا دو ساعت قبل از رفتن به رختخواب سعی کنید از گوشی موبایل، تبلت و… استفاده نکنید.

چک کردن گوشی موبایل قبل از خواب جزو عادت های بد و مضر برای بدن محسوب میشود

  • جویدن ناخن

ناخن جویدن یکی دیگر از عادت های بد روزانه و کاری غیربهداشتی است که از منظر اجتماعی هم پسندیده نیست. جویدن ناخن‌ها علاوه بر مسائل فوق، مشکلاتی در ناخن‌ها، دندان‌ها ایجاد می‌کند و حتی موجب درد معده می‌شود.

شما باید علت ناخن جویدنتان را پیدا کنید و بدانید که چه چیزی باعث می‌شود تا ناخن‌هایتان را بجوید. با این کار راحت‌تر می‌توانید آن را با عادتی مثبت جایگزین کنید. مثلاً وقتی استرس باعث ناخن جویدنتان می‌شود، می‌توانید در شرایطی که استرس دارید به آهنگ گوش دهید یا پیاده‌روی کنید.

  • خوردن فست‌فود

امروزه غذاهای آماده یا فست‌فودها جزو ثابت برنامه غذایی خیلی از افراد شده است. سیب‌زمینی‌های سرخ‌کرده، همبرگرهای فراوری‌شده و … خوشمزه ولی مضر هستند و عملکردی مشابه داروهای اعتیادآور مثل کوکائین و… دارند؛ یعنی هرچقدر بیشتر بخورید دوباره هوس فست‌فود می‌کنید.

کتاب ملت فست فود پشت پرده و اسراری که در روند تولید فست‌فودها وجود دارد را افشا می‌کند. اگر شما هم از عاشقان فست‌فود هستید پیشنهاد می‌کنیم این کتاب را مطالعه کنید.

  • تماشای بیش از حد تلویزیون

تماشای هر شب ۳ یا ۴ ساعت تلویزیون زندگی شما را به سمت بهتر‌شدن نخواهد برد. به‌جای آن بهتر است در زندگی‌تان تأمل کنید و اهدافتان را مرور یا مطالعه کنید. حذف این عادت چندان راحت نیست اما می‌توانید به‌مرور این کار را انجام دهید و تأثیر خوب آن را ببینید.

  • دیر کردن سر قرارهایتان

دیر کردن هم بی‌ادبی به‌طرف مقابلتان است و هم برای خودتان سخت است که مدام از افراد مختلف به‌خاطر این قضیه عذرخواهی کنید. پس بهتر است تمرین کنید تا همیشه ۱۵ دقیقه زودتر سر قرارهایتان برسید.

  • دقیقه نودی بودن

این عادت که در لیست عادت های بد جا خوش کرده، یکی از بدترین و رایج‌ترین عادت‌های ممکن است. وقتی شما کارهای خود را به لحظات پایانی موکول می‌کنید همیشه در شرایط پرتنش و استرس‌زا قرار می‌گیرید که برای بدنتان هم مضر است.

می‌توانید با برنامه‌ریزی دقیق از وقوع این اتفاق جلوگیری کنید و از وقت‌های اضافه خود برای انجام کارهای دیگرتان استفاده کنید.

چگونه در هر شرایطی سر وقت حاضر شویم پیشنهاد مطالعه: چگونه در هر شرایطی سر وقت حاضر شویم
  • سپری کردن زمان زیاد در شبکه‌های اجتماعی

زندگی بدون گوشی هوشمند و شبکه‌های اجتماعی تقریباً غیرممکن شده است. شبکه‌های اجتماعی بیشتر برای ایجاد ارتباط بین مردم طراحی شده است ولی اسکرول کردن روزانه بیش از ۲ ساعت باعث مشکلات زیادی مثل گردن‌درد و افسردگی می‌شود.

کال نیوپورت نویسنده کتاب مینیمالیسم دیجیتال به‌خوبی این موضوع را بررسی و شیوه‌هایی برای رهایی از این عادت بد ارائه می‌دهد.

  • استفاده زیاد از نوشابه‌های رژیمی

نوشیدن نوشابه‌های رژیمی جزو عادت های بد روزانه اکثر افراد است. آن‌ها تصور می‌کنند که نوشابه‌های رژیمی که کالری کمتری دارند ضرر کمتری هم نسبت به نوشابه‌های معمولی دارند. در حالی که چنین نیست و مصرف بیش‌ از حد نوشابه‌های رژیمی خطر ابتلا به زوال عقل و سکته مغزی را افزایش می‌دهد.

  • نشستن طولانی‌مدت پشت میز کار

خیلی از افراد ناچار هستند برای انجام کارهای خود ساعت‌های طولانی را پشت میز کارشان بنشینند. اما این جزو عادت های بد روزانه است و برای سلامتی بدن مضر است. نشستن مداوم پشت میز کار حرکت جریان خون را مختل می‌کند و باعث ابتلا به بیماری‌های قلبی می‌شود. برای رفع این عادت بد می‌توانید هر ساعت یک بار از پشت میزتان بلند شوید و چند قدمی راه بروید و دوباره سر جای خود بنشینید.

نشستن طولانی‌ مدت پشت میز کار یکی از  عادت های بد روزانه است

  • مصرف لوازم آرایشی

آرایش هم در لیست عادت های بد روزانه است. اکثر خانم‌ها هر روز آرایش می‌کنند و توجهی ندارند که پارابن‌های این لوازم جزو عوامل اصلی ابتلا به سرطان سینه است. وقتی آرایش می‌کنید ۶۰ درصد از مواد استفاده‌شده در لوازم آرایشی از طریق پوستتان جذب بدنتان می‌شود که خیلی خطرناک است.

  • چک کردن موبایل هنگام مکالمه

یکی از عادت های بد افراد چک کردن گوشی موبایل یا ارسال پیام حین مکالمه با نفر دیگر است که طرف مقابلتان را هم از حرف‌زدن دلسرد می‌کند. شما وقتی با یکی در حال گفت‌وگو هستید باید تمام تمرکزتان در مکالمه باشد.

  • دروغ‌گویی

یکی از عادت های بد روزانه بیشتر افراد، دروغ‌گویی حتی در مسائلی ساده و کوچک است. متأسفانه دروغ‌گویی جزو رفتارهایی است که خیلی سریع تبدیل به عادت می‌شود و این عادت بد هم باعث رنجش اطرافیانتان و بدنامی خودتان می‎شود.

روانشناسی دروغگویی – با دروغگوها چگونه رفتار کنیم؟ پیشنهاد مطالعه: روانشناسی دروغگویی – با دروغگوها چگونه رفتار کنیم؟

سخن پایانی

در این مطلب در مورد چیستی عادت توضیحاتی داده شد و همچنین با چند نمونه از عادت های خوب و بد به‌صورت مختصر آشنا شدید. عادت‌ها رفتارهای بد و خوب شما هستند که به‌مرور تبدیل به عادت می‌شوند و مسیر زندگی‌تان را تعیین می‌کنند.

پیشنهاد می‌کنیم برای موفقیت در زندگی شخصی و کاری نگاهی به لیست عادت های خوب و بد روزانه بیندازید و تا جایی که می‌توانید عادت‌های بد را با عادت‌های خوب جایگزین کنید. اگر عادتی هست که در این مطلب به آن اشاره نشده، خوشحال می‌شویم آن را در بخش نظرات با ما به اشتراک بگذارید.

سوالات متداول
چرا باید عادت های خوب روزانه را بدانیم و تقویت کنیم؟

خیلی از رفتارهای ما در قالب عادت انجام می‌شود. این عادت‌ها باعث می‌شوند تا به‌مرور مسیر زندگی ما هم تغییر کند و به همین خاطر بهتر است که عادت های خوب را بشناسیم و آن‌ها را تقویت کنیم.

عادت خوب چه عادتی است؟

عادت خوب عادتی است که تأثیری مثبت در زندگی و کار ما دارد و می‌تواند به ما را در رسیدن به سلامتی و تمرکز بیشتر، شادمانی، روابط بهتر و... کمک کند.

این مطلب را با دوستانتان به اشتراک بگذارید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *